начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Не се търси отговорност от вещо лице изготвило невярна СТЕ

Дискусии на тема съдебната власт в България

Не се търси отговорност от вещо лице изготвило невярна СТЕ

Мнениеот bijuto1980 » 24 Окт 2012, 09:47

Районният прокурор при РП – Берковица въпреки, че съм приложила като доказателство писма от Община гр. Вършец, че Архитектурният проект, който вещо лице е ползвало, като подложка при изпълнение на поставените от съда задачи е незаконен документ - не е узаконен - постановява, че няма данни за извършено престъпление. СТЕ не е оспорена на съдебно заседание, тъй като тогава нямах доказателства, а сега излиза, че не ми позволяват – прокуратурата – да докажа, че СТЕ е невярна
bijuto1980
Младши потребител

Re: Не се търси отговорност от вещо лице изготвило невярна С

Мнениеот n6391 » 24 Окт 2012, 10:13

Незаконен документ като понятие не се употребява в който и да е нормативен акт. Има документ с невярно съдържание, неистински, преправен и т.н. Зависи и по какви причини не сте могли да представите в съдебно заседание този, за който твърдите че е верен. А мнението на вещото лице не е задължително за съда - той взима решението си въз основа на всички доказателства по делото. Дори да е постановен съдебен акт, който според Вас е порочен, има си инстанции пред които да обжалвате.
n6391
Потребител

Мнениеот punisher » 24 Окт 2012, 10:23

По принцип съдът основава крайния си акт на заключението на вещото лице.Изчакайте да се реши и обжалвайте във втора инстанция се представете доказателствата като се съобразите с реда за събирате и приобщаването им по реда на НПК,но внимавайте как използвате понятията верен,неверен,истински,неистински документ.
punisher
Потребител

Мнениеот bijuto1980 » 24 Окт 2012, 22:26

Не съм юрист и моля да ми каже някой каква е правната квалификация на Архитектурен проект - заверен с печат и подписите на 2 архитекти и 1 стр. инженер, че е за УЗАКОНЯВАНЕ на жилищна сграда и пристрояване на гараж. Същият не е узаконен, тъй като строителството не е реализирано според него, а в двойно по- голям размер -- 1. неистински документ, 2. документ с невярно съдържание, 3. преправен документ или друго.
bijuto1980
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 25 Окт 2012, 12:16

По вашите обяснения излиза, че проекта си е законен, верен, с истинско съдържание, просто ... не е за тоя строеж :)
Трябва да намерите начин да докажете, че фактическия обем на строежа не е такъв, какъвто е показан в проекта. За съжаление не съм чул за случай съдия да отиде на строежа и да почне да мери с рулетката. Демек - трябва ви някакъв приемлив за съда документ, посочващ разминаванията между проекта и реално извършените строителни дейности.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 25 Окт 2012, 14:47

bijuto1980 написа:Не съм юрист и моля да ми каже някой каква е правната квалификация на Архитектурен проект - заверен с печат и подписите на 2 архитекти и 1 стр. инженер, че е за УЗАКОНЯВАНЕ на жилищна сграда и пристрояване на гараж. Същият не е узаконен, тъй като строителството не е реализирано според него, а в двойно по- голям размер -- 1. неистински документ, 2. документ с невярно съдържание, 3. преправен документ или друго.

Доколкото става ясно от поста Ви, излиза, че архитектурният проект отговаря на предвидените в закона изисквания относно форма и съдържание, а самото строителство не е съобразено с него. В такъв случай защо смятате, че СТЕ е с невярно съдържание? Какво точно казва вещото лице? :roll:
nk7702n
Старши потребител

Назад към Съдебна власт