начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

мярка за неотклонение-изменение

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

мярка за неотклонение-изменение

Мнениеот kamelia_vr » 23 Яну 2014, 16:56

Здравейте!
Синът ми бе задържан и му бе наложена мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът не измени мярката , 9 месеца беше в следствения арест и след това прехвърлен в затвора. Не му е връчен обвинителен акт.На 4 декември 2013 година адвокатката му е пуснала отново молба за изменение на мярката , но няма насрочено разглеждане. На 8 януари 2014г. синът ми , поради отсъствие на адвокатката , отново пуска молба за изменение на мярката,но все още никакъв отговор няма.
Моите въпроси са:
Има ли определен срок , който трябва да се спази за определение за изменение на мярката ?
Това не е ли нарушаване на правата му?
Колко време имат право да го задържат в ареста и може ли без обвинителен акт да бъде прехвърлен в затвора?
За по -голяма яснота ще добавя , че е задържан по обвинение по чл.210 по смисъла на чл.209 във връзка с чл.20 и чл. 26. Задържан е на 4 април 2013г.
Ако някой знае отговорите на тези въпроси, ще съм много благодарна , ако ми отговори!
kamelia_vr
Нов потребител

Re: мярка за неотклонение-изменение

Мнениеот bludniq_sin » 23 Яну 2014, 18:25

Хм .. странно. Задържане под стража не би следвало да може да продължава над 8 месеца в този случай. После отново по принцип би следвало да я изменят незабавно. Ако съм прав за сроковете то да - неизменянето на мярката е нарушение на правата му, което навежда на мисълта, че или аз не съм прав или нещо в информацията ви куца.

Обвинителен акт в момента няма защото вероятно не е приключило досъдебното производство. В момента сте във фазата на досъдебно производство и вероятно синът ви е привлечен като обвиняем и е трябвало да му се предяви не обвинителен акт а постановление за привличане на обвиняем. Непредявяването на постановлението е съществено процесуално нарушение. Свържете се с адвоката, за да се свърже той с прокурора - това би бил моя съвет.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот kamelia_vr » 23 Яну 2014, 20:20

Благодаря! Постановление му е връчено. Прокурора е предал делото в съда на 4 декември 2013г.Точно по това време го преместиха в затвора. Адвокатката ми каза , че сега трябва съдията да се запознае с делото и обвинителния акт и тогава ако прецени ,че има достатъчно основания и доказателства, да насрочи дело. Не знам колко време ще трябва да се запознава с него, не знам и още колко молби за изменение на мярката трябва да се подадат , за да има някаква динамика в събитията. По думите на адвокатката съдията бил "много особен". Колкото и особен да е все пак трябва да си изпълнява служебните задължения.
От тук натам аз към кой мога да се обърна? Какви мерки да предприема? Още повече че синът ми е студент и му предстоят изпити , а на всички ни е ясно , че там не е възможно да се подготви за изпити - 10 човека в килия 10 кв. м.
Отново Ви благодаря за отговора!
kamelia_vr
Нов потребител

Мнениеот kamelia_vr » 29 Яну 2014, 02:06

Някой може ли да ми даде съвет към коя институция или орган да се обърна ,за да се провери случая и да се вземат мерки? Към Инспектората на Министерството на правосъдието ли или другаде?
kamelia_vr
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 29 Яну 2014, 10:36

Значи е внесен обвинителен акт в съда .. с друго впечатление бях останал. В такъв случай сроковете, които ви цитирах по-горе се отнасяха само до фазата на досъдебното производство. Сега делото е при съдия докладчик - той не проверява дали има основания и доказателства за дело, но това не е важно. Вие подали ли сте искане за промяна на мярката за неотклонение? Ако да - имате ли входящ номер върху нея? Ако всичко е така то преценката дали да се промени мярката се прави в открито заседание - т.е съдията, прокурора, синът ви и неговия процесуален представител в съдебна зала и тн.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот kamelia_vr » 29 Яну 2014, 12:26

Искане за промяна на мярката за неотклонение е подадено още на 2 декември 2013г. и след това на 15 януари 2014г. отново е подадено. Имат входящи номера. Но заседание не е имало.
kamelia_vr
Нов потребител

Назад към Наказателно право