начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Получаване на СУМПС след отнемане

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Получаване на СУМПС след отнемане

Мнениеот ladysa » 23 Май 2014, 11:30

Здравейте!

Изправена съм пред следния казус: след ПТП със средна телесна повреда, имам следното съдебно решение:

Престъпление по чл.343а ал.1 б.”а” пр.2 вр.чл.343 ал.1 б.”б” пр.2 вр.чл.342 ал.1 от НК, за което на основание чл.78а ал.1 от НК я ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и НАЛАГА административно наказание - ГЛОБА в размер на 1000/ХИЛЯДА/ лева.
На осн.чл.78а ал.4 вр.чл.343г от НК ми беше отнет и документа.

Предадох си документите в КАТ Варна, като постоянния ми адрес по лична карта е в друг град и ми казаха, че съответно от там трябва да си получа документа, защото тук временното местожителство не важало.

ОК. След изтичане на наказанието си, отивам отново в КАТ Варна, да попитам каква точно е ситуацията, какво се иска от мен, какви документи трябва да нося. Там ми казаха, че трябва да отида само с лична карта и да си получа документите от родния град - не им трябвало платежно, защото задължението било към съда, нямало и психотест.
Съответно отивам до родния си град и там в КАТ ми казват, че трябва да положа психотест и ми дадоха една бланка да попълня за някакъв документ, който трябва да получа след седмица и с него да се запиша на психотест.

Моля за помощ - последно трябва или не да се явявам на психотест, според наложеното ми наказание?
Ще се радвам на всякаква помощ.

Благодаря предварително!
ladysa
Нов потребител

Re: Получаване на СУМПС след отнемане

Мнениеот jorko_gt » 23 Май 2014, 22:31

Би трябвало психо... виж чл. 152, ал. 1, т. 2, б. В от ЗДвП
jorko_gt
Потребител

Мнениеот iva_sh » 23 Май 2014, 23:01

http://www.rta.government.bg/images/Ima ... ba/n36.pdf
щом има лишаване по чл. 343г от НК би следвало да има изследване за психологическа годност, макар че в случая наказанието е административно по чл. 78а от НК и не води до т. нар. "съдимост".
iva_sh
Потребител

Мнениеот ladysa » 24 Май 2014, 10:46

Наистина ли никой друг не се е сблъсквал с такава ситуация?
С кого мога да се консултирам - някой в КАТ или ДАИ ли да търся или адвокат?
Какво бихте ме посъветвали?
ladysa
Нов потребител

Мнениеот jorko_gt » 24 Май 2014, 18:26

Кое точно не разбра от двата отговора по-горе?
jorko_gt
Потребител

Мнениеот ladysa » 25 Май 2014, 11:33

Не разбрах каква е ролята на чл. 78а при отнемането по чл. 343 г.

Извинявам се, ако звучи глупаво, но парадоксалната ситуация, в която попаднах, беше повече от абсурдна.
ladysa
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 25 Май 2014, 12:54

ladysa написа:...Какво бихте ме посъветвали?

Да се явиш на психотест- алтернатива нямаш. Това, че за причиненана средна телесна повреда са те освободили от наказателна отговорност с налагане на административно наказание не влече привилегия и при отнемането на права по 343г.
Виж чл.1, ал.1 т.7 от http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135528222 и действай.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ladysa » 25 Май 2014, 18:37

Благодаря на всички, още утре действам по направление.

Хубава седмица!
ladysa
Нов потребител

Назад към Наказателно право