начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Осъждан ли съм?Освобден ли съм от наказателна отговорност?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осъждан ли съм?Освобден ли съм от наказателна отговорност?

Мнениеот re1na25 » 15 Юли 2020, 18:47

Здравейте,
преди 3 години наруших виновно член 194, алинея 3 от НК(Така пише в наказателното постановление).Поради, което на основание член 53 от ЗАНН и член 218 "Б" от НК ми е наложена глоба от 100 лева(пак така пише в наказателното постановление).
Въпросът ми е дали съм осъден(не съм ходил в съд) или съм освободен от наказателна отговорност по член 78а от НК?
Хубав ден!
re1na25
Нов потребител

Re: Осъждан ли съм?Освобден ли съм от наказателна отговорнос

Мнениеот jzschrstsprstr » 15 Юли 2020, 20:17

На основание чл. 218б НК сте свободен(а) от наказателна отговорност. Глобата Ви е административно наказание, наложено по административен ред: по ЗАНН, с наказателно постановление на някой от органите по чл. 424, ал. 5 НК. Във всеки случай не сте бил(а) осъден(а). Ако свидетелство/справка или някой твърди противното, грешат.
jzschrstsprstr
Потребител

Мнениеот re1na25 » 15 Юли 2020, 20:23

А според вас дали съм освободен по член 78а от наказателна отговорност и ако да къде мога да проверя и ще ми излиза ли в съдебното свидетелство? Благодаря предварително!
re1na25
Нов потребител

Мнениеот jzschrstsprstr » 15 Юли 2020, 20:38

re1na25 написа:А според вас дали съм освободен по член 78а от наказателна отговорност и ако да къде мога да проверя и ще ми излиза ли в съдебното свидетелство? Благодаря предварително!

Освободен сте, но не по по реда на чл. 78а НК, а по още по-лек ред.
Може би се интересувате дали сега може да се приложи чл. 78а НК? След като не сте осъждан и не сте освобождаван по същия ред (а по-друг), би трябвало да може, стига да са налице и другите условия, посочени в чл. 78а. Във всеки случай Вие ще се позовете на закона и ще твърдите, че може.

Ако не сте бил осъждан преди това за друго престъпление с влезли в сила присъда или споразумение, в свидетелството/справката Ви за съдимост трябва да пише, че сте неосъждан. Както казах, ако пише друго, значи има грешка.

Ако сега приложат по отношение на Вас чл. 78а НК и Ви освободят пак от наказателна отговорност (вече по този ред), пак няма да се водите осъждан.

п.п. Но както може би разбирате, всеки следващ път става все по-сложно. И с право.

п.п.п. Извадки от производството по прилагане на чл. 78а НК:
Чл. 375 НПК Когато прокурорът установи, че са налице основанията на чл. 78а от Наказателния кодекс, той внася делото в съответния първоинстанционен съд с мотивирано постановление, с което прави предложение за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

Чл. 376. (1) Когато установи, че са налице условията за разглеждане на делото, съдът го насрочва в едномесечен срок.
(2) Препис от постановлението се изпраща на обвиняемия, който може в седемдневен срок от връчването му да даде отговор, като изложи възраженията си и направи нови искания.
...
Чл. 378. (1) Съдът разглежда делото еднолично в открито съдебно заседание, за което се призовават прокурорът и обвиняемият. Неявяването на страните, които са редовно призовани, не е пречка за разглеждане на делото.
(4) Съдът постановява решение, с което: 1. освобождава обвиняемия от наказателна отговорност и му налага административно наказание.

Нали до там не се стигало? Вашата глоба е наложена на основание чл. 218б НК с наказателно постановление от съответния орган, а не със съдебно решение, постановено вследствие провеждането на горевизираното производство.
Последна промяна jzschrstsprstr на 15 Юли 2020, 20:55, променена общо 1 път
jzschrstsprstr
Потребител

Мнениеот re1na25 » 15 Юли 2020, 20:51

Интересувам се не защото съм извършил пак престъпление,а защото искам когсто кандидатствам за работа да знам дали ще излезе в съдебното свидетелство,че съм освобождавам или,че съм осъден.
Как да разбера дали не съм се споразумял с прокуратурата защото аз писах обяснение в полицията и да не излезе,че съм се споразумял и съм осъден така? Не съм учил още наказателно право и се извинявам за невежеството ми в тази тема и грешките на понятията.
re1na25
Нов потребител

Мнениеот jzschrstsprstr » 15 Юли 2020, 20:59

За случая, който посочвате, няма от какво да се притеснявате.
Извадете си едно свидетелство за Ваше ползване и вижте какво пише в него?
jzschrstsprstr
Потребител

Мнениеот re1na25 » 15 Юли 2020, 21:01

Глобата ми е наложена от шефът на полицията и е глоба,а в съд не съм викан и също така никой не ме е търсил за съд,а кварталният ми каза,че било решено да не се стига до съд(прокурорът разглеждал делото отказал да повдигне досъдебно производство)
re1na25
Нов потребител

Мнениеот re1na25 » 15 Юли 2020, 21:27

Да обобщя. На 12.03 извърших престъплението.На следващият ден полицията ми звънна и дойдоха до нас,а аз върнах предмета на кражба и те ме закараха в полицията да напиша обяснение и ме пуснаха като ми казаха,че сега чакам.На 04.04 ми звънна кварталният да отида при него където ми представи за подпис наказателното постановление в което ми е наложено наказание глоба 100 лева от шефът на полицията,който е опълномощени от министъра на правосъдието(така пише в постановлението)
re1na25
Нов потребител

Мнениеот jzschrstsprstr » 15 Юли 2020, 21:45

Ясно ми е. За сетен път, повод за притеснения няма.
jzschrstsprstr
Потребител

Мнениеот re1na25 » 15 Юли 2020, 21:58

Много Ви благодаря ;3
re1na25
Нов потребител

Мнениеот ilian_todorov » 21 Юли 2020, 20:10

re1na25 написа:Интересувам се не защото съм извършил пак престъпление,а защото искам когсто кандидатствам за работа да знам дали ще излезе в съдебното свидетелство,че съм освобождавам или,че съм осъден.
Как да разбера дали не съм се споразумял с прокуратурата защото аз писах обяснение в полицията и да не излезе,че съм се споразумял и съм осъден така? Не съм учил още наказателно право и се извинявам за невежеството ми в тази тема и грешките на понятията.

За да сте спокоен си извадете свидетелство за съдимост, както преди време направи брат ми. Пет лева струва. :idea:
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Наказателно право