начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Относно трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно трудов договор

Мнениеот jhon » 13 Фев 2006, 01:18

Здравейте,
ще се радвам ако някой от вас намери време да отговори на въпроса ми. Преди известно време подписах трудов договор да започно работа в една фирма. Няколко дни преди денят, на който трябваше да започна, от фирмата ми се обадиха. Бъдещият ми работодател ми каза, че съжалява, но в момента нямали нужда от мен. Можело да започна след известно време, но още не знаел колко. Примерно 2 месеца. Щял да ме разбере, ако при това положение откажа работата. Имам копие от договора (изглежда ме стандартен трудов договор) подписано от двете страни. До колкото знам договорът не е внесен в НОИ. Имам ли някакво основани да потърся обезщетение?
jhon

Мнениеот Ем » 13 Фев 2006, 09:00

Трудовото правоотношение възниква от започване на работата. Вие е следвало да се явите за започване в седмодневен срок от подписването на трудовия договор и работодателят Ви не може да Ви възпрепятства. Ако направи това действително дължи обезщетение за недопускане до работа, дори носи и наказателна отговорност за това. Ако обаче не сте се явили за постъпване в този срок трудовото правоотношение се счита за невъзникнало. Сам /сама/ разбирате, че следва да се погрижите и за доказателствата относно факта, че сте се явили за започване на работа в определен ден.
С оглед обаче на разпоредбите от бр. 120/2002 на ДВ след сключването на трудов договор работодателят следва да Ви снабди с документите по чл. 62, ал.3 от КТ и този седмодневен срок започва да тече от полуването им от Вас.
Извод- можете да се обърнете към Инспекция по труда с оплакването, че не сте получили уведомлението за регистрация на трудовия Ви договор в НОИ /вече НАП/ и че работодателят Ви не Ви допуска до работа. Считам че забавянето на работодателя Ви би могло да доведе до правото Ви търсите обезщетение, което на практика най- вероятно ще стане по съдебен ред, за периода на недопускане. Ясно е обаче, че при такива отношения едва ли ще останете на работа дълго. Решението е Ваше.
Ем

Мнениеот Jhon » 13 Фев 2006, 15:12

Благодаря Ви за бързия и изчерпателен отговор :)
Jhon

Назад към Трудово право