начало

ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София

Получаване на юрисконсултско възнаграждение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Получаване на юрисконсултско възнаграждение

Мнениеот chockolina » 21 Мар 2003, 17:20

Налице е устна (все още) уговорка между работодателя и правния отдел процент от присъдените и събрани юрисконсултски възнаграждения по чл. 64, ал. 5 от ГПК да се дават на юрисконсулта, защитил интереса по делото.
Някой има ли идея под каква форма следва да се узакони тази устна уговорка?
Интересува ме достатъчна ли е обща заповед, с която се нарежда горното или същото следва да бъде договорено и във всеки трудов договор с юрисконсулт?
chockolina
Младши потребител

Re: Получаване на юрисконсултско възнаграждение

Мнениеот donna » 21 Мар 2003, 23:14

АЗ ИМАМ СКЛЮЧЕН ДОГОВОР С РАБОТОДАТЕЛЯ ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ЮРЮСКОНСУЛТСКОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ПРИСЪДЕНО МИ ПО ДЕЛАТА
donna
Старши потребител

Мнениеот profan » 22 Мар 2003, 18:05

Mislia 4e triabva da e dogovoreno t.k. parite shte postapvat v kasata na predpriateto i na niakakvo osnovania shte triabva da vi se izplashtat a i sumite moge da sa po golemi i da imash problemi .....da si si varzal gashtite

li4no mnenie
profan

Благодаря ви!

Мнениеот chockolina » 24 Мар 2003, 11:15

След двойното преспиване през уикенда и аз стигнах до извода, че най-сигурно ще е да се договори в допълнително споразумение към трудовия договор.
chockolina
Младши потребител

Мнениеот Vladev » 29 Мар 2003, 13:28

За да има такова присъждане е необходимо най-напред да докажете на съда, че работодателя ви ги е направил т.е. че ви е заплатил или ще ви заплати процент, като на адвокат. Иначе съдът нищо няма да ви присъди. В някои съдилища в страната (според моите наблюдения - повечето от съдилищата) присъждат разноските само ако те са били реално заплатени на адвоката (във вашия случай на юристконсулта), а не уговорени за в бъдеще време.
Vladev

Мнениеот chockolina » 31 Мар 2003, 10:12

Всъщност вече има присъдени от съда възнаграждения, без това дори да е било уговорено между мен и работодателя. Съдът ги присъжда при всички случаи, посочени в чл. 64, ал. 5, без при това да е необходимо доказателство за реалното им изплащане. Все още не са събрани, това предстои тепърва - именно затова предприех действия по договаряне на изплащането им.
chockolina
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 31 Мар 2003, 10:17

СЪВЕТ: Не обвързвайте в никакъв случай допълнителното заплащане за явяването си по дела с резултата от изхода на воденото дело(по конкретно с присъждането на разноски от съда). Ако искате по-конкретен съвет посочете за какъв юрисконсултски пост става въпрос - за обществена служба или за частно ЮЛ. Вариантите са доста, а разликите във възможностите съществени.
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот mari_bsu » 31 Мар 2003, 14:42

А смятате ли за нормално юрисконсулт на гр.договор да получава освен основното си мес. възнагр. и отделно хонорар за всяко заведено дело от или срещу работодателя си?
mari_bsu
Нов потребител

Мнениеот hebigatsu » 31 Мар 2003, 15:35

За mari_bsu.
Абсолютно ДА. В задълженията на юрисконсулта по принцип влиза основно текущото правно обслужване, а не процесуалното представителство.
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот mariana » 31 Мар 2003, 16:06

За hebigatsu
Много ти благодаря! Имам и друг въпрос към теб./извинявам се на останалите че въпроса не е по темата/
Може ли да бъде назначена сестра ми като юрист на държавно предприятие като се има впредвид, че не е положила практико-теоретичния изпит, поради причина, че от ноември 2002 до днес няма насрочена дата за изпит?
Предварително благодаря!
mariana
Нов потребител

Назад към Трудово право