начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Облагат ли се с данък наследствени пари

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Облагат ли се с данък наследствени пари

Мнениеот Костова » 07 Ное 2002, 10:09

Майка ми почина скоро и сега трябва да изтеглим със сестра ми около 200 лв.пари,от спестовната книжка на майка ми.Трябва ли следващата година да ги декларирам като доход, за да се обложат с данък.Също и ако тегля пари с пълномощно от банкова сметка на сина ми,които е в чужбина.БЛАГОДАРЯ !
Костова

Re: Облагат ли се с данък наследствени пари

Мнениеот 777 » 08 Ное 2002, 13:50

Като за начало ще Ви препоръчам да се разходите до Данъчната служба към общината, където е била адресно регистрирана майка Ви преди да почине и да помолите да Ви дадат "данъчна декларация за облагане с данък върху наследствата". Когато отворите данъчната декларация ще видете графа "влогове, ценни книжа и благородни метали", в тази графа попълнете сумата от 200 лв /ако разбира се с тази сума се изчерпва целият актив от наследствената маса, или по просто казано, ако това е всичко, което е притежавала майка Ви приживе/. След като попълните декларацията трябва да я подадете в същата данъчна служба и да изчакате данъчният орган да излезе с отговор по въпроса дали наследството получено от Вас и сестра Ви подлежи на облагане с данък, или е под облагаемия минимум./това става с данъчен акт, издаден от въпросната данъчна служба/ По всяка вероятност Вие ще попаднете под облагаемия минимум и няма да дължите данък наследство. Задължително обаче е да попълните и подадете въпросната данъчна декларация, и то при спазване на изискването за 6 месечен срок от датата на смъртта на майка Ви.
Успех.
777

Re: Облагат ли се с данък наследствени пари

Мнениеот bgjurist » 08 Ное 2002, 18:37

По принцип, да - облагат се с т.нар. "данък върху наследството". Но колежката е доразвила казуса правилно относно облагаемия минимум.
bgjurist
Потребител

Назад към Данъчно право