начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Сделки с предприятие-наем, лизинг - счетоводното отчитане ?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сделки с предприятие-наем, лизинг - счетоводното отчитане ?

Мнениеот ocean » 08 Окт 2006, 18:23

Здравейте, колеги!
Трябва да намеря правна форма за договореност, постигната между мой клиент и негов партньор. Най-сполучливото решение, за което съм се сетила засега, е наем на предприятие по смисъла на чл.15 от ТЗ.
И... зациклих. :roll:
В учебниците по ТП, Герджиков и Георги Стефанов споменатават, че предприятието може да бъде предмет не само на продажба, но и на наем, лизинг, заем за послужване, апорт..... и т.н. , и с това общо взето изчерпват темата. Но остават много въпроси, което ме кара да се съмнявам във възможността договорът за наем на предприятие да свърши работа на практика.
Примерно-след като продажбата на предприятие се вписва в търговския регистър, договорът за наем на предприятие следва ли също да бъде вписан? Вписването условие ли е договорът да бъде противопоставен на трети лица?
Има много въпроси, свързани със счетоводното отчитане и данъчното облагане на дейността, а не намирам законова регламентация...... Да не би пък да не знам къде да гледам :wink: ? А при липса на изрична регламентация как ще накарам някой данъчен да се смили и да мисли, за да разбере за какво става дума при конкретния данъкоплатец в конкретния случай?

Случвало ли ви се е да прибягвате до сделки с предприятие, но различни от продажбата? Или да сте се натъквали на уредени по такъв някакъв начин отношения?
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот zaro_n » 17 Окт 2006, 12:19

Здравей, ocean. Не съм правил това, но имам идея как може да стане, ако все още се интересуваш ми пиши :wink:
zaro_n
Нов потребител

Назад към Данъчно право