начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Продажба право на придобиване автомобил на лизинг - данък?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба право на придобиване автомобил на лизинг - данък?

Мнениеот toshko0o0o » 28 Ное 2023, 14:58

Здравейте!
Имам следния казус:
Преди време имах автомобил на лизинг който продадох преди изтичане на финансовия лизинг и сега от НАП искат да ми обложат сумата по чл.31 ал.3 от ЗДДФЛ
За да се осъществи продажбата, аз като лизингополучател заедно с купувача и лизингодателя подписахме тристранен договор в който аз се съгласявам купувача да придобие автомобила а освен това имаме и предварителен договор между мен и купувача според който аз продавам правото на придобиване на автомобила за дадена сума Х.

Фактите са следните:
Аз и купувача подписахме предварителен договор за продажба на МПС като с договора аз продавам правото на придобиване на лизинговия автомобил а купувача се задължава да изплати на лизингодателя сумата за пълно погасяване а на мен остатъка до крайната цена която съм обявил за продажна.
После заедно с купувача и лизингодателя подписахме тристранен договор в който аз се съгласявам правото на придобиване да се упражни от купувача.
Получил съм по сметката си сумата Х която е разликата от продажната цена която съм обявил и остатъка за пълно погасяване на лизинга.
Сега от НАП искат да ми обложат сумата Х по чл.31 ал.3 от ЗДДФЛ с 10% данък.
Въпроса ми е според вас това правилно ли е и въобще подлежи ли на облагане?
Също така тази сума Х не следва ли да се намали с разходите ми по първоначалната и месечните лизингови вноски?

Благодаря и поздрави!
Последна промяна toshko0o0o на 28 Ное 2023, 18:19, променена общо 3 пъти
toshko0o0o
Нов потребител

Re: Продажба право на придобиване автомобил на лизинг - данъ

Мнениеот dimist » 28 Ное 2023, 15:28

Вие сте поредния питащ, който смята, че цялата фактическа обстановка е ясна на тези , които ще отговарят. Пропуснал сте да уточните , то "чл. 32. ал. 3" за ЗДДФЛ ли се отнася ? Пропуснали сте и да уточните, как НАП искат да "обложат" сумата. А за отговор на последния ви въпрос трябва да се види договора, който сте сключили/т.н. "тристранен договор"/
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 28 Ное 2023, 17:33

dimist написа:Пропуснал сте да уточните , то "чл. 32. ал. 3" за ЗДДФЛ ли се отнася ?

По-скоро
Чл. 33. (1) Облагаемият доход от продажба или замяна на недвижимо имущество, включително на ограничени вещни права върху такова имущество, се определя, като положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване на имуществото се намалява с 10 на сто разходи.
(2) Облагаемият доход е положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване при продажба или замяна на:
1. пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства;

Което отговаря и на въпроса
toshko0o0o написа:Също така тази сума Х не следва ли да се намали с разходите ми по първоначалната и месечните лизингови вноски?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот toshko0o0o » 28 Ное 2023, 18:12

guest1 написа:Чл. 33. (1) Облагаемият доход от продажба или замяна на недвижимо имущество, включително на ограничени вещни права върху такова имущество, се определя, като положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване на имуществото се намалява с 10 на сто разходи.
(2) Облагаемият доход е положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване при продажба или замяна на:
1. пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства;

Което отговаря и на въпроса
toshko0o0o написа:Също така тази сума Х не следва ли да се намали с разходите ми по първоначалната и месечните лизингови вноски?

За ваше и мое учудване не съм сгрешил номера на члена.
Точно по чл. 31 ал.3 ми облагат сумата а именно
Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Облагаемият доход от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на движимо или недвижимо имущество се определя, като придобитият доход се намалява с 10 на сто разходи.
(2) Придобитите вноски по договор за лизинг, в който не е изрично предвидено прехвърляне на правото на собственост върху имуществото, се смятат за доходи от наем по ал. 1.
(3) Облагаемият доход за възнаграждения по договори за франчайз и факторинг, както и по други договори за предоставяне за ползване на права, се определя по реда на ал. 1

И аз се учудих че не прилагат чл.33
toshko0o0o
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 28 Ное 2023, 20:41

toshko0o0o написа:За ваше и мое учудване не съм сгрешил номера на члена.
Точно по чл. 31 ал.3 ми облагат сумата а именно
Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Облагаемият доход от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на движимо или недвижимо имущество се определя, като придобитият доход се намалява с 10 на сто разходи.
(2) Придобитите вноски по договор за лизинг, в който не е изрично предвидено прехвърляне на правото на собственост върху имуществото, се смятат за доходи от наем по ал. 1.
(3) Облагаемият доход за възнаграждения по договори за франчайз и факторинг, както и по други договори за предоставяне за ползване на права, се определя по реда на ал. 1

И аз се учудих че не прилагат чл.33

Не твърдя, че са прави. Единия текст е за „предоставяне за ползване“, а при Вас има продажба.
Май някой е спал.

Пп. В алиея 2 имат предвид оперативен лизинг, а при Вас е финансов. Но това е за лизингодателя.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Данъчно право