начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Важат ли измененията в ЗПК и за ипотечните кредити?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Важат ли измененията в ЗПК и за ипотечните кредити?

Мнениеот hariman » 29 Юли 2014, 00:43

eurolinker написа:Аз искам да замълча, но вие - двамата "корифеи" все нещо измисляте. И как, относно какво да кажа "сгреших"? Имам теза, подкрепям я с аргументи. Насреща - голословни твърдения, неудачни примери (виж този за договора за наем), повръхностни контрааргументи.
Въвлякохте ме в едно спамене на темата.

Колегите посочили по горе, че няма обратно действие на закона са прави. И за да не остана голословен (щом ще се цитират авторитети): "Според В. Таджер за обратно действие на новия закон е съществено освен новата правна оценка на минали юридически факти, която той дава, и действието на юридическият факт от един минал момент, предхождащ влизането на новия закон в сила. Действието на новия закон от момент, предшестващ влизането му в сила, се означава с латинския термин "ex tunc". Обратно действие има гражданският закон според проф. Таджер само когато се връща във времето и поражда правни последици преди влизането му в сила. Когато новият граждански закон се прилага към заварени факти и правоотношения, но за в бъдеще, това е явление различно от обратното действие.
При текущо усъвършенстване на гражданското законодателство, което налага в бъдеще да се внесат промени в заварени граждански правоотношения, няма да има обратно действие, ще сме изправени пред действие на гражданския закон, което се вмества напълно в правилото."

Горното е от "Гражданско право - обща част", том 1 на проф. Мария Павлова
hariman
Потребител

Re: Важат ли измененията в ЗПК и за ипотечните кредити?

Мнениеот ani_78 » 19 Авг 2014, 14:07

angua написа:Здравейте, интересуваме дали новоприетите изменения и допълнения в закона за потребителския кредит, важат и за ипотечните и от кога? В смисъл, отпадането на таксите за управление само на новоотпуснати кредити ли важи, или догодина и аз няма да имам такса управление (кредита е теглен преди 3 години)?
Благодаря ви за отделеното време!

Здравейте ,
не съм компетентно лице , но и аз доста се поинтересувах и мога да Ви кажа само ;
Кредита се нарича потребителски , защото се отпуска на потребителя , а с каква цел ще се използват средствата , дали са за закупуване на жилище с ипотека или за др.. няма значение .
А относно таксата управление - тя не отпада за стари договори .
Затова варианта Ви е да си проверите лихвите , таксите на Банките за нов кредит, който няма да има такса управление ( Промяната в ЗПК от 23.07.2014) ( като много добре си сметнете всички разходи за нов кредит ) и си погасите стария .
Другия вариант е да предоговаряте условията в същата Банка и това е свързано с такси, но внимавайте какво ново ще Ви предложат ( не трябва да изпускате и буква от анекса , ако ще го подписвате )
ani_78
Младши потребител

Предишна

Назад към Ипотека