начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

навеси покрай селска къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

навеси покрай селска къща

Мнениеот korkodil » 05 Ное 2011, 20:31

Здравейте
Имам селска къща , и искам да си направя навес отзад и от страната гледаща към двора. Комшии нямам, на най - високото място на селото съм.Навесите ще са от 2-3 греди в земята и покрив,без зидане ..т.е. отворени стени , да има къде да си складирам дърва и инструмент.Трябва ли разрешително за такова нещо?
Благодаря
korkodil
Младши потребител

Re: навеси покрай селска къща

Мнениеот probcho » 05 Ное 2011, 20:45

.
Последна промяна probcho на 12 Дек 2011, 19:36, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 05 Ное 2011, 20:54

Разрешение трябва, може да спестите проекта (според зависи от изискванията на конкретното кметство). Евентуално някаква скица къде ще се намира навеса... без подробни чертежи, сметки и т.н.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Ное 2011, 20:58

(според зависи от изискванията на конкретното кметство)
А това Вие TheOldMan как го разбирате
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 06 Ное 2011, 00:33

Разбирам го като "доколко подробна да е документацията за навеса". Някъде ще мине само със скица, на друго място ще поискат и становище от конструктор, на трето ... знам ли ги, може и пълен проект по всички части в идейна и работна фаза да поискат :) Изборите минаха съвсем скоро, така че все още не е ясно кой и как ще коли и беси.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 06 Ное 2011, 01:20

Колкото и да не ни се иска, ще е необходимо разрешение за строеж, дори и да се касае за някакво малко навесче край селска къща.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот korkodil » 06 Ное 2011, 09:50

Здравейте
Може би не съм се изразил правилно...не до къщата, а залепени за две от стените на къщата.Не знам как точно да се изразя...да кажем ще прилича на открита веранда да кажем за следобеден чай)))само дето няма да е за това а за горе написаното...инструменти ,дърва да не ги вали дъжда)))
Благодаря за отговорите ))
korkodil
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 06 Ное 2011, 13:44

Трябва ти разрешение за строеж, което се издава въз основа на скица и становище на инженер- конструктор. Това разрешение за строеж се издава от главния архитект на Общината. Освен ако съответния Общински съвет не е взел решение за тези постройки да се изготвят и проекти (и това е възможно, но аз не съм срещал досега такова решение на Общински съвет) или ако (моли се да не е така!!!) имотът не попада в населено място или част от такова, което е в зона на недвижими паметници на културата. Съответно трябва да спазиш минимални отстояния от съседните имоти.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот korkodil » 07 Ное 2011, 09:28

Благодаря за отговорите)))) не ме греят но е полезно да се знаят....странна птица е България ))) какво ли ще е след година(((( Това ще рече ли че и една беседка ако искам да си направя в двора пак ще трябват проклетите разрешителни???
korkodil
Младши потребител

Мнениеот fbr65 » 07 Ное 2011, 10:14

korkodil написа:Това ще рече ли че и една беседка ако искам да си направя в двора пак ще трябват проклетите разрешителни???
Да. Справка, беседката на един известен политик. Изхода е, строиш, и се надяваш да останеш неизвестен.
Последна промяна fbr65 на 07 Ное 2011, 10:17, променена общо 1 път
fbr65
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 07 Ное 2011, 10:16

Ако искате всичко да ви е напълно изрядно - да, трябва ви разрешение за строеж дори и за беседка. Но ... като се сетите кога за последен път представител на кметството в ролята си на длъжностно лице е минавал по вашата улица... и не се навирате много до оградата на съседите (с които е добре да имате топли отношения и няма да изтичкат да ви "обадят")... а и фактически няма да има изливане на основи, така че навеса може при повече въображение да мине за преместваема, временна и т.н. конструкция... а и е в някакво село, а не на бул. Витоша в столицата.... и имате някаква скромност относно размера на тоя навес... сещайте се :)
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот korkodil » 07 Ное 2011, 13:34

до TheOldMan
Хахахахаа мерси за изчерпателния отговор,1.за радост нямам комшии на близо...2.Селото няма хора и улици та камо ли държавен служител...3.нищо няма да е циментирано(и тук при мен са същите закони)..а навесчетата ще са наистина незабележимо ниски )))))))))))))
Благодаря )))
korkodil
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 07 Ное 2011, 15:43

И за какво ще бъдат всички тези усилия на korkodil да заобиколи закона и да си заложи в собственото място бомба със закъснител? Стойността на една скица (около 10,00 лева), стойността на едно конструктивно заключение (да предположим, че е 50,00 лева) и таксата за издаване на РС (например 30,00 лева). И малко загубено време. Дали си заслужава всичко това и дали понякога опитите ни да заобиколим закона не ни излизат по- скъпи?
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот fbr65 » 07 Ное 2011, 17:03

Имам впечатление , че в преобладаващата част от селата, незаконните постройки са повече от законните. Може и да греша.
fbr65
Потребител

Мнениеот korkodil » 07 Ное 2011, 18:06

)))) Най- малко искам таралеж в гащите )))))но е странно че в собствения си двор ,без да пречиш на никой,не можеш и един колец да забиеш((((Инак обичам да спя спокойно ....така че
korkodil
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Ное 2011, 18:11

fbr65 написа:Имам впечатление , че в преобладаващата част от селата, незаконните постройки са повече от законните. Може и да греша.

Това е абсолютно вярно, и съответно от огромно значение е въпросът относно топлите междусъседски взаимоотношения, за да не се стигне да разни производства по ЗУТ... :wink:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 07 Ное 2011, 20:39

bgarch написа:И за какво ще бъдат всички тези усилия на korkodil да заобиколи закона и да си заложи в собственото място бомба със закъснител? Стойността на една скица (около 10,00 лева), стойността на едно конструктивно заключение (да предположим, че е 50,00 лева) и таксата за издаване на РС (например 30,00 лева). И малко загубено време. Дали си заслужава всичко това и дали понякога опитите ни да заобиколим закона не ни излизат по- скъпи?

Проблема е, че зимата ще е свършила и на питащия няма да му трябва навес за дървата за огрев... И ако се окаже, че бумагите трябва да се внесат в някаква община на 300 км от местоживеенето на питащия (примерно въпроса е за вилата, а не за постоянното жилище), и го върнат 1-2 пъти... сумата за узаконяването на навеса ще надхвърли многократно както стойността му, така и стойността на глобата, ако изобщо се стигне до нея.
Да, незаконно е, но държавата прави така, че поданиците й да се отказват от такъв тип "услуги"...
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот korkodil » 07 Ное 2011, 22:24

Благодаря на всички които ми отговориха....Научих се да не заобикалям закона...в чужбина))))тук глобите са нещо което не се описва с думи ))))))Така че ....ако всички спазват закона е добре....лошото е друго..че някой си чиновник ти къса нервите и ти затрива времето за 100 лева..Слава Богу че научих тези неща ...на свой гръб...което е добре за в бъдеще )))))Понеже се занимавам с реконструкции на стари къщи ..(каменни)хоби добре платено )))...видях контроли и наказания на собственици...които за един българин би означавало...СТОП ))) дано се научим и ние така ..Благодаря ви още веднъж ))
korkodil
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 08 Ное 2011, 19:57

Само да добавя за незнаещите, че глобата за незаконно строителство у нас е от 1000 до 10000 лева (т.е. от 500 до 5000 евро). Отделно от нея отдавна вече няма процедура узаконяване, т.е. процедурата е една- събаряне. Така че проблемът на българина не е в ниските глоби, нито в последствията от незаконното строителство, записани в закона, ами в нещо друго...А и разстоянието от 300 км също не е проблем, щом имаш и трябва да поддържаш собствен имот на въпросното място.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Ное 2011, 00:19

Манталитет колега bgarch, манталитет!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация