начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Виза за проектиране

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Виза за проектиране

Мнениеот vdggbg » 21 Апр 2012, 19:57

thegrave написа:Да, трите имота в това УПИ са 472, 473 и 474. Собственикът иска да си строи къща в 474, аз искам да взема 472 и 473 за моята (може да не сте зачели началото на темата). Освен тези трите ли смятате, че има нещо допълнително?

Не е лошо да решите какво точно искате - да строите две сгради в един УПИ, или по една сграда в два УПИ. Това, което са Ви дали като виза, е за комплексно застрояване в границите на УПИ (първия случай). Във втория случай ще е достатъчно да измените плана за регулация, можете да минете и без виза после.
Вие, и собственикът, от друга страна, искате да застроите имотите индивидуално - с по една сграда. За тая работа, мен ако питате, не Ви е необходима изобщо виза.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Апр 2012, 04:06

Пак да си кажа:
1. Не виждам как така УПИ ХХІ е ъглов...
2. Последната Заповед в скицата е за изменение на кадастъра, май. И там са се появили тези 472, 473 и 474, може би като първа стъпка към рег.изменение по имотни граници. А дали няма такава процедура в ход вече?
3. Обикновено препоръчвам при такива щенки за обезщетения по устройствени показатели и мераци за съсобственически рекети след това, да се потърси друг имот.
Чисто решение би било да се изготви проект, и да се разменя ПС. Конкретизирани сгради.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Апр 2012, 13:11

Конкретизирани сгради.
Тази ДАГ-аджийска общинарска практика на фаза ПУП да се изискват конкретизирани сгради вече на няколко пъти с успех е обжалвана в Софийски АС
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот thegrave » 22 Апр 2012, 13:25

julyanvonemona написа:Може, но туй дето го искате само с тази виза, не става! Преди това следват прехвърлителни сделки, договор по чл.15 ал.3 ЗУТ или някоя от хипотезите по §8 ал.2 ДР на ЗУТ - зависи начина по който са се пръкнали 472,473 или 474.

Благодаря за информацията. Иначе границите на УПИ-то никой не иска да се променят (визирам чл.15 ал.3), така че остава другият вариант, който цитирате.

vdggbg написа:Не е лошо да решите какво точно искате - да строите две сгради в един УПИ, или по една сграда в два УПИ. Това, което са Ви дали като виза, е за комплексно застрояване в границите на УПИ (първия случай). Във втория случай ще е достатъчно да измените плана за регулация, можете да минете и без виза после.
Вие, и собственикът, от друга страна, искате да застроите имотите индивидуално - с по една сграда. За тая работа, мен ако питате, не Ви е необходима изобщо виза.

Това, което искаме да строим са 2 сгради в 1 УПИ (да оставим гаражите настрана за момент). Вторият случай не ме блазни, защото при измяна на плана за регулация 472/473 губи статут на ъглов имот и парцелът става неизползваем (или паметник на архитектурната глупост, ако някой се набута да строи в него).

emilgrigorov написа:Пак да си кажа:
1. Не виждам как така УПИ ХХІ е ъглов...
2. Последната Заповед в скицата е за изменение на кадастъра, май. И там са се появили тези 472, 473 и 474, може би като първа стъпка към рег.изменение по имотни граници. А дали няма такава процедура в ход вече?
3. Обикновено препоръчвам при такива щенки за обезщетения по устройствени показатели и мераци за съсобственически рекети след това, да се потърси друг имот.
Чисто решение би било да се изготви проект, и да се разменя ПС. Конкретизирани сгради.

По ред на номерата:

1. Прилагам комбинирана скица за идентичност + одобреният проект за изменение на ПУП, които смятам, че ще разрешат спора относно ъгловата характеристика на имота и регулационните параметри (трябва да се zoom-не стабилно първият файл).

http://s15.postimage.org/8hftes4ff/image.jpg

http://s18.postimage.org/oyz4usvdl/image.png

2. Имате предвид дали не е почнала процедура по обособяване на отделни УПИ-та от трите имота? Силно се съмнявам, но бих проверил (ако е възможно) за подобно нещо.

3. И мен не ме блазни особено идеята за доживотна съсобственост, но има други съображения, които правят имота привлекателен. Този момент ще го обсъдя много добре с адвокат, защото искам да съм наясно от всички възможни негативни последствия.

ПС какво е не разбрах само? Вероятно предлагате да конкретизираме планът на застрояване преди сделката и да го заверим нотариално.
thegrave
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Апр 2012, 13:50

От нещата които представяте категорично УПИ не е ъглов. Застроявянето му преди да е изпълнено което и да е от условията с прехвърлителните сделки е невъзможно, защото следва съобразяване със отделните собствености представляващи включените в УПИ ХХI или нещо по реда на чл.182 ал.1 ЗУТ (имам предвид че няма никаква гаранция че при така издадената виза, разположението на бъдещите сгради, като нищо ще попадне в имот чужда собственост) , което не винаги е удачно и отново е свързано с нотариус.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Апр 2012, 17:09

Таратанци :lol:
По пердвижданията на ОУП е нещо такова:
http://dl.dropbox.com/u/67084220/podgumer.pdf
Около 15 м от южната страна отиват в зона за озеленяване.
Нещата ми приличат на нов ПУП, съобразен с ОУП, и няколко варианта. Но се променят показателите при всички случаи.
Тази виза - в рамка на стената, за спомен от едни предишни времена :lol:
И все пак, тези 3 планоснимачни номера кога се появяват и в какъв документ, освен онази скица на общината?
Странно, този имот има и идентификатор като земеделски. Да не би да не е ваден от земеделски фонд?
Също така се увиждат и големи несъвпадения м/у имотни и регулационни граници. Да не би да има неуредени сметки по регулации?
А като вариант имах предвид да си учредите съответните права на строеж (ПС) по съгласуван идеен арх. проект в общината. Но това - преди да видя ОУП-а. Сега вече - не знам.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот thegrave » 23 Апр 2012, 02:24

julyanvonemona написа:От нещата които представяте категорично УПИ не е ъглов. Застроявянето му преди да е изпълнено което и да е от условията с прехвърлителните сделки е невъзможно, защото следва съобразяване със отделните собствености представляващи включените в УПИ ХХI или нещо по реда на чл.182 ал.1 ЗУТ (имам предвид че няма никаква гаранция че при така издадената виза, разположението на бъдещите сгради, като нищо ще попадне в имот чужда собственост) , което не винаги е удачно и отново е свързано с нотариус.

Коя е причината, поради която смятате, че не е ъглов, наличието на полски път вместо улица с регулационната и линия от юг ли? Гледайки следният текст:

"Имота е ъглов, което личи от скица...от юг граничи с полски път, а от запад - с улица"

и последвалото одобрение с подписи и печати почвам да се замислям колко е спазена буквата на закона в този документ. Дефиниция на "улица" и "полски път" в ЗУТ не видях, ама да не я почвам тази тема, защото гледам е чоплена без особен успех вече.

Нуждата от нова виза след евентуална сделка е повече от очевидна, на мен също не ми харесва текущата картинка. Да не говорим, че там трябва да се появи моето име като съсобственик и да се посочат новите граници на застрояване спрямо собствеността на съставните ПИ-та.

emilgrigorov написа:Таратанци :lol:
По пердвижданията на ОУП е нещо такова:
http://dl.dropbox.com/u/67084220/podgumer.pdf
Около 15 м от южната страна отиват в зона за озеленяване.
Нещата ми приличат на нов ПУП, съобразен с ОУП, и няколко варианта. Но се променят показателите при всички случаи.
Тази виза - в рамка на стената, за спомен от едни предишни времена :lol:
И все пак, тези 3 планоснимачни номера кога се появяват и в какъв документ, освен онази скица на общината?
Странно, този имот има и идентификатор като земеделски. Да не би да не е ваден от земеделски фонд?
Също така се увиждат и големи несъвпадения м/у имотни и регулационни граници. Да не би да има неуредени сметки по регулации?
А като вариант имах предвид да си учредите съответните права на строеж (ПС) по съгласуван идеен арх. проект в общината. Но това - преди да видя ОУП-а. Сега вече - не знам.

И на мен ми направи впечатление в ОУП-а зоната за озеленяване в южната част на парцела. Загледах датата от одобрения план за застрояване на ПУП - Май 2010, т.е. със сигурност след влизането на текущия ОУП за София. Възможно ли е чрез изменение в ПУП да се прескочи ограничение поставено от ОУП? Силно се съмнявам...

Трите планоснимачни номера се появяват в следните документи:

Скица (за пред нотариус) - 2010г.
Скици 2бр от Агенция по геодезия, картография и кадастър - 2012г.
ПУП-ИПЗ - 2010г.
Комбинирана скица за пълна или частична идентичност (ГЕОНЕТ КОНСУЛТИНГ) - 2012г.

Документ за изваждане от земеделски фонд имам наличен.

Какво имате предвид под "неуредени сметки по регулации"?
thegrave
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 23 Апр 2012, 13:49

thegrave написа:...колко е спазена буквата на закона в този документ. Дефиниция на "улица" и "полски път" в ЗУТ не видях....
Нуждата от нова виза ...
...Да не говорим, че там трябва да се появи моето име като съсобственик и да се посочат новите граници на застрояване спрямо собствеността на съставните ПИ-та....
...Трите планоснимачни номера ...
ПУП-ИПЗ - 2010г.
Комбинирана скица за пълна или частична идентичност (ГЕОНЕТ КОНСУЛТИНГ) - 2012г....

1. Буквата на закона не е спазена. И не е чисто изменението на ПУП-а.
2. Не е необходимо да го има Вашето име във визата, не е опасно това. Но не зная като как , при съсобственост по регулация в цялото УПИ, говорите за вътрешни определяния на граници на собствености , застроявания . Това, освен че са пълни глупости, е и много опасно за Вас. Няма такива положения. Не случайно Ви говорих за ОПС (отстъпване, учредяване, или каквото там, на право на строеж), по който ред е възможно да се индивидуализира собствеността в/у постройките. Може да се говори и за права на обикновено ползване.
3. Това с трите нови имота, никак не ми харесва. Такива действия се предприемат като предхождащи регулационно изменение. Има ги в скица, няма ги във визата, не е добре.
Сега ми хрумва, ако от изток наистина са гробищата (гробищен парк), дали не може да се ползва лице към алея в парк. Тогава разделянето и отстоянията от изток са безпроблемни. Но това трябва да се уреди с изменение на ПУП.
Най-добре си хванете свестен архитект и адвокат, а помислят една седмица, като им дадете да прочетат и написаното тук. И тогава да правите , каквото ще правите.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Апр 2012, 13:56

ЗУТ работи с компонентите улица и алея. Полският път е отделна сюита и се третира в други закони ерго въобще не е е не следва да бъде елемент от плановете регламентирани в ЗУТ, така че някой който си въобразява да си мисли че ъглов УПИ е нещо което греничи с улица и полски път, нека да продължава да си го въобразява!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация