начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Монтиране на нов асаньор в стара шахта - сграда от 1941г.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Монтиране на нов асаньор в стара шахта - сграда от 1941г.

Мнениеот zvety_23 » 10 Апр 2013, 14:31

Здравейте,
Имам следния казус: смятам да купувам апартамент в сграда от 41-ва година до руски паметник, 7 етажна. На времето е имало асаньор от тези най-старите в дупката между кръгли стълби. Консултирах се с техник, че може да бъде направеен нов асаньор, има и стара шахта. Въпросът ми е с узаконяването - доколкото разбрах трябва да се направи защита на асансьорната шахта от стълбището, която може да е мрежа, или с гипс картон, но това трябва да се направи от строителна фирма, а самия монтаж на асансьор от асансьорна фирма. Предполагам, че целият проект трябва да има някакво разрешение, но не знам точно към коя институция да се обърна, някой ако има идея? И другият въпрос е дали след като вече е имало асансьор и сградата е била направена по този начин, монтирането на нов асансьор се води само ремонт, или нов проект за преустройство. Има 2,3 апартамента, които не са съгласни, дали ще ни е нужно 100% съгласиена входа?
Благодаря!
zvety_23
Нов потребител

Re: Монтиране на нов асаньор в стара шахта - сграда от 1941г

Мнениеот TheOldMan » 10 Апр 2013, 18:39

Това: http://www.damtn.government.bg/images/r ... _sofia.pdf е списъка на оправомощените фирми, които имат право да разрешат ползването на такова съоръжение. Те са най-удачния избор когато има двоумение кой точно да се попита. Една от тези фирми ще разпише разрешението за пускане в експлоатация на асансора, така че трябва да се спазят всичките им изисквания.

Под "ремонт" в ЗУТ се разбира възстановяване на нещо в първоначалния му вид,а не подмяната му с друго такова. Да не говорим за изграждането на клетката около асансьора, укрепването на релсите и вратите на съоръжението. Всичко това хич не е "ремонт" а си е бая сериозна реконструкция, за която ще са нужни проекти. Силно се съмнявам да минете само с мрежи около шахтата - тази конструкция не отговаря на съвременните изисквания. И за гипсокартона също изпитвам известни съмнения... ами ако някой се засили с 2 метра стоманена тръба по стълбището и прободе гипсокартона докато вътре се движи асансьора?

За съгласието... тук вече не мога да ви отговоря. Според мен едно решение на Общото събрание с мнозинство от 67% би било достатъчно, тъй като няма промяна на предназначението на никакви общи площи. Само въпроса с прибиране на пари от нежелаещите може да ви докара разправии и протакане на цялата история.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Монтиране на нов асаньор в стара шахта - сграда от 1941г

Мнениеот vdggbg » 10 Апр 2013, 18:41

Трябва да имате одобрен проект, и издадено разрешение за строеж от Столична община. Не е необходимо съгласието на останалите собственици в етажната собственост.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация