начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

ПУП за промяна предназначението на земеделска земя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: ПУП за промяна предназначението на земеделска земя

Мнениеот julyanvonemona » 23 Окт 2011, 18:41

Добре де! С какъв план установяваш това предназначение??
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 23 Окт 2011, 19:11

С плана за застрояване.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Окт 2011, 19:32

Да ама в чл.112 (2) ЗУТ ти казват, че това става с план за регулация и застрояване. В този аспект нямаш никакво право да разглеждаш хипотезата на чл.59 (1) ЗУТ, като особен ред за изключение от общото правило, още повече че в същата тази разпоредба ти е казано "...след промяна на предназначението на земята..." а редът за самата промяна на предназначението вече пределно ясно е зададен в чл.112 (2) ЗУТ. Може би ще запиташ "Щом като още в чл.112(2) е зададено че нещата се случват с ПРЗ, защо чл.59 е извел отделна хипотеза!". Знаеш че в БГ има разни видове все още действащи планове още от времето на 20-те години на миналия век, както и напоследък натворени по чл.16 (7) ПУР и по ПУП по чл.17 ЗУТ. След като ги разгледаш по същество и ги съобразиш с казаното в чл.8 т.1 ЗУТ, а именно изразът "...в урбанизирани територии или в отделни поземлени имоти извън тях..." можеш и сам да се досетиш защо е 59 (1) ЗУТ. Мое мнение е de lege feranda, материята от чл.чл. 58 и 59(1) ЗУТ, да намери място някъде в преходните разпоредби, но всяко нещо с времето си!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Окт 2011, 14:20

Към via_victoria! След като премъдрите и изначално - поне според някои мнения - правилно осмислящи закона общинари, са Ви поставили пред свършения факт наречен ПУП-ПЗ за неурегулирана територия, която - пак повтарям - няма предназначение сте изправена пред един никак не лек казус. Следва да прецените кое ще Ви създаде най-малко грижи. Ако тръгнете към идеята да създаваш ПУП-ПР. Трябва да обмислите че продължавате да сте в неурбанизирана територия (виж чл.8 т.1ЗУТ - абзаца който съм посочил в предишния пост) а това веднага Ви поставя пред ПУП - ПР по чл.15 (3) ЗУТ. Чл.17 ЗУТ веднага го забравяте защото не сте в населено място нито пък сте част от него! Другият път - в случай че страните не се еспоразумеят е съдебната делба по чл.201 ЗУТ. Само че при по внимателен анализ ще излезе че такава е недопустима поради липса на предмет. Обърнете внимание че по реда на чл.201 се делят урегулирани позимлени имоти а общинарите са те оставили без регулация! Изобщо лепкава каша! Има и версия да тръгнеш по пътя на изменението на плана по чл.134 (2) т.5 ЗУТ - поради незаконосъобразност на плана с аргументите които съм развил до тук в полемиката си с колегага bgarch. От гледна точка на кристалната яснота, това е най- правилният път, но наистина е свързан с изключителни трудности и много губене на време! така че след като сте студент по право, можете да си поиграете и да разработите предполагаеми ходове!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 29 Окт 2011, 15:29

Благодаря за изчерпателното разглеждане на възможните изходи, julyanvonemona!
Ако ситуацията ангажираше само личния ми интерес, бих могла да се задълбоча над по-нестандартните и времеотнемащи варианти, но в конкретния случай не е така, затова оставам на чл.15, ал.3 от ЗУТ.
От общинската администрация ми обясниха, че до сега не са допускали процедури по одобряване на ПУП-ПРЗ в дадения район и всичкото строителство там е въз основа само на одобрени ПУП-ПЗ поради липсата на влязъл в сила ПУП-ПУР, но все пак, щом настоявам, ще допуснат изработване и процедиране на ПУП-ПР за въпросния имот.
via_victoria
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Окт 2011, 20:30

via_victoria
по-нестандартните и времеотнемащи варианти
в същност са законовите варианти, а това че общинарите са стандартизирали друга проктика е въпрос дължащ се изключително на вътрешно присъщите им нагласи да не работят, т.е. да го дават лежерно.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация