начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Външно стълбище

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Външно стълбище

Мнениеот via_victoria » 07 Сеп 2011, 17:44

Най-ниското стъпало на външно стълбище се допира до терена, но без да предава товара си на него (да речем - свързано е конзолно за стената) - необходимо ли е съгласието на съсобствениците на имота за изграждането му или за да ги избегнем като фактор трябва да оставим примерно 1 см разстояние от терена?
via_victoria
Потребител

Re: Външно стълбище

Мнениеот julyanvonemona » 07 Сеп 2011, 18:39

Ако е отделен обект - да, защото по описания от вас начин Вие възпрепятствате останалите съсобсвеници да ползват територията под стъпалото.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 07 Сеп 2011, 18:52

Не само съгласие е необходимо. Необходим е и договор в нотариална форма.
goblin
Потребител

Мнениеот via_victoria » 07 Сеп 2011, 22:14

И на мен ми се бяха оформили едни такива мисли за съжаление.... :(
А ако има някакво минимално разстояние от стъпалото до терена - това ще спаси ли идеята за външно стълбище към съществуваща тераса на първи етаж? (в допълнение - действието се развива в имот с двама съсобственици с по 1/2 ид.ч. от него и договор за определяне на границите за реално ползване на всеки от тях, стълбището е в частта за реално ползване от собственика на 1-ви етаж от съществуващата жилищна сграда)
via_victoria
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Сеп 2011, 22:17

(в допълнение - действието се развива в имот с двама съсобственици с по 1/2 ид.ч. от него и договор за определяне на границите за реално ползване на всеки от тях, стълбището е в частта за реално ползване от собственика на 1-ви етаж от съществуващата жилищна сграда)

Значението на този договор е нулево!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 08 Сеп 2011, 00:14

По тази точка не оспорвам!
А що се отнася до оставено разстояние между първото стъпало и терена (т.е. стълбата да е "във въздуха")- това ще помогне ли?
via_victoria
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Сеп 2011, 07:19

По природа съм мързелив но пак ще си дам зор да припомня. Ако стълбището е част от първоначалният обект и този обект е построен законно, няма никакъв проблем това стълбище да просъществува во век и веков.
Ако обаче е някаква измекярщина, при която, чрез някакво инженерно решение да се закачи към вече обособен в миналото самостоятелен обект - не става по причините които вече съм обяснил на каквито сантимитри от земята да е.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 08 Сеп 2011, 10:56

Тогава много се учудвам на какъв принцип почти всички първи етажи на панелките в квартала се обзаведоха с тераси извън първоначалния проект....(вкл. някои от тях, подпряни на колони на терена, които пък после рязаха)
И в тази връзка - следва ли да се иска допълнително отстъпено право на строеж за такава тераса?
via_victoria
Потребител

Мнениеот goblin » 08 Сеп 2011, 11:29

Иска се, разбира се. От собственика на земята. Чл. 183 (2) и (3) от ЗУТ.
Що се отнася до стълбата, която искате да направите - наречете я "съоръжение за достъпна среда на хората с увреждания" - тогава ще можете да я изградите без съгласие, по реда на чл. 184 от ЗУТ. Нали сме европейци!
goblin
Потребител

Мнениеот via_victoria » 08 Сеп 2011, 17:23

:D :D :D Идеята много ми хареса! Ако стълбата не стане по друг начин, ще се запозная по-подробно с наредбата за "достъпна среда"!
Обаче междувременно размишлявах върху чл.183, ал.4 от ЗУТ -
"За издаване на разрешение за нов строеж, съответно за надстрояване или за пристрояване в съсобствен имот, предназначен за ниско жилищно или вилно застрояване, не се изисква съгласие от останалите съсобственици в случаите, когато те са реализирали, започнали са или имат права за съответното строителство в имота."
В случая - ако имотът е за "ниско жилищно" и всеки от съсобствениците е реализирал строителство на по един етаж от двуетажната къща там - защо да не може да се приложи?
via_victoria
Потребител

Мнениеот probcho » 08 Сеп 2011, 18:56

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2011, 11:36, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Сеп 2011, 19:02

goblin много лесно боравите с чл.183 (4) ЗУТ ?....!....? :D :D :shock: :shock:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 08 Сеп 2011, 19:26

За чл.183, ал.4 не беше goblin, аз бях :)
Всъщност имате ли наблюдения как се прилага този член - т.е. кой какво и в какъв обем трябва да е построил или да е придобил правото да построи в съсобствения имот, за да може другият/другите да претендират за правото да не го питат?
А относно чл.184 - защо трябва някой от живущите да е инвалид, че да има право да си изгради рампа към къщата - не може ли да е за евентуални гости?
via_victoria
Потребител

Мнениеот goblin » 08 Сеп 2011, 20:12

Вие, via_victoria, ни прекарвате нас, пишещите тук, през Via Dolorosa. Не е зле да решите по някое време какво точно искате да правите, пък може и да получите някои полезни напътствия. Чл. 183 (4) е неприложим във Вашия случай, но от мен - толкова.
goblin
Потребител

Мнениеот bgarch » 08 Сеп 2011, 20:23

Въпросът Ви съдържа два различни подвъпроса:
1. Следва ли съсобственикът да отстъпва право на строеж! Това не зависи от нивото на първото стъпало от терена, а от височината на стълбата, т.е. до каква височина ще се изкачвате. Ако е до 1,20 м- не трябва. Ако е повече от 1,20 м- трябва.
2. Следва ли да се иска съгласие на съсобственика? Този подвъпрос съществува само при хипотезата за височина по- малка от 1,20 м, когато не се отстъпва право на строеж. В този случай трябва да има съгласие и на двамата собственици, тъй като се извършва строителство в общото дворно място, но не и отстъпено право на строеж. Това е така и при надвесване на стълбата над терена, тъй като този надвесен елемент влияе върху общата собственост- дворното място.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Сеп 2011, 20:30

bgarch написа:1. Следва ли съсобственикът да отстъпва право на строеж! Това не зависи от нивото на първото стъпало от терена, а от височината на стълбата, т.е. до каква височина ще се изкачвате. Ако е до 1,20 м- не трябва. Ако е повече от 1,20 м- трябва.

И защо така?
bgarch написа:2. Следва ли да се иска съгласие на съсобственика? Този подвъпрос съществува само при хипотезата за височина по- малка от 1,20 м, когато не се отстъпва право на строеж. В този случай трябва да има съгласие и на двамата собственици, тъй като се извършва строителство в общото дворно място, но не и отстъпено право на строеж. Това е така и при надвесване на стълбата над терена, тъй като този надвесен елемент влияе върху общата собственост- дворното място.

И пак - защо така?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот via_victoria » 08 Сеп 2011, 21:55

За goblin - при всички по-горе изброени обстоятелства искам да направя външно стълбище към съществуваща тераса на първи етаж, без да питам "силно конфликтния" съсед и съсобственик на терена, живущ на втори етаж, защото той пък от своя страна е изградил на етажа си съоръжение, което възпрепятствува безопасното ползване на съществуващото стълбище - вход за етажа .....(и е успял да го узакони междувременно)
via_victoria
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Сеп 2011, 06:49

via_victoria
Последно! Съсед или съсобственик?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 09 Сеп 2011, 09:30

magodeoz написа:И защо така?
И пак - защо така?

Защото има §5, т. 15 от ЗУТ, според който стълбите с височина до 1,20 м над средното ниво на прилежащия терен не се считат за застроена площ.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот via_victoria » 09 Сеп 2011, 10:16

За julyanvonemona - съсобственик на 1/2 ид.ч. от терена и втори етаж на двуетажната жилищна сграда в имота
via_victoria
Потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация