начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Съоръжения за инвалиди

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съоръжения за инвалиди

Мнениеот rosenh » 27 Ное 2011, 09:08

Може ли да се обжалва някъде изпълнението на улици и тротоари, когато не се спазват изискванията на глава трета от НАРЕДБА № 4 ОТ 1 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗПЪЛНЕНИЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА СТРОЕЖИТЕ В СЪОТВЕТСТВИЕ С ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ДОСТЪПНА СРЕДА ЗА НАСЕЛЕНИЕТО, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ? Например, ако скосяванията на тротоарите в кръстовищата не са съгласно изискването на същата глава от наредбата?
Доколкото забелязах същите изисквания са залегнали и в Приложения 22 и 23 от Наредба № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии.
rosenh
Младши потребител

Re: Съоръжения за инвалиди

Мнениеот goblin » 29 Ное 2011, 20:50

Можете да подадете сигнал в общинския отдел "Контрол по строителството" за тези некачествено извършени ремонти. Дали обаче от това ще има някакъв ефект - трудно е да се каже.
goblin
Потребител

Мнениеот rosenh » 30 Ное 2011, 12:56

Вариантът със сигнал до общинска администрация вече е отработен. По-скоро ме интересува хипотезата, ако се въведат в експлоатация обектите /пътните отсечки/ в отклонение от действащите наредби, споменати по-горе, дали може да се обжалват някъде. Проучвах въпроса, дали в този си вид обектите могат да се определят като незаконен строеж, но мисля, че не отговарят на определението в чл.225 от ЗУТ.
rosenh
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 30 Ное 2011, 12:59

Въпросната наредба е нормативен акт по ЗУТ. Наказателни постановления за нарушение на разпоредбите на ЗУТ в тази сфера се издават от началника на ДНСК или упълномощени от него лица(чл. 239, ал. 1, т. 2 ЗУТ). Тук възниква въпросът- кой е виновен- проектант, строител, възложител? Така че май "топката" е в полето на съответната РДНСК. Но и аз ще завърша като goblin - Дали обаче от това ще има някакъв ефект - трудно е да се каже.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот goblin » 01 Дек 2011, 20:42

Ако въпросът се свежда до това "кой е виновен" - аз виждам още един кандидат. Това е т. нар. "надзорник", или техническия ръководител, ако става въпрос за строеж от пета категория. Обикновено общинските проекти винаги се "надзирават", че даже и от надзорник, избран по реда на ЗОП - така тенекията на задника на чиновниците се удебелява значително. От това обаче нищо не следва, за съжаление.
goblin
Потребител

Мнениеот bgarch » 02 Дек 2011, 19:20

Теоретично звучи добре. Тъй де, надзорникът би трябвало да е затова- да надзирава изпълнението. Ама защо ли не съм виждал случай, в който надзорникът дори да се е почуствал леко гузен за това, че строителството не се изпълнява както трябва. Камо ли пък някой да му търси отговорност.
Не знам как и защо, но този вид участници в строителния процес постепенно се превърнаха в някакъв вид "женевски наблюдатели", вече и актове не правят, само ги подписват в ролята си на такива.
Изображение
bgarch
Потребител

Назад към Строителство и регулация