начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

възстановяване на земя по § 4 и незаконно настанил се

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

възстановяване на земя по § 4 и незаконно настанил се

Мнениеот violetta » 09 Авг 2012, 12:09

Здравейте.
Вълнуваме следния въпрос - дядо ми е имал нива 20 дка с която е влязъл в ТКЗС. Сега тази територия попада в § 4 от ПЗР на ЗСПЗЗ и възстановяването на собствеността се извършва със заповед на кмета на общината. Изготвен е план за новообразуваните имот и голяма част от тях, които попадат върху нивата на дядо ми през годините са заплатени на общината и не ни бяха възстановени. Даже и обезщетение не получихме.
Предстои ни да ни върнат един имот от 500 кв. м. за който общината дълго ни мотаеше. Имота се владее от човек, който през 1990 г. го е закупил с договор за покупко-продажба, който няма нотариална форма. Той не е и ползвател. Общината отказва да го впише като собственик, Кадастъра също. Искайки да си озакони имота, той заведе дело първо срещу кадастъра, че не го вписват като собственик на имота, а после и срещу наследниците на дядо ми, като искаше да придобие имота по силата на придобивна давност от над 10 год. владение. Съдът отхвърли иска. Предстои да подадем в Общината молба да ни бъде възстановен имота. Този, който го владее в момента претендира с уведомително писмо, доброволно да му заплатим 45000 лв. на колкото той оценява труда си по създаването на трайни насъждения 25 дръвчета, лозници и постройки, беседка, в която е налял 15 куб. м. бетон, плочници, разходи по присъединяване на ВиК и ел. захранване и ограда. Между другото, в договора с който той "купува" земята, фигурира жилищна постройка с две стаи и трайни насъждения. След това той е строил беседки, прокарвал е ВиК и ел. захранване и т.н. Въпроса ми е, тъй като той не е ползвател, сградата е построена незаконно, дали сме длъжни да заплатим цената на подобренията, направени от него - трайни насъждения, огради и сгради? Дали няма да се позове на "добросъвестно владение" по закона за собствеността. Така или иначе ми предстои среща с адвокат, който е в отпуск в момента и въпроса ме притеснява. На тези, които изразят мнение, предварително благодаря.
violetta
Нов потребител

Re: възстановяване на земя по § 4 и незаконно настанил се

Мнениеот julyanvonemona » 09 Авг 2012, 15:08

шансовете на самонастанилия се "ползвател" клонят към нула. След като общината ви даде 500-те квадрата вие сте във всичките си права на собственик.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация