начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

подпокривно пространство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

подпокривно пространство

Мнениеот storminside » 04 Мар 2013, 20:35

Здравейте! Къщата в която живея е била на 2 етажа,с четирискатен покрив и подпокривно пространство- в най-високата си част 1.4 м.Баща ми закупува правото на строеж на трети етаж от другите двама собственици, и заплаща за общите части по тогавашна оценка.Изгражда третия етаж и три тавански стай.Покрива е преуствоен в двускатен с височина 5 м на билото.В нотариалния си акт вписва две тавански.По време на стройтелството предлага на другите собственици да закупят материали и да им направи и на тях тавански-те отказват.В архитектурния план няма записани тавански, но е видна височината на покрива.В другите два нотариални акта (на другите собст.) няма вписани тавански.Аз искам да си направя жилище в трите тавански и да оставя пространството над мен за подпокривно.Важно е да отбележа,че в обекта има и място за още 2 тавански.Сега въпроса е позволява ли ми закона да го направя това.Ако изградя в трите тавански жилище, стигне се до процес и аз загубя - трябва ли да ми възстановят вложените материали? Консултирах се с двама адвокати и два нотариуса :
адвокат 1 каза, че проблеми няма дори и да ме осъдят трябва на 100 % да ми възстановят вложените материали.
адвокат 2 каза, че след като нямаме собственост върху земята ( с изк. на общите части който са закупени) то би се тълкувало,че собственик на въздуха над сградата е собственика на земята , и в този ред на мисли аз съм най-необлагодетелстван.
нотариус 1 потвърди казаното от адвокат 2
нотариус 2 каза че с малката му практика като адвокат може да даже,че много зависи от съдията и адвоката виждал е в подобни казуси да се отсъжда в полза и на двете страни.
Благодаря Ви предварително за отделеното време.
storminside
Нов потребител

Re: подпокривно пространство

Мнениеот emilgrigorov » 05 Мар 2013, 04:26

Как се развиват събитията в годините?
1. Кога е построена двуетажната къща?;
2. Кога е учредено правото на надстрояване; Кога са одобрени проектите и от кога е разрешението за строеж занадстройката?;
3. Кога е направена надстройката?;
освен това:
4. Кои (колко) са собствениците на земята в имота; Имате ли собственост върху земята?;
5. Вие реално ползвате ли, дори за склад за ненужни вещи, останалото пространство от тавана? И, ако да, от кога?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот storminside » 05 Мар 2013, 08:36

Здравейте! Къщата е построена пред 65-70 година.Правото на надстрояване е 88 година ( разрешението от другите собственици).90 г. е удобрен архитектурен проект и право на строеж от главния архитект.До 92 година се извършва стройтелството.Собствениците на земята са двама - ние нямаме земя само закупени общи части.Тавана го ползваме от 92 година за складово помещение.До този момент никои др. не го е ползвал. Благодаря за отговора.
storminside
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Мар 2013, 07:52

Правото на собственост върху разликата в надстроеното е право на собствениците на земята. В това право Вие не сте съсобственици, изцяло тяхно е. Това в случая е добре, тъй като Вие сте владели това пространство повече от 10 години.
Премислете варианта за придобиване по давност. Като склад. Или, по-добре и ако е възможно, като такова предназначение, каквото е описано в проекта от 1990-та година. И в тази насока разговаряйте с адвокат.
След като се оправи собствеността, по-нататък е по-лесно. Дори , теоретично, е възможно да не сменяте предназначението на останалите помещения, тоест - да не е необходимо съгласието на останалите съсобственици в сградата.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот storminside » 06 Мар 2013, 13:02

Благодаря за отделеното време и полезния съвет.Ако някой от съфорумниците се наеме срещу заплащане да ми помогне да оформим документите, моля да ми пише на лично съобщение или в темата.
storminside
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 06 Мар 2013, 20:35

Май не е много като за публичен форум, но - ако бутнете стената между две от трите съществуващи тавански помещения, същите автоматично стават две на брой, и, понеже са описани във Вашия акт за собственост, и не фигурират в одобрения архитектурен проект (така казвате) - преустройте си ги, както на Вас ви харесва (ще Ви трябва, обаче, съгласие на другите собственици на самостоятелни обекти в сградата). Давностното владение е оборима презумпция, и доказването и не е проста работа - само за сведение.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация