начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Преустройство на апартаммент???

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преустройство на апартаммент???

Мнениеот rossi8403 » 15 Сеп 2013, 15:55

Здравейте,
имам нужда от помощ по казуса с преустройството на апартамента ми. Закупих жилището в началото на 20013 г. като старите собственици бяха остъклили наскоро балкона и бяха премахнали стената на балкона граничеща с хола. Освен това бяха пробили 20 см. дупка в носещата стена на банята и бяха извели вода в хола за направата на кухненски бокс. За тези промени нямаме оставени от тях документи и разрешителни, проста така взехме апартамента. Ремонта ни се проточи и съседите нададоха глас, че ще ни обадят в общината за извършените преустройства. В този случай при закупуване на апартамента при свършен факт с преустройствата могат ли да ни глобят и мога ли сега да извадя някакви разрешителни за тези ремонти?
rossi8403
Нов потребител

Re: Преустройство на апартаммент???

Мнениеот TheOldMan » 16 Сеп 2013, 01:44

Ами ... купили сте си нещо, което не отговаря на чертежите на сградата. Някакъв друг апартамент. Малко подобно на моя случай - в един сравнително важен документ ми бяха сменили една буква от името... после дълго време доказвах "че нямам сестра"
И малко офф: Един програмист на 6 бири звъни по нощите по телефона и обърква последната цифра. След като успяват с отсрещния да се разберат къде е проблема, програмиста затваряйки слушалката промърморва "Е*аси... за грешка в 8-я знак след запетайката толкова разправии..." :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот probcho » 16 Сеп 2013, 07:14

rossi8403 написа:Здравейте,
В този случай при закупуване на апартамента при свършен факт с преустройствата могат ли да ни глобят и ...

Не.
rossi8403 написа:.... и мога ли сега да извадя някакви разрешителни за тези ремонти?

Не.
probcho
Активен потребител

Мнениеот rossi8403 » 17 Сеп 2013, 22:52

А как мога да докажа, че не аз съм направила преустройството като снимките от преди покупката са без дати?
rossi8403
Нов потребител

Мнениеот rts » 18 Сеп 2013, 12:51

"Ремонта ни се проточи и съседите нададоха глас, че ще ни обадят в общината за извършените преустройства."
Факт е, че съседите са надали вой по време на ВАШИЯ РЕМОНТ. Какво точно отремонтирахте ? Не се ли опитвате да припишете всички преустройства на бившия собственик ?
Снимки има, пишете. Със сигурност този, който ги е правил знае кога са правени.
rts
Активен потребител

Мнениеот rossi8403 » 18 Сеп 2013, 15:53

Ремонта се проточи, защото сами си правим всичко - махане на стари шпакловки и поставяне на нови, махани на стари плочки и слагане на нови, смяна на част от тръбите в банята, мебелиране, което е свързано с дупчене на стени за поставяне на рафтове. Блока е панелен и всичко се чува. Спазваме позволените часове, но можем да работим само вечер от 18 до 20 часа, че сме иначе на работа. Преустройството е направено от старите собственици, но четох статия, че независимо от кой е правено собственика в момента отнася глобата. Времето на реконструкциите в нашия случай е недоказуемо.
Интересува ме има ли някакъв шанс сега да го узаконим.
rossi8403
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 18 Сеп 2013, 16:06

rossi8403 написа:Ремонта се проточи,...Времето на реконструкциите в нашия случай е недоказуемо.
Интересува ме има ли някакъв шанс сега да го узаконим.

Щом времето е недоказуемо, комшиите също нямат доказателства, че у вас има нещо "нередно". Няма как да го узаконите, а явно комшиите се мъчат да ви направят мръсно не защото са загрижени за преустройствата, а защото им вдигате шум. Обяснете им човешки, че след еди-коя-си дата шума ще спре и няма да има други проблеми от вас. (При мен с подобен на вашия ремонт свърши работа по една кутия с бисквити, като минах на долните 2 етажа да почерпя и да се извиня, че им изпилих нервите с ремонт на кухня, хол, баня едновременно - циклене, къртене и всички екстри). Далеч по-усмихнати са вече, когато ме срещат по стълбите, че имам даже и 2 баби, които ми подариха саксийки с цветя за украса на терасата. Мисля, че ако са нормални хора, ще се разберете и с тях. Пробвайте първо с хубаво, все пак с тези хора ще ви се налага да живеете за постоянно след това.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот Pause » 18 Сеп 2013, 16:29

Според мен може с удостоверение за търпимост да се узакони .Черпенето си е едно на ръка .Подобен на вашия случай новозакупен апартамент с преустроиство и пусната жалба ,само че друг съсед на следващият етаж и тои си направил удобен апартамента за живеене без необходимите документи.И сагата се разви пред камера цирк Добрич. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 18 Сеп 2013, 18:54

Трудно ще се узакони нещо с удостоверение за търпимост. Открай време е така. А и имаше разни тълкувания в посока на това, че УТ играело роля само при извършване на прехвърлителни сделки, в духа на текста по § 16 (1) от ПР на ЗУТ - в някои общини въобще отказват да издават такова удостоверение, когато става въпрос за вътрешно преустройство, с което не се променят характеристиките на имота (дано да ме разбирате).
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Pause » 18 Сеп 2013, 19:09

rossi8403 написа:Здравейте,
имам нужда от помощ по казуса с преустройството на апартамента ми. Закупих жилището в началото на 20013 г. като старите собственици бяха остъклили наскоро балкона и бяха премахнали стената на балкона граничеща с хола.

Точно така бяха направили и им казаха ,че може да се узакони.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 18 Сеп 2013, 19:20

Може, сигурно - но с акт за узаконяване, не с УТ.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Сеп 2013, 11:48

Кога е правено (година) остъкляването на терасата и обединението с кухнята?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот rossi8403 » 19 Сеп 2013, 23:00

Нямам представа кога е правено преустройството (нямам връзка с предишните собственици), но е с нова дограма на не повече от 2 - 3 години.
Относно съседите с бонбони и мили очи няма да се разберем. Минахме по този път и за малко да изям шамарите, че им звъня да ги черпя.
Искам всичко да си го направя законно, а не след всеки ремонт или по-шумен купон да треперя, че ще звъннат в общината. За тях шум в 7 - 8 вечерта е престъпление и всички трябва да се съобразяват с техния сън и работно време.
Интересува ме не как да се помиря със съседите, а как да се узаконят преустройствата.
Ще съм благодарна, ако някой може да ми каже има ли такъв вариант и към кого да се обърна.
rossi8403
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 23 Сеп 2013, 09:36

rossi8403 написа:Искам всичко да си го направя законно, а не след всеки ремонт или по-шумен купон да треперя, че ще звъннат в общината. За тях шум в 7 - 8 вечерта е престъпление и всички трябва да се съобразяват с техния сън и работно време :mrgreen: Принципно си има правилник за вътрешния ред в сградата и там си пише в кои часове е недопустим шума. За шумните купони в 8 вечерта май ще съм на страната на съседите ви - особено ако ми събудите детето вечер :wink: .

Преустройствата можете да си узаконите като се бръкнете с някой лев за архитект, който да ви изготви и завери проект, да го внесе в общината за заверка и да викнете геодезисти - да заснемат помещенията, за да се нанесат промени в кадастралната схема на имота. Архитекта (проектант) трябва да си каже вещото мнение дали конструкцията след преустройството не е опасна за самосрутване или друг вид повреда и "следварително", при свършен факт, да чакате акт за узаконяване - нещо, което принципно старите собственици е трябвало да направят. Сега ще се наложи вие да се бръкнете.
Питаха ви кога е правено остъклението, защото до 2010 мисля не се изискваха документи за узаконяване на остъклените балкони (сещате се - онези с арматурата).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация