- Дата и час: 01 Дек 2024, 10:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Издръжка на малолетно дете - чуждестранен гражданин
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Издръжка на малолетно дете - чуждестранен гражданин
Здравейте, моля за Вашите съвети относно изпълнително дело заведено в България след успешно проведено производство по екзекватура. Български гражданин е осъден да плаща издръжка на малолетната си дъщеря, която няма българско гражданство. Решението на чуждестранния съд е признато в България. Издаден е изпълнителен лист, заведено е изпълнително дело при ЧСИ от Пловдив. И оттам започна мъката. Делото е заведено през март 2012 година. ЧСИ пусна заявление за заплащане на субсидираните такси чак на 20 април, а междувременно накара майката взискателка да заплати една първоначална сума от около 100 лв (за да имало за такси и справки). До края на май месец ЧСИ все казваше, че чака таксите от ОСъд, докато накрая не се обадих на главния счетоводител на съда, който ме информира, че същите са платени още в началото на май, което принципно било бързо и сме имали късмет да се случи. Възмущението ми от лъжите на ЧСИ започна да расте. Служителката отговорна за делото беше все болна, извън офиса и т.н., а самият ЧСИ ме уверяваше, че действа професионално, за да не стане причина за нов международен скандал по повод деца и издръжки, както се случи преди години. На 05.06.2012 г. най-накрая ЧСИ ме уведоми, че длъжникът има сключен трудов договор. Веднага поисках запор върху вземанията му за трудово възнаграждение. Отново чакахме резултат. Най-накрая на 18 септември длъжникът се излъга да плати една вноска от около 121 лв. От тази сума веднага бяха възстановени субсидираните такси на ОС, сякаш без тях съдът щеше да фалира. Майката-чужденец също така, не получи нищо, а и да беше с тези пари нямаше да може да си плати дори банковите такси за превода на сумата до чужбина, където живее с детето си. ЧСИ отказва да сподели каквито и да било разноски по преводите, което е разбираемо, като твърди, че майката трябва да изготвя допълнително списък с тези разноски, за да ги присъедини към вземането си срещу длъжника. След тази първоначална вноска длъжникът прекратява трудовия си договор и минава на граждански или изобщо не сключва такъв. Нито той, нито бившия му работодател не си правят труда да уведомят ЧСИ. Поисках от ЧСИ да наложи глоба на длъжника или работодателя, но той отказа под предлог, че щели да обжалват и нямало смисъл и това са само допълнителни разноски за взискателя. Поисках от ЧСИ нова справка за налично имущество или сключени договори. ЧСИ каза, че пак трябва да чакаме нови субсидирани такси от ОС, пак щели да минат месеци. Майката е отчаяна и вече не вярва, че ще види пари от бившия си съпруг. Въпросът ми е какво да поискам от ЧСИ, че най-накрая да се задвижи това дело? Вярно ли ми казва ЧСИ, че нищо не може да се направи. Ако поискам пълна справка (с нови такси за майката)за имотното състояние на длъжника и изготвяне на протокол от ЧСИ, ще може ли да се иска изплащане на издръжка от Общината при условие, че детето не е български гражданин, но длъжникът е? И накрая: да пусна ли сигнал до Прокуратурата за неплащане на повече от две вноски по издръжката на детето? Моля за помощ!
- beauty
- Младши потребител
Re: Издръжка на малолетно дете - чуждестранен гражданин
Моля, никой ли не се е сблъсквал с подобен случай? Надявам се за съвет от Ваша страна!
- beauty
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|