Много моля, осветлете ме в кой момент от търг за публична продан на жилище СИО, аз като съделител мога да заявя желание да закупя жилището по най-високата предложена цена? От прочетеното в ГПК разбрах, че "при съставяне на протокола" в деня на търга, но не не ми стана ясно дали непосредствено след отварянето на пликовете с предложенията или трябва да се изчакат и устните предложения. А може би трябва не устно , а писмено. Ако някой има представа как действа съдия изпълнител Сия Халаджова в такива случаи, ще ми бъде полезно да сподели тук
Моля помогнете ми търга е на 14 февруари.
С уважение Св. Иванова
- Дата и час: 01 Дек 2024, 07:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Приложение на чл.505
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Приложение на чл.505
Трябва да изчакате и устните наддавания (на практика наддавате устно). Записва се в протокола и ако няма възражения или по-високи предложения, възлагат го на вас като съпруг-недлъжник. Записва се в протокола. Говорете си с ЧСИ дали иска предварителна писмена молба, че сте готов/а/ да изкупите дела на съпруга при най-висока наддавателна цена. Задължително се явете на търга с упълномощен от вас адвокат - всичко става.
Парите трябва да се внесат до 3 дни обаче. Ако ги имате, защо не погасите дълга?
Парите трябва да се внесат до 3 дни обаче. Ако ги имате, защо не погасите дълга?
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Не знам дали съм съпруг недлъжник. При нас стана публичната продан, защото не поиска да се споразумеем и поиска с публична продан да се продава. Не сме длъжници към трето лице или банка.
- svetlasv
- Младши потребител
Като помислих по това писмено да заявя желанието си за покупка по най-високата цена, това значи, че предварително без дори да подозирам кой какво е наддал аз да заявя своето желание. Може ли така?
- svetlasv
- Младши потребител
В ал. 2 на чл. 505 ГПК е развита хипотезата на предимство при възлагане, т.е. след отваряне на писмените наддавателни предложения и евентуално последвалите устни предложения, следва да заявите пред съдебния изпълнител, че желаете да закупите имота на най-високата предложена цена. Няма лошо предварително да уведомите СИ за това си желание. Уточнете предварително часа и залата, в която ще се извърши проданта, за да не изпуснете отварянето на предложенията. В чл. 505 ГПК няма посочен срок за внасяне на цената, поради което разполагате с общия за всеки купувач едноседмичен срок за внасяне на цената.
По-интересен е въпросът за приложението на ал. 1 от този член. До приключване на проданта можете да внесете сумата, посочена в обявлението. По този начин си гарантирате, че потенциални /или подставени/ купувачи няма да Ви надигнат цената. Уточнете предварително със СИ дали в тази хипотеза ще Ви издаде Постановление за възлагане /ще ми е любопитно да чуя мнението по-опитни колеги по този процесуален въпрос/.
При всички положения следва да се консултирате с адвокат или ЧСИ.
По-интересен е въпросът за приложението на ал. 1 от този член. До приключване на проданта можете да внесете сумата, посочена в обявлението. По този начин си гарантирате, че потенциални /или подставени/ купувачи няма да Ви надигнат цената. Уточнете предварително със СИ дали в тази хипотеза ще Ви издаде Постановление за възлагане /ще ми е любопитно да чуя мнението по-опитни колеги по този процесуален въпрос/.
При всички положения следва да се консултирате с адвокат или ЧСИ.
Aut inveniam viam, aut faciam
- pbp_bg
- Младши потребител
Питах ЧСИ мога ли да внеса сумата по първоначалната цена преди търга и да не се стига до търг, но ми отговори, че няма как да стане. Ние сме съделители. Няма длъжник и съпруг недлъжник. Знам ли как се тълкуват тези казуси!
- svetlasv
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|