Здравейте!
Отново реших да споделя моите патила. Спечелих търг като се позовах като съделител на чл. 505, ал.2.
Очаквам да се направи разпределението на сумите и след като влезне в сила в срок до една седмица да внеса сумата. Така ми каза съдия изпълнителя на самия търг. В ГПК има текст, в който пише, че в срок от една седмица от деня на търга трябва да се внесе. Не мога да схвана това противоречие. Освен това имам притеснение как ще се разпредели задължението на другия съделител / бившият ми съпруг/ към НАП и Данъчната служба. Първото задължение е такса от районния съд по делото за делба, а второто е задължение за неплатен данък и данък смет за собствената му 1/2 част от въпросния имот предмет на търга. Какво да направя, за да не се прецакам с тези срокове и да не ми приспаднат негови задължения от общата сума, на която се продаде имота.Би трябвало да се приспадне от неговата част, след като се приспаднат другите разходи и такси по самата продан. Аз като купувач си имам други такси.
Нямам в момента адвокат, а тази, която ми води предишните дела не се е занимавала с търгове.
Моля, ако някой е наясно нека ми пише. Ще съм много благодарна.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 07:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разпределение на суми след публична продан.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Разпределение на суми след публична продан.
PS
Ако трябва да подавам някакви молби на какъв документ, член да се позова?
Ако трябва да подавам някакви молби на какъв документ, член да се позова?
- svetlasv
- Младши потребител
Доколкото разбрах продавате общ имот, кое е вярно:
1. Продават се целият имот, като след това трябва да се разделят парите между вас двамата;
2. Продава се целият имот, като вие играети на търга за да го купите целия;
3. Продава се само неговата половинка, не вашата, която вие искате да купите?
По сроковете. На следващия работен ден след приключване на проданта се отварят наддавателните предложиения и с или без наддаване се определя спечелилият. От този момент тече 7 дневен срок в който трябва да внесете парите. Ако го изтървете губите задатъка. След плащането се прави разпределение, което очевидно не може да стане ако парите не са платени.
Близко до ума е, че след като платите сумата по търга, съдията по изпълнението трябва плати от нея на взискателите и себе си, а остатъкът да даде не на вас, а на собственикът на другата половинка. Данъци и такси се водят на съсобствениците, затова ще удържат това, което той дължи.
1. Продават се целият имот, като след това трябва да се разделят парите между вас двамата;
2. Продава се целият имот, като вие играети на търга за да го купите целия;
3. Продава се само неговата половинка, не вашата, която вие искате да купите?
По сроковете. На следващия работен ден след приключване на проданта се отварят наддавателните предложиения и с или без наддаване се определя спечелилият. От този момент тече 7 дневен срок в който трябва да внесете парите. Ако го изтървете губите задатъка. След плащането се прави разпределение, което очевидно не може да стане ако парите не са платени.
Близко до ума е, че след като платите сумата по търга, съдията по изпълнението трябва плати от нея на взискателите и себе си, а остатъкът да даде не на вас, а на собственикът на другата половинка. Данъци и такси се водят на съсобствениците, затова ще удържат това, което той дължи.
- ivanov_p
- Активен потребител
Продава се целия имот, като аз имам 1/2. Съделител съм и собственик на тази 1/2. Играх на търга и го спечелих.Няма претенции на банки. Просто не се разбрахме с бившия ми съпруг, за съжаление. Трябва да внеса половината от продажната цена като ми се начислят и моите разноски по делото като съделител.
- svetlasv
- Младши потребител
Каквото е имало да се направи си го изпуснала, но внеси парите в срок, ЧСИ да ти даде банкова сметка. След като купуваш целия плащаш данъци и такси за целия, заедно с разноските на СИ и вещото лице.
- ivanov_p
- Активен потребител
Не обърквай човека, не знам защо си решил, че си някакъв капацитет в изпълнението. Сега към питащия: внасяш дела на другия съделител и пропорционалната такса за твоя дал 2% с ДДС. СИ няма да прави разпределение защото при продан на делбен имот не се прави токова /няма взискател съответно длъжник, има съделители; няма основание за разпределение- сумата да не е достатъчна за взискателя и присъединените взискатели; НАП следва да наложи запор върху вемането на другия съделител, след като СИ ги уведоми, защото в това производство не е присъединен по право/. Таксата на СИ в качеството си на купувач - 1,5 % с ДДС ще платиш върху цената на целия имот /издава се постановление за възлагане за целия имот, а не за идеална част от него/, а местния данък само върху придобитата част.
- ludi
- Потребител
Уважаеми Ludi, вашите обяснения са точно за нашия случай. Но защо непрекъснато говори СИ за това разпределение? На участниците в търга, които загубиха и чакат да им върнат задатъка същото им отговориха. Да не чакат седмица от търга да им върнат парите, а след това разпределение. Относно НАП няма логика да се удържа от общата сума. Така се стимулират хората да не плащат сметките си. Ще направя молба и ще се позова на вашето обяснение, че няма присъединяване на това задължение.
Другият адвокат пък иска изпълнителното дело за наем /пак към бившия ми съпруг и във връзка с този имот / да присъедини въпреки, че вече имам запор на заплатата ми. И докато се минат тези процедури то ще минат две седмици докато изготвят това разпределение. Много е странно!!!!!!!!!!
Другият адвокат пък иска изпълнителното дело за наем /пак към бившия ми съпруг и във връзка с този имот / да присъедини въпреки, че вече имам запор на заплатата ми. И докато се минат тези процедури то ще минат две седмици докато изготвят това разпределение. Много е странно!!!!!!!!!!
- svetlasv
- Младши потребител
Не разбрах какво съм объркал човека? Първото е, че трябва да се плати цената, освен ако вече този срок не е изпуснат, а другото ще направи СИ и сам, но няма как да не се платят разноските по делбата, изп. дело и МДТ. Питащият ще си плати неговата част, а от изплатената сума ще се плати часта на съделителят, което е и разпределението, за което говорил непрекъснато изпълнителят.
- ivanov_p
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|