начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Наследство на пасиви от баба и дядо

Наследство на пасиви от баба и дядо

Мнениеот zoratata » 26 Яну 2014, 14:29

Здравейте, обръщам се към вас с молба за правен съвет. Скоро, аз и сестра ми, получихме заповед за изпълнение на парично задължение на основание чл. 189 от ЗЗД след евикция длъжниците като наследници на починалата ми баба. Баба ни е майка на баща ми, който за съжаление също почина, няколко месеца след баба ми. Баба ми има и дъщеря (жива), съответно и още една внучка, дъщеря на леля ми. През последните 10-15 год., преди да почине баба ми, не сме поддържали контакти с нея, не сме получавали каквото и да било от нея или от нейно име. Не ми е известна причината, поради която дължим каквото и да било като нейни наследници, но въпросите са ми: Дори и да дължим нещо за което не знаем, на хора, които не познаваме, в качеството си на наследници на баба ми, не би ли следвало въпросното "задължение" да се разпредели на някакви части и към живата ми леля, евентуално и към нашата братовчедка? Ако се откажем от наследството на баба ми, следва ли, че това "задължение" ще отпадне? Ако аз и сестра ми се откажем от наследството на баба ми, следва ли, че и нашата майка (съпруга на баща ми повече от 10 год.) също губи право на наследство над това, което би му се полагало, като наследство от неговите родители? Благодаря ви предварително!
zoratata
Нов потребител

Re: Наследство на пасиви от баба и дядо

Мнениеот ivanov_p » 26 Яну 2014, 16:40

Не можете да се откажете от наследството на баба си, защото не сте нейни наследници. Нея са я наследили баща ви и леля ви, а вие наследявате баща си, от чието наследство очевидно сте приели.
Наследниците са солидарни длъжници, т.е. кредиторът може да иска цялата сума от вас, но вие след това може да търсите половината от леля ви, т.е. ако задължението е за 1000 лв. и вие го платите цялото имате обратен иск срещу леля ви за 500 лв.

Това е по принцип, а конкретно е важно кога точно сте получили заповед за изпълнение, защото правото не борави със срок "скоро". От кой сте получили заповедтта, от съдия изп. или от съда, има ли реални шансове да спечелите ако възразите и т.н.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот zoratata » 26 Яну 2014, 17:06

Благодаря ви за коментара. Заповедта е отпреди 3 месеца, но я получихме преди 2 дни, след което подадохме възражение към Районния съд (прил.7 към чл.7). В заповедта, обаче, никъде не е споменато името на баща ми. А буквално пише, че ние (аз и сестра ми) като наследници на ... (имената на баба ми) дължим определена сума. Аз или сестра ми, не сме приемали изрично наследство от баща ми.
zoratata
Нов потребител

Мнениеот portokal » 26 Яну 2014, 17:59

Ако бащата не е бил приел наследството от майка си, неговите наследници могат да се откажат от него (наследството от бабата), приемайки като наследство останалата част от имуществото на бащата. Т.е. могат да направят вместо починалия си баща онзи отказ, който той не е имал време да направи. Наследствена трансмисия се нарича в теорията.
Не се засягат и правата на майката на питащата, но тя също като децата си е "наследник" на бабата - в кавички наследник, чрез починалия си съпруг, който е наследил майка си. Казаното горе важи и за нея.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 26 Яну 2014, 18:43

Само да добавя, че наследниците не са солидарни длъжници , а отговарят разделно до размера на наследствената си част в наследственото имущество.
Според мен трябва да се консултирате с адвокат , тъй като това , че сте възразили не ви спасява от дълга.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 26 Яну 2014, 19:01

При това положение е от съдия изп. макар да може да са се замотали и от съда. Вижте в съда за какво е делото, но тези по чл. 417 ГПК по-трудно се оспорват. След време ще получите искова молба за отговор и ще имате 1 месец за да вземете адвокат и да се опитате да спечелите.
Името на баща ви не е споменато, защото не е страна по делото. Той е наследил дълга на майка си, а вие сте го наследили от него. Наследството сте го приели, това не го мислете, а се съсредоточете върху делото.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство