начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Некоректно заведение

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Некоректно заведение

Мнениеот mzhelev » 06 Фев 2014, 18:51

Здравейте,
Занимавам се с графичен дизайн и преди няколко месеца, чрез познати, попаднах на клиенти, които искаха да отварят ново заведение. Става дума за т.н. 9-то Авеню или бившият клуб Червило.
Искаха от мен да изготвя лого, менюта, карти за отстъпка, флайери, винилни рекламни табла, визитки и абсолютно всички рекламни материали, които можете да си представите.
Месец след откриването си, което беше на 21 ноември, те все още не бяха изплатили задълженията си към мен като дизайнер, но продължаваха да поръчват нови и нови рекламни визии, които аз изготвях, с мисълта, че ще си платят някой ден... В същото време за отпечатване на рекламните материали също се събра стабилна сума задължение в печатницата, с която работя от години, и от която ми предават рекламните материали без да ги заплащам в момента на вземане. В края на януари, от заведението 9th Avenue заявиха, че не са доволни от свършената до момента работа и няма да заплатят нито моя труд, нито задължението в печатницата.
В същото време продължаваха да използват, а и до ден днешен използват, рекламни материали, които аз съм изработил и за които само аз имам работните файлове. Мога да докажа авторството си над целият им бранд, които аз сътворих и който те в момента използват без никакви прехвърлени от мен права и без да имат подписа ми на нито един лист хартия.
Чувствам се измамен и използван, а задължението им към печатницата виси на мой гръб.
Моля ви за съвет! Как да постъпя в тази ситуация?
mzhelev
Нов потребител

Re: Некоректно заведение

Мнениеот ivanov_p » 06 Фев 2014, 19:24

Чувствам се измамен и използван, а задължението им към печатницата виси на мой гръб.
Моля ви за съвет! Как да постъпя в тази ситуация?

Платете на печатницата, а за другото може да ползвате психоаналитик.
Ако все пак след време решите да наблегнете на финансовите отношения с рестораньорите може да напишете дали имате договор и какво е писано в него, ако нямате договор как може да се докаже, че поръчката е от тях, на колко оценявате задължението им и други прозаични неща, пък ще му търсим колая.
ivanov_p
Активен потребител

Re: Некоректно заведение

Мнениеот moommy » 07 Фев 2014, 09:20

mzhelev написа:Как да постъпя в тази ситуация?

Правоприлагащте органи разбират каква е ситуацията по това какви следи са оставили събитията в околната среда. "Измислянето" (създаването) на дизайн, лого, корпоративна идентичност и т.н. е процес, който се случва образно казано в главата на създателя си - помислете как се е пренесъл от там в материалния свят и можете ли да обективирате процеса в документи например, като не забравяте едно от най-важните неща, а именно датата, на която е създадено нещото :)

Съберете старателно и запазете всички възможни следи за твърдяното от Вас - примерно съобщения по електронна поща, приемо-предавателни протоколи ...всичко, за което се сетите. След това си уредете срещи с по НЯКОЛКО колеги (от една страна специализиращи в търговското / облигационното право и, от друга страна, в областта на интелектуалната собственост). Ще се учудите колко е голяма разликата между всички тях - ако интереса е достатъчен си заслужава да платите няколко консултации с оглед на по-голяма яснота за възможностите (които са многобройни) и очакваните резултати - предимно изгодността на упражнението.
Аватар
moommy
Младши потребител

Назад към Интелектуална собственост