начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Подлежащи на осигуряване по чл. 4

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подлежащи на осигуряване по чл. 4

Мнениеот miss_iv » 10 Окт 2011, 13:56

Здравейте, бих искала да попитам, ако някой знае, дали е възможно лице регистрирало еднолично дружество, чиято дейност не е започнала и няма да започне в следващите два месеца, да се регистрира в агенцията по заетостта като безработно лице. От агенцията ми казаха, че ако не подлежа на осигуряване по чл. 4 мога да се регистрирам, въпреки дружеството, но да се консултирам с адвокат. В общи линии не знаят дали имам право. Реално аз доходи нямам, осигуровки нямам, само дружество имам, на което съм управител. Моля, ако някой може да ми отговори нека пише.
miss_iv
Нов потребител

Re: Подлежащи на осигуряване по чл. 4

Мнениеот irina » 10 Окт 2011, 14:18

проверете преди това дали не може да кандидатствате за финансиране за започване на собствен бизнес до 20 000 лв. Миналата седмица обявиха, че е безвъзмездно и условието било да не получавате помощи за безработни
irina
Младши потребител

Мнениеот miss_iv » 10 Окт 2011, 19:49

Аз заради това субсидиране се интересувам, но трябва да съм регистрирана в бюрото по труда за да имам право да кандидатствам..., преди един месец ги питах в агенцията има ли програма, която да ми помогне да стартирам собствен бизнес -те ми казаха не и скоро няма да има! Следователно аз не се регистрирах там, а месец по-късно обаче има :)
miss_iv
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Окт 2011, 20:00

Щом изпълнявате безплатно длъжността управител и не получавате заплата за това - може, нямате дейност.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот miss_iv » 11 Окт 2011, 09:21

Благодаря за отговора :)
miss_iv
Нов потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 11 Окт 2011, 09:50

Когато се започва дейност управителя на дружеството подава декларация в НАП в 7 дн. срок.
Ако такава декл-я не е подадена, съответно е подадена такава с която се прекратява дейността - тогава не попадате в категорията на задължително осигурените лица.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот miss_iv » 14 Окт 2011, 10:09

ivan_lawyer написа:Щом изпълнявате безплатно длъжността управител и не получавате заплата за това - може, нямате дейност.

Здравейте, имам друг проблем и ще се радвам да получа мнението Ви. В бюрото по труда отказаха да ме регистрират, въпреки, че тук във форума и в отдел регистрация в АЗ по телефона ми казаха, че няма проблем да се регистрирам. Но какво да се прави. Сега обаче разбирам от позната, която е работила в НАП, че трябва да подам декларация номер 7 до края на месеца, тъй като дружеството ми е регистрирано в началото на месеца и след това всеки следващ месец да подавам декларация номер 6. От друга страна бях на консултация в счетоводна къща веднага след регистрацията и те ми казаха, че мога нищо да не подавам до януари догодина, ако фирмата няма дейност. Декларация 6 пък се подава чак към 30-ти април. Декларация номер 7 била за безработни. Кое е вярното в крайна сметка. Много ще съм Ви благодарна, ако ми кажете дали съм длъжна да подавам нещо в НАП сега.
miss_iv
Нов потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 14 Окт 2011, 13:09

Не - не сте. Или ви е подвел служителя от НАП или вие не сте го разбрали. Счетоводителите са прави.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот miss_iv » 14 Окт 2011, 22:03

Мерси
miss_iv
Нов потребител

Назад към Осигурително право