начало

Адвокатурата призова парламента да не „пипа“ Семейния кодекс без широко обсъждане Адвокатурата призова парламента да не „пипа“ Семейния кодекс без широко обсъждане

Процедура по завеждане на дело срещу университет?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Процедура по завеждане на дело срещу университет?

Мнениеот Sogartar » 07 Яну 2008, 16:52

Здравейте,
Аз съм студент в софийския университет. Вече бях прекъснал през 2006/2007 и желаех да продължа прекъсването си. Подадох молба за това, на която ми беше отказано. Основанието беше, че практиката във всички факултети на университета е да не се допуска прекъсване на студент за срок повече от 1 година поради неположен нужен брой изпити от предни курсове. В подадената от мен молба се позовавам на правилника на университета, чл. 165. Където, според мен, е упоменато, че мога да прекъсна за срок до 4 години.
Ето линк към правилника: http://uni-sofia.bg/administration+bg/doc/novPravilnik1.pdf
Решението ми е да заведа дело срещу СУ. Как мога да разбера какъв е срокът за подаване на жалба? Какво дело трябва да заведа, гражданско или административно? Какъв е процесът за завеждане на дело в нужния случай?
Sogartar
Нов потребител

Мнениеот kalahan » 07 Яну 2008, 20:58

Имам един приятел, който замина в 4-ти курс за САЩ, без да си е взел изпитите. Остана там много години нелегално и чак сега успя да си легализира престоя чрез фиктивен брак. Върна се за малко преди месец в България и отиде в СУ да види какво може да направи със следването си. За свое учудване му казаха, че ще му възстановят всички права, записаха го и напролет дори ще може да се явява на изпитите. :roll:
Така че не разбирам защо на Вас Ви правят проблеми :shock:
Е, вярно, че той е студент от времето, когато още имаше разделение м/у "платено обучение" и "държавна поръчка", т.е. ще трябва да плаща по-високата такса, но все пак е странно
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Re: Процедура по завеждане на дело срещу университет?

Мнениеот d_d » 08 Яну 2008, 10:38

Sogartar написа:Здравейте,

Решението ми е да заведа дело срещу СУ. Как мога да разбера какъв е срокът за подаване на жалба? Какво дело трябва да заведа, гражданско или административно? Какъв е процесът за завеждане на дело в нужния случай?

Делото ще е административно. Какъв е процесът ще разберете ако прочетете АПК. Най-добре се обърнете към адвокат, и дотогава не контактувайте с университета, за да не пропуснете срокове за обжалване.
d_d
Потребител

Re: Процедура по завеждане на дело срещу университет?

Мнениеот Sogartar » 08 Яну 2008, 13:10

d_d написа: Най-добре се обърнете към адвокат, и дотогава не контактувайте с университета, за да не пропуснете срокове за обжалване.

Благодаря за отговора.
Какво искате да кажете да не контактувам с университета? Отговор на молбата си вече съм получил, но е минал вече повече от месец. В правилника на университета не е упоменато нищо за срокове за обжалване. Как бих могъл да разбера какъв е срокът?
Sogartar
Нов потребител

Назад към Общи дискусии