Само опит, мене ме учил Стойнов, вече като професор, и не може много да ми се вярва
Категорично Долапчиев е източника,поотупан от праха,микс, малко манипулиран и малко изваден от контекста

.
Примерите му не са никак актуални, че са по стария НЗ
Не е пояснил адв.Николов, че обект на деяние и обект на престъплението пак според Долапчиев са различни неща и се е получило....малко ужас
Обект на престъплението си е благото/ преди по-новата теория да нарече обекта обществено отношение/, а обект на деянието е оная материална предпоставка за съществуване на обекта или елемент на обекта, което наричаме предмет на престъплението сега.Няма безобектни престъпления, и според Долапчиев, както и няма такива без обществена опасност

.
Омисивното и комисивното престъпление е деление според това дали диспозицията на нормата задължава или забранява.Комисивните нарушават НП запрети.Омисивните са неизпълнение на "заповед".Чистите омисивни са формални.Или по сегашна гл.т.- делението на престъпленията според вида на деянието - действие или бездействие
Комисивни престъпления чрез бездействие или неистински омисивни деликти са такива, при които не самото бездействие е престъпно/ т.е. то само не стига или не стига за състава, който ни трябва /, а причинения резултат от това бездействие/ съответства донякъде и на съвременното схващане май за очертаните само по резултат престъпления - в повечето случаи се извършват с действие, но може и с бездействие и по начало е резултатно/.
Примерът е опит за пример.Забраната е не убивай, не причинявай смърт.Типи
ното й нарушение е убивам, причинявам смърт с действие.
Лекарят, който не оказва помощ, дължима по закон, извършва специално злепоставяне, то е формално.
Ако настъпи смърт и тя е в причинна връзка с бездействието извършва именно комисивно престъпление чрез бездействие.Забраната е не убивай, задължението по 141 НК е - ако си лекар, оказвай помощ, тя се нарушава с лекарското бездействие , но забранено по 123 примерно НК не е просто бездействието, а причиняващото смъртен резултат бездействие.За чистите омисивни престъпления стига само бездействието -не оказвам помощ...
Практическата стойност - малко ми е неясна, доколкото комисивните престъпления с бездействие просто са очертани по резултат, така е формулиран състава по НК.
Т.е. би могло да има практически спор....дали деянието е възможно с действие или с бездействие... ако типичната защита е срещу противоправни действия ...предвидената от законодателя...
де да знам ...например при обсебване - съставът казва присвои, обикновено е действие , забраняват се присвоителни действия, актове на факт.или юридическо рапореждане, престъпно може ли да е бездействието, ако противозаконно се отказва вещта да бъде върната .... може...
Практическата полза се свежда до това възможно ли е по състав нещо да се извърши с бездействие , ако на пръв поглед нормата не звучи като задължение за действане, а точно обратно
Но си мисля, че законодателят е направил делението малко теоритично, защото просто начинът на формулировка на деянието най-често казва какво трябва да се случи в тия спорни хипотези- казва умъртви, а не убие или не попречи на умирането
Не съм дозряла да видя друга практическа полза