начало

Имуществените последици по чл. 125, ал. 3 от Търговския закон Имуществените последици по чл. 125, ал. 3 от Търговския закон

Искрено и лично с Адвокат Николов

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искрено и лично с Адвокат Николов

Мнениеот Гост » 12 Юли 2008, 12:58

Преди два часа ми свърши изпита по Административен процес.

Чуденсни теми :D

1.Направете съпоставка между производството за оспорване на НП пред първа инстанция и производството за възобноваване на производството по ЗАНН

2.Направете съпоставка между споразумението сключено в административната и съдебната фаза.

И с няколко думи по темите,и то само главното ще посоча.

1.Първото нещо което трябваше да се каже,че става въпрос за едно редовно(инстанционно) производсво и едно извънредно(извънинстанционно) производство.В първия случай подлежат на обжалване актовете,които не за влезли в сила,а във втория случай-обратно-те са влезли в формална законна сила или пък въобще не са подлежали на обжалване по редовен път

2.Основзания.Тъй като в ЗАНН лиспват основание за оспораване на НП,то те се дават от теорията,а при възобнявяването се намират в чл.70.(изброил съм ги)

3.Срокове.Срокът за обжалване пред Районния съд е седемдневен,а пред Административния(органа на възобновяването) е шестмесечен или двугодишен(зависи от основанието)

4.Инициатива.Пред районен съд-заинтересуваните лица(изброил съм ги),а пред Административния-само прокурорът

5.Правомощия.Районният съд действа само като контролна инстанция,а Административния(органа на възобновяването) само като контролно-отменителна.

Писах за така прословутата втора-първа инстанция,за законодателната немарливост в ЗАНН/и във форума ги писах :D/

2.За споразумението ще пиша по-късно,че съм страшно изморен.Само трябва да се изтъкне,че то може или да се сключи,или да се одобри,а къде,кога и пред кого-по-късно ще кажа.

През цялото време на изпита се позовавах над шест книги на светилата на административния процес,и то с имената на книгите,година,издаделство.Писах и за наименованието "ревизия",като се позовавам на Добри Димитров.

Като влязох на изпита се сетих за вас колеги и ми стана много драго и още повече се надъхах.Благодаря ви за отделеното внимание.Поклон!
Гост

Мнениеот Гост » 12 Юли 2008, 13:32

Хиляди благодарнисти на:

академик Петко Стайнов(Бог да го прости)

Проф.д-р Емилия Къндева

Проф.д-р Димитър Костов

Проф.д-р Кино Лазаров

Проф.д-р Добри Димитров

Проф.д-р Живко Сталев(лека му пръст)

Проф.д-р Иван Деремеджиев

Лорд Константин Пенчев

Лорд Георги Ангелов

Както и на:

Bebitor,Mi_lena,DEKAH,System,Poli_g,Palimsest,Pokerman
Гост

Мнениеот DEKAH » 12 Юли 2008, 17:16

Браво Николов.

Всички изпити да си вземеш.

Успех!
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот system » 12 Юли 2008, 19:27

Браво на момчето. Само че се учудвам, че има административен прочцес като отделна дисциплина. При нас беше всичко накуп: административно право обща част, процес и специална част - три въпроса и ни таковаха ... хайде да не казвам какво.
system
Активен потребител

Мнениеот Гост » 12 Юли 2008, 19:47

system написа:Браво на момчето. Само че се учудвам, че има административен прочцес като отделна дисциплина. При нас беше всичко накуп: административно право обща част, процес и специална част - три въпроса и ни таковаха ... хайде да не казвам какво.

При нас е така,въпреки,че в наредбата за придобиване на образователно-квалификационна степен магистър по специалност "Право" е пише:Административно право и административен процес"

Е,в Правно-историческия факултет винаги е било разделено,като по този начин се обхваща много повече материал за всяка една от дисциплините,което е страхотно.След правото-процеса.

Даже ни накараха да изготвиме следните документи за изпита,което е страхотно

1.Акт за установяване на адм.наруешение

2.Наказателно постановление

3.Жалба до Районен съд за обжалване на НП

4.Решение на РС

5.Касационна жлаба до административен съд

6.Решение на съда по касационната жалба.

Колко пот изхабих докато ги сътворя/е,с малко помощ на един дознател,но само за съставния акт и НП/

Като почнахме за съставния акт,как ст.полицай,на длъжност мл.автоконтрольр,спира кола,въобще цялата обстоятелствена част.

После,когато "обжалва" "деецът" ми трябваше наредба за използване на Алкотест-дрегер,като в жалбата писах,че действително е взета проба,но не с дрегера описан в акта и НП,т.е. номера е объркан.Намерих наредба номер 30 на МС за тези дрегери и там пише в чл.3 мисля,че трябва точно да се впише номера на дрегера.

Адмиситративното право и отделно Административния процес в ЮЗУ не се изкарват въобще лесно.

Обучават ни съдии от съответните съдилища,в които ходим на упражнения:

съдия Ваня Вълкадинова(председател на Административен съд)

съдия Росен Василев(окръжен съд)

Съдия Катя Бельова(окръжен съд)

А по Наказателно ни обучават прокурори :P
Гост

Мнениеот MariaMagdalena » 13 Юли 2008, 09:23

С риск да секна ентусиазма на колегата - въпреки,че се отдава голямо значение на този изпит, той все пак не е кой знае колко труден за вземане с висока оценка. Колкото до изброените материали, които трябваше да бъдат представени в деня на изпита (или по-рано) - никой от изброените съдии не благоволи да обясни как точно да ги изготвим, а всички се ограничиха със "следвайте закона, колеги". :) Все пак бих нарекла този изпит, ако мога да употребя популярната напоследък чуждица : позитивен икспириънс :D под формата на много шум за нищо.
Въпреки това, възхищавам се на желанието, с което сте чели допълнителната литература. Надявам се то да не остане недооценено. Дерзайте! Пожелавам Ви много успехи, г-н Николов :)
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот bebitor » 13 Юли 2008, 09:35

Браво, г-н Николов! Успехи и занапред!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот Гост » 13 Юли 2008, 16:30

Здравейте,мили колеги.

Вчера,понеже ми беше почивен ден,реших да се отдам на любимото ми занимание,а именно да чета правна литература :D

Започнах,ей така от любопитсво,да чета на Коментара на ТЗ на Огнян Герджиков.Този човек е феноменален! :)

Така грабва читателя,че неусетно стихнах стр.110,а беше 4 сутринта,като започнах да чета в 1:00.

Неверотно определение за търговец е дал Герджиков.Чл.1 и чл.2 са разработени в цели 50 стр.Да не говорим какво въведение направил в Търговското право-толкова неща научих,за толкова малко време.
Трябва да се прочете задължително защо е грешно понятието "търговска дейност" в чл.1,която правилно е заменена със "следните сделки".Отлично е разработено и понятието за търговското правоотношение.Изключителното е още,че още в началото е аворът е разгледал подробно сделките в чл.1,които дават необходимита яснота за схващането на понятието "търговец".

Към 4:30 си казах,я да видя какво казва Емил Николов Златарев в неговия учебник "Търговско право" от 2008.

Когато прочетох въведението в Търговското право и понятие за търговц............ми стана смешно.Та този учебник на Златарев ряпа да яде пред Коментара на Герджиков.

Трябва да отбележа,че Коментара на Герджиков ми е от 1991 г.нарочно така подходих,за да мога да се запозная с всичко около приемането на ТЗ през 16 май 1991.Ръководител на проекта е бил Проф.д-р Витали Таджер,а председател на законодателната комисия към НС е бил Александър Джеров.Герджиков казва,че понятието търговец за малко е щяло да "увисне",тъй като много се е спорело в чл.1 дали трябва съдържа понятието "търговска дейност" или "Търговец по смисъла на този закон е всяко физическо или юридическо лице, което по занятие извършва някоя от следните сделки.Приели са първото становище тогава,защото сделките не са били изчерпателно изброени,т.е.това е бил довода.

И още много има да се каже,но да не затормозявам читателя.

Имам на доайена на Търговското право-проф.д-р Константин Кацаров Критични бележки към понятието търговско предприятие,което днес ще прочета.

И малко обща култура: :D

Знаете ли кой е единственият щат в САЩ,който само той не е приел английското Case Law,а е приел френския Code Civil?

:P Проф.д-р Огнян Герджиков & Проф.д-р Константин Кацаров :P

Проф.д-р Огнян Стефанов Герджиков

Изображение
Гост

Мнениеот fixxxer » 14 Юли 2008, 09:54

Луизиана е - и не ми се хвали по този ......... начин, че си почнал да четеш първите 10 страници от коментара на търговския закон.
И нещо друго, пламенчо - ще сме ти много благодарни ако спреш да ни осведомяваш как ти протичат изпитчетата, защото никой не го интересува това - спри да ни губиш времето и да пълниш със спам форумите. Учи си, чети, попивай мъдрост и спри да ръсиш простотиите си.
И не забравяй, че дипломата ти, ще е от най-мизерния рабфак по право в страната, откъдето АБСОЛЮТНО ВСЕКИ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ С ДИПЛОМА ПО ПРАВО ДОРИ И БЕЗ ДА Е ОТИШЪЛ НИТО ЕДИН ПЪТ НА ЛЕКЦИИ СТИГА ДА СИ ПЛАТИ 4000 ЛВ.
Помни това, защото е истина!!!
fixxxer
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 14 Юли 2008, 10:00

За мое огромно съжаление :oops: - мой познат, се хвалеше наляво и дясно че си е закупил от въпросния факултет диплома за юрист. Само не спомена цената, но познавайки го не ще да е била много висока...

Възможността за купуване на такъв документ обезценява усилията, труда и вложените средства на редовите студенти. Но пък направете проста сметка - едно следване 5 год. излиза много по -солено от цитираните по- горе 4 000 лв., не мислите ли ? :roll:
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот v_i_k_i_d » 14 Юли 2008, 10:41

adv.Nikolov, май бъркате форума с личния си дневник.
кой мислите го интересува какво правите нощем от 1.00 до 4.00ч. или какво "велики мисли" сте сътворили на изпита си?
не досаждайте
v_i_k_i_d
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 14 Юли 2008, 10:45

system написа:Браво на момчето. Само че се учудвам, че има административен прочцес като отделна дисциплина. При нас беше всичко накуп: административно право обща част, процес и специална част - три въпроса и ни таковаха ... хайде да не казвам какво.

В СУ е така, но се учи 2 семестъра, докато в някои др. университети се учи по 1 семестър право и процец отделно и се полагат отделни изпити ;)
(да не се затормозяват мн. мн. студентите с толкова мн. материя за 1 изпит :D )
inspectora
Активен потребител

Мнениеот system » 14 Юли 2008, 10:55

advokat_nikolov написа:Имам на доайена на Търговското право-проф.д-р Константин Кацаров Критични бележки към понятието търговско предприятие,което днес ще прочета

Една препоръка: учебникът на Кацаров е сравнително лесен и достъпен, но неговата стойност като правна литература по отменения ТЗ (според оценката на днешни преподаватели) не е особено висока.
Запознайте се с учебника по търговско право на Любен Диков (по отменения ТЗ) - той е наистина предизвикателство.
Също и Коментара на ТЗ (отм.) на Джидров - в 4 тома. И двата учебника ги има във фототипни издания след 1992 г.
system
Активен потребител

Мнениеот system » 14 Юли 2008, 10:58

inspectora написа:

В СУ е така, но се учи 2 семестъра, докато в някои др. университети се учи по 1 семестър право и процец отделно и се полагат отделни изпити ;)
(да не се затормозяват мн. мн. студентите с толкова мн. материя за 1 изпит :D )

Прав сте, inspectora, учеше се два семестъра (поне през 1991-1992).
Господин Николов, в кой клас бяхте тогава ? :wink:
system
Активен потребител

Мнениеот Гост » 14 Юли 2008, 12:29

fixxxer написа:Луизиана е - и не ми се хвали по този ......... начин, че си почнал да четеш първите 10 страници от коментара на търговския закон.
И нещо друго, пламенчо - ще сме ти много благодарни ако спреш да ни осведомяваш как ти протичат изпитчетата, защото никой не го интересува това - спри да ни губиш времето и да пълниш със спам форумите. Учи си, чети, попивай мъдрост и спри да ръсиш простотиите си.
И не забравяй, че дипломата ти, ще е от най-мизерния рабфак по право в страната, откъдето АБСОЛЮТНО ВСЕКИ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ С ДИПЛОМА ПО ПРАВО ДОРИ И БЕЗ ДА Е ОТИШЪЛ НИТО ЕДИН ПЪТ НА ЛЕКЦИИ СТИГА ДА СИ ПЛАТИ 4000 ЛВ.
Помни това, защото е истина!!!

Оооооо,овчар,как си :D

Научи ли правото?

Абе не знам за какво говориш,какви 4000 лв.

Метълче,ти не разбара ли,че дори и в Харвард да учиш никога,ама никога няма да ми стигнеш нито етикита,нито знанията,нито визията и т.н.

И,второ,с много хора преди изпита ми си говорехме за Процес,бе ЗАП-аджия,и мисля,че е редно да им споделя преживяването си.Тук има хора,които ми мислят доброто,а не такива като тебе-завиждачи.

Към Викид

Абе,чшшш,ще си правя каквото си искам бе/щом е в рамките на позволеното/.Кой/коя сте Вие,че да ми казвате какво ще правя аз и кога ще го правя.

Фиксер,чуй какво ще ти кажа:

8) ЮЗУ"Неофит Рилски" 8) Правно-исторически факултет 8)

За втори път се случва :D

Някои от пичовете модератори сменя заглавието на темата :D

Няма лошо :wink:
Гост

Мнениеот fixxxer » 14 Юли 2008, 12:50

Ше викаш овчар на Дедо си от Тръстеник, Плевенско или евентуално на любимия ти проф воденичаров.
А ако не знаеш, че дипломите по право от ПИФ се търгуват срещу толкова пари подобно на хляб и мляко, то това си е твой проблем!
Във всеки случай, ти правим поне едно добро - да те предупредим каква стойност ще има харийката дето ще я получиш след 5 год. и колко търсен адвокат ще си след това 8)
Бъди жив и здрав и продължи да се самозаблуждаваш, щом така ти е по-приятно - рано или късно ще разбереш каква е истината - това мога да ти го гарантирам
fixxxer
Потребител

Мнениеот DEKAH » 14 Юли 2008, 13:28

advokat_nikolov написа:
Оооооо,овчар,как си :D

Научи ли правото?

Абе не знам за какво говориш,какви 4000 лв.

Метълче,ти не разбара ли,че дори и в Харвард да учиш никога,ама никога няма да ми стигнеш нито етикита,нито знанията,нито визията и т.н.

И,второ,с много хора преди изпита ми си говорехме за Процес,бе ЗАП-аджия,и мисля,че е редно да им споделя преживяването си.Тук има хора,които ми мислят доброто,а не такива като тебе-завиждачи.

Към Викид

Абе,чшшш,ще си правя каквото си искам бе/щом е в рамките на позволеното/.Кой/коя сте Вие,че да ми казвате какво ще правя аз и кога ще го правя.

Фиксер,чуй какво ще ти кажа:

8) ЮЗУ"Неофит Рилски" 8) Правно-исторически факултет 8)

За втори път се случва :D

Някои от пичовете модератори сменя заглавието на темата :D

Няма лошо :wink:

Николов, я се дръж по-учтиво, ако обичаш.

Никой не е длъжен да чете историята на живота ти. Прекалено си малък, за да се държиш така с хора, които не само че са по-големи от теб, но и имат повече опит. Ако продължаваш в този дух ще си навлечеш много по-големи неприятности от това да те баннат от форума.
Мисля, че е време да спреш да пускаш безумни теми и да започнеш да се включваш само в правни дискусии по определени казуси. Никой тук не е насочвал вниманието към личността си, както правиш ти. Прадираш по възможно най-безумния начин. И добави в подписа си, че си СТУДЕНТ, за да може хората, които те четът да разберат, че НЕ СИ действащ адвокат. Не можеш да си представиш каква вреда нанасяш върху адвокатската гилдия с неадекватното си поведение и с още по-безумните си отговори.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот portokal » 14 Юли 2008, 13:34

Абе, що сте му сменили заглавието на момчето, бе?!
Ми като искате, пуснете си и вие теми.
"Делото на най-противния ми клиент мина успешно, вече ми е готово и решението" например.
Аз пък снощи пих червено вино с Пепси. Смесени заедно. Днес ще си изпържа и картофи към това.
Другата седмица ще стоя на плажа с едни приятели и ще им чета ГПК, искат или не искат.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост » 14 Юли 2008, 13:44

advokat_nikolov написа:
fixxxer написа:Оооооо,овчар,как си :D

Научи ли правото?

:

Това е професионален форум.Тук влизат магистрати, адвокати, и въобще юристи с дългогодишен опит, и познания.Всеки юзер тук, има нужните позиции и контакти на всякакви нива.Все си мислех, че това е важно за адв.Николов...
Изречение първо от поста му е за незабавен бан.
Следващите са за помощ от специалист от друга област.
Гост

Мнениеот REVOLUTION » 14 Юли 2008, 13:51

Аз смених заглавието , защото мисля че по-добре приляга на темата.Междодругото днеска си купих новата книга на Стивън Кинг-“Колорадеца”.Мисля да я прочета на плажа , по време на почивката ми.Ама много скочили цените на автобусните билети бе пичове , тва е направо нетърпимо , Вие с какво ще ходите на море? :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии