Здравейте,
Отскоро имам брак с македонец. Приех неговата фамилия, но сега искам да си върна моминската фамилия.
Разбрах, че става само по съдебен ред,но делото за смяна на фамилията в Македония ли задължително трябва да бъде, след като бракът е сключен там и актът за брак е македонски ? Какъв адвокат трябва да наема?
Благодаря предварително
- Дата и час: 26 Ное 2024, 01:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Смяна на фамилията след брак
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Смяна на фамилията след брак
Бракът си в България не го ли регистрирахте? Ако не сте, съветвам ви да го направите възможно най-скоро, че има санкции.
Нови докуемнти за самоличност с новата ви фамилия издадохте ли си?
След като минете през регистрацията на брака в БГ, дело за смяна на фамилията можете да си водите и тук - компетентния районен съд по постоянен адрес. За останалото - консултация с адвокат, който ще ви каже какви документи да представите и да ви подготви исковата молба за промяна на име.
Нови докуемнти за самоличност с новата ви фамилия издадохте ли си?
След като минете през регистрацията на брака в БГ, дело за смяна на фамилията можете да си водите и тук - компетентния районен съд по постоянен адрес. За останалото - консултация с адвокат, който ще ви каже какви документи да представите и да ви подготви исковата молба за промяна на име.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря много!
- sarita1
- Нов потребител
И имайте предвид, че ще ви се наложи да си извадите документи за самоличност с новата фамилия, преди да си върнете старата.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Само да попитам: връщането на моминската ми фамилия има ли някакво значение при евентуален развод, като се има пред вид и в какви отношения сме с Македония на държавно ниво?
Дали ще си струва разходите и нервите едно дело по промяна на името?
Бях посъветвана да си запазя фамилията при слючване на брака, но съпругът ми много настояваше и отстъпих..
Благодаря
Дали ще си струва разходите и нервите едно дело по промяна на името?
Бях посъветвана да си запазя фамилията при слючване на брака, но съпругът ми много настояваше и отстъпих..
Благодаря
- sarita1
- Нов потребител
Оф топик ама това изречение
и това изречениеОтскоро имам брак с македонец. Приех неговата фамилия, но сега искам да си върна моминската фамилия.
води до въпроса ми - Къде ви беше главата като се женихте? Той съпругът ви да не е някакъв скрит психопат, че "скоро" след сватбата да мислите вече за развод? И другия въпрос - да няма някакви "строго лични имуществени отношения" (както е модерно) в тоя брак? Не държа на отговор (пък и какво ли ви се меся) - питам си в пространството просто.Само да попитам: връщането на моминската ми фамилия има ли някакво значение при евентуален развод + Дали ще си струва разходите и нервите едно дело по промяна на името?
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
"Къде ви беше главата като се женихте?" и аз това се питам сега ,но като дойде сляпата неделя...
- sarita1
- Нов потребител
И аз благодаря, че благодарите.sarita1 написа:Само да попитам: връщането на моминската ми фамилия има ли някакво значение при евентуален развод - не, като се има пред вид и в какви отношения сме с Македония на държавно ниво? Какви да са ни отношенията??
Дали ще си струва разходите и нервите едно дело по промяна на името? - Това вие си знаете. Самото дело не е скъпо като такси, по-скъпо ще ви е пътуването, ако се налага да пътувате, за да го водите (ДТ за смяна на име = 15 лева)
Бях посъветвана да си запазя фамилията при слючване на брака, но съпругът ми много настояваше и отстъпих.. Айде сега, кой ми спал в креватчето, кой ми ял от кашичката, кой ми пил от млекцето... За тези работи се мисли предварително. А и не вярвам да ви е опрял двуцевка пред гражданското и да е казал "Или мойта фамилия, или смърт юнашка!" Това е въпрос на личен избор.
Благодаря
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|