начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Наследен дълг от 400 000 лева

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследен дълг от 400 000 лева

Мнениеот ivanov_d » 25 Сеп 2014, 19:23

Здравейте! Ще съм благодарен да чуя вашето мнение по моят казус.
Ще започна с това,че разбира се съм се обърнал към адвокат,но имайки предвид размера на 'наследството' ми,ще съм по-спокоен да чуя различни гледни точки.
Баща ми умря в началото на годината,с майка ми са разведени от преди около 20-25 години,когато аз и сестра ми сме били малки.През годините не сме поддържали абсолютно никаква връзка,не го познаваме,виждали сме го само на снимки от преди развода,не е плащал и издръжката.Сега се оказва,че трябва да плащаме задълженията му-към банки и към държавата(фирмени задължения),възлизащи на почти 400 000 лева.Поне за толкова знаем.В началото на този месец със сестра ми се отказахме от наследството.Семейният апартамент не е останал само за майка ми след развода.Имам син.А ето и конкретните въпроси,които ме вълнуват:

1.Има ли вариант да не се зачете отказа ни,да се оспори(от кредитодателите имам предвид,в съда вече е вписан)? И трябва ли копие от него да предоставим на всички заинтересовани страни,или си е тяхна работа да издирват не отказали се наследници? Защото дори и след него,продължават да идват уведомителни писма от съдебни решения и съдя-изпълнители,приканващи ни да плащаме.Трябва ли да спазваме сроковете във въпросните писма,или не е нужно да предприемаме нищо,след като сме се отказали от наследството? (малко тромаво стана,но дано сте ме разбрали)

2.Отказвайки се от наследство,се отказваме и от 50те % от семейният апартамент.Възможно ли е наистина майка ми да го 'спаси',имайки предвид,че тя сама го е изплащала след развода,сама е плащала данъци,а той последните 25 години не е живял там,въпреки,че все още се води там по лична карта?

3.Синът ми нали не се явява наследник,след като със сестра ми сме се отказали?Знам,че баща ми има сестра,но не знам дали е жива,ако не намерят други живи наследници,могат ли да задължат него(малолетен е)?

Благодаря предварително за вниманието!
ivanov_d
Нов потребител

Re: Наследен дълг от 400 000 лева

Мнениеот ilian_todorov » 04 Окт 2014, 23:35

ivanov_d написа:Здравейте! Ще съм благодарен да чуя вашето мнение по моят казус.
Ще започна с това,че разбира се съм се обърнал към адвокат,но имайки предвид размера на 'наследството' ми,ще съм по-спокоен да чуя различни гледни точки.
Баща ми умря в началото на годината,с майка ми са разведени от преди около 20-25 години,когато аз и сестра ми сме били малки.През годините не сме поддържали абсолютно никаква връзка,не го познаваме,виждали сме го само на снимки от преди развода,не е плащал и издръжката.Сега се оказва,че трябва да плащаме задълженията му-към банки и към държавата(фирмени задължения),възлизащи на почти 400 000 лева.Поне за толкова знаем.В началото на този месец със сестра ми се отказахме от наследството.Семейният апартамент не е останал само за майка ми след развода.Имам син.А ето и конкретните въпроси,които ме вълнуват:

1.Има ли вариант да не се зачете отказа ни,да се оспори(от кредитодателите имам предвид,в съда вече е вписан)? И трябва ли копие от него да предоставим на всички заинтересовани страни,или си е тяхна работа да издирват не отказали се наследници? Защото дори и след него,продължават да идват уведомителни писма от съдебни решения и съдя-изпълнители,приканващи ни да плащаме.Трябва ли да спазваме сроковете във въпросните писма,или не е нужно да предприемаме нищо,след като сме се отказали от наследството? (малко тромаво стана,но дано сте ме разбрали)

2.Отказвайки се от наследство,се отказваме и от 50те % от семейният апартамент.Възможно ли е наистина майка ми да го 'спаси',имайки предвид,че тя сама го е изплащала след развода,сама е плащала данъци,а той последните 25 години не е живял там,въпреки,че все още се води там по лична карта?

3.Синът ми нали не се явява наследник,след като със сестра ми сме се отказали?Знам,че баща ми има сестра,но не знам дали е жива,ако не намерят други живи наследници,могат ли да задължат него(малолетен е)?

Благодаря предварително за вниманието!

Ето отговорите:
1.Отказът може да се оспорва от ищците по съдебен ред, ако вие сте приели наследството по някакъв начин, дори и само да сте вадили удостоверение за наследници. Ще се опитат да докажат горенаписаното и отказът да бъде обявен за недействилен. Какво ще стане, не смея да прогнозирам.
2. Възможно е да го спаси, като го плати по съответният ред. Вещо лице ще му определи цена.
3. Не се явява, споко.
Съвет, независимо какво ви напишат тук, идете при адвокат.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот hariman » 05 Окт 2014, 10:21

На така поставените въпроси:
1. Кредиторите на баща ви винаги могат да оспорват отказа ви от наследство, това си е тяхно право и става по исков ред. Т.е това, което предполагам вас ви интересува - докато не заведат дело и съдът постанови решение, че отказът е недействителен, той си е в сила. Колкото до това че изваждането на удостоверение за наследници се счита за приемане ми се струва странно. Най - малкото ваденето на удостоверение е вид административна услуга, докато приемането на наследството закона свързва или с изрично такова, което става с изявление пред съда, а не пред адм. орган или с недвусмислени конклудентни действия, насочени към ползване на наследствени права. За пример: НОИ със сигурност иска удостоверение за наследници при отпускане на наследствена пенсия, която изрично е посочено в КСО, че на нея има право и наследник, който е направил отказ от наследство.
2. Колкото до апартамента, поне така както го излагате майка ви би могала да придобие целия апартамент като закупи дела на баща ви. Да "спаси" както казахте, апартамента ще разберете след консултация с адвокат, който се запознае обствойно със всички факти.
3. Колкото до това дали синът ви наследява - не съм съгласен с предходното мнение. Тъй като вие и сестра ви сте направили отказ. То наследяват следващите по ред - низходящите от втора и по горна степен по права линия (внуци, правнуци и т.н.) Така че според мен след вашия отказ, наследството ще премине към внуците на баща ви.
В допълнение - пред съдебен изпълнител (споменахте за писма от тях) е добре да им представите отказа от наследство за да не осъмнете някой ден с някакъв запор.
Абсолтно съм съгласен, че независимо от мненията във форума, консултацията с адвокат е задължителна.
hariman
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 05 Окт 2014, 12:35

[quote]3. Колкото до това дали синът ви наследява - не съм съгласен с предходното мнение. Тъй като вие и сестра ви сте направили отказ. То наследяват следващите по ред - низходящите от втора и по горна степен по права линия (внуци, правнуци и т.н.) Така че според мен след вашия отказ, наследството ще премине към внуците на баща ви.[quote]

Тук съм готов да споря, тъй като имам личен опит. Наследяват съразмерно останалите наследници, ако има такива, примерно настоящ съпруг и други (полу)братя и сестри. Какво променя нещата, ако няма такива?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 05 Окт 2014, 12:50

Ако половинката не е възбранена може да я купи всеки, не само майката. отказът от наследство най-вероятно ще мине, още повече, че според разказа реално няма приемане. Удостоверението се приемаше за стъпка по приемането на наследството, но вече е задължително да се прилага в заявлението до съда за отказ и явно тази практика е променена.

Половинките вървят евтино и е хубаво да се помисли за търга, ако го изкарат на продажба. Общо взето нещата не са толкова черни.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот hariman » 05 Окт 2014, 14:16

Извинявам се, грешката е моя - няма право на заместване при отказ от наследство, така че синът ви не наследява дядо си и ще бъде призован следващ ред наследници. Колкото до продажбата на общия апартамент, то може да се възползвате, защото се предполага, че ако се стигне до продажба на 1/2 ид.ч. то цената би трябвало да е под пазарната.
hariman
Потребител

Мнениеот neutralen » 05 Окт 2014, 16:03

Горедадените съвети са абсолютно безполезни. Те биха имали значение при други обстоятелства.
Преди всичко не е ясно за какъв вид дълг става дума - за фирмен дълг, или за дълг на физическо лице, предвид размера му - над 400,000 лв !
Следващото - в какво производство са издадени всеки от ИЛ, както и факта кога са издадени - преди или след смъртта на длъжника. И разни други неща, коит един адвокат би следвало да ги знае. Просто заблуждавате питащия, текат срокове и той може да загуби правата си за евентуално обжалване на неправилни действия на съответните органи.
Този форум вместо полезен става опасен за питащите. 8)
neutralen
Активен потребител

Назад към Семейни казуси