чл. 59 Когато лицето, което има право да наследява, е с неизвестно местожителство или макар местожителството му да е известно, но не е поело управлението на наследственото имущество, районният съдия, служебно или по искане на заинтересуваните, назначава управител на наследството. (2) Управителят трябва да направи опис на наследственото имущество. Той предявява и отговаря по исковете относно наследствените имущества и задължения. За изпълнение на наследствените задължения, на заветите и за продажба на наследствените имоти той трябва да иска разрешение от районния съдия.
Здравейте доколкото разбрах това става с отделна молба до съда по ч.гр.д.
Възможно е след като ми назначат такъв ако стане изобщо да насоча иск за задължения на починалите лица спрямо управителя или трябва да конкретизирам кои са наследниците като имена и егн. Доколкото знам дотук наследниците от първи ред имат писмени откази от наследството, запознала съм се какво ще се случи с другите редове не знам. И идея нямам кои са и имали живи наследници.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 16:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл 59 ЗНаследството назначаване на управител
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: чл 59 ЗНаследството назначаване на управител
Възникна ми и още едно питане май няма никой който да сподели опит, дали ще се наложи да платим някакъв вид хонорар за управителя и какъв- нещо като на синдик или ликвидатор?
- pitasht
- Активен потребител
Наложи се да си купя учебник и да чета никой не постна нищо а практиката поне която аз намерих беше оскъдна да не кажа даже че се натъкнах на доста откази за назначаване на управител с които не бях съгласна.
Като цяломи се изясниха няколко нещо но не много. Ясно е че с автора на учебника сме на едно менние нормативната база е оскъдна и противоречива. ЗН е стар и по време на писането му не е имало нужда от такъв вид управители, ГПК не помага особено по този въпрос. Кой ли едно време се отказваше от наследство?
Поне разбрах смисъла от назначаване на управителя и категорично се надявам да стане.
Остана въпросителната с това кой плаща на управителя и кой управител освен някой близък на клиента ми би се навил да е такъв без пари. В учебничето което взех пише управителят може да претендира възнаграждение от наследствената маса ама кога и как и пред кого не се обяснява. Ако се стигне до момента наследник да е държавата- общината сигурно тогава ще се претендира пред тях.
В общи линнипоне ще опитаме да направим опис на имуществото.
Възникна ми и още една идея- дали управителят който ние ще посочим и евентуалносъдът ще назначи, ще може да изпрати писмо до банката където знаем че има банкова сметка да помоли банката да му предаде банковата карта или да я унищожи- блокира и да не предоставя средства по тоя сметка на други лица?
Като цяломи се изясниха няколко нещо но не много. Ясно е че с автора на учебника сме на едно менние нормативната база е оскъдна и противоречива. ЗН е стар и по време на писането му не е имало нужда от такъв вид управители, ГПК не помага особено по този въпрос. Кой ли едно време се отказваше от наследство?
Поне разбрах смисъла от назначаване на управителя и категорично се надявам да стане.
Остана въпросителната с това кой плаща на управителя и кой управител освен някой близък на клиента ми би се навил да е такъв без пари. В учебничето което взех пише управителят може да претендира възнаграждение от наследствената маса ама кога и как и пред кого не се обяснява. Ако се стигне до момента наследник да е държавата- общината сигурно тогава ще се претендира пред тях.
В общи линнипоне ще опитаме да направим опис на имуществото.
Възникна ми и още една идея- дали управителят който ние ще посочим и евентуалносъдът ще назначи, ще може да изпрати писмо до банката където знаем че има банкова сметка да помоли банката да му предаде банковата карта или да я унищожи- блокира и да не предоставя средства по тоя сметка на други лица?
- pitasht
- Активен потребител
Функциите на управителя са свързани единствено със запазване на наследствената маса и нищо повече. Няма как да разпорежда на банката,да извършва исканите от Вас действия,както и не може да забрани на отказалите се от наследство да се разпоредят с влоговете например. Не разбирам логиката Ви,да назначавате управител,за да се удовлетворите от наследствената маса. Дори и с назначаването на такова лице,нещата според мен няма да станат така.Трябва да изчакате естествения ход на събитията и едва,след като масата премине при държавата да се удовлетворите.
- bobi9
- Потребител
bobi9 написа:Функциите на управителя са свързани единствено със запазване на наследствената маса и нищо повече. Няма как да разпорежда на банката,да извършва исканите от Вас действия,както и не може да забрани на отказалите се от наследство да се разпоредят с влоговете например. Не разбирам логиката Ви,да назначавате управител,за да се удовлетворите от наследствената маса. Дори и с назначаването на такова лице,нещата според мен няма да станат така.Трябва да изчакате естествения ход на събитията и едва,след като масата премине при държавата да се удовлетворите.
Не мисля че сте доразбрали идеята ми- искам управителя да запази точно това което е останало колкото и малко да е а не отказалите се от наследство да го разпилеят и препродадат.
Вече имам такъв назначен и не разбирам защо да не може да уведоми банката и да поиска унищожаване или поне блокиране на банковите карти или предаването им. Ще видим какво ще отговори банката. В момента той е единствен който може да управлява наследственото имущество- може да предявява искове да защитава правата на наследствената маса в искови производства. Нямаме лице което да е приело наследството. Вие от къде черпите аргументите си?
Хрумна и ми друго след като установихче че две лица които не са наследници са изтеглили и закупили стока с пари от сметката на двамата починали дали не може да се предяви претенция за тези суми, които да се върнат в наследствената маса. Ще го помисля и това.
Ето какво пише в закона:
(2) Управителят трябва да направи опис на наследственото имущество. Той предявява и отговаря по исковете относно наследствените имущества и задължения. За изпълнение на наследствените задължения, на заветите и за продажба на наследствените имоти той трябва да иска разрешение от районния съдия.
Не виждам пречка щом може това да може и да забрани на банката да предават суми от влога на други лица, които не са приели наследството, да поиска унищожаване на карта за теглене на суми и др.
- pitasht
- Активен потребител
Както казах,функциите на управителя са свързани със запазването на наследствената маса.Закона не дава точна дефиниция,за какво запазване иде реч,но от практиката на съдилищата,става ясно,че това са действия,по предотвратяване на разпиляването на наследствената маса,или нейното увреждане.Например разграбването на вещи,които се намират в дома,на починалия или имоти,които са изложени на непосредствена заплаха от увреда,наводнения,пожар и пр.Но не и продажбата на тези вещи.Черпя аргументите си от това,че Вие искате управителя,да забрани на лица,които са наследници да се разпореждат с наследството. Това няма,как да стане,защото независимо,че са се отказали от наследство,съдебната практика е приравнила,извършваните след отказа от наследство сделки с наследствената маса (или нейни части) за действителни.Просто последиците за наследника извършил тези действия са различни.
Закона позволява назначаване на управител и при известни наследници,които се намират в едно т.нар "всиящо положение". Т,е нито са приели,нито са се отказали от наследството,но не са встъпили в управлението му. Тогава също,може да се назначи управител и той не може,да забрани на наследниците да се разпоредят с имотите,ако решат.
Закона позволява назначаване на управител и при известни наследници,които се намират в едно т.нар "всиящо положение". Т,е нито са приели,нито са се отказали от наследството,но не са встъпили в управлението му. Тогава също,може да се назначи управител и той не може,да забрани на наследниците да се разпоредят с имотите,ако решат.
- bobi9
- Потребител
Да добавя нещо. От друга страна, отказалия се от наследство,все едно никога не е бил наследник.Така,че има резон в това,което искате да направите,но не е този реда,защото назначения за управител,няма такива правомощия. Не виждам някъде да е упоменато,но вижте дали,след отказа от наследство,общината служебно ще премахне лицето от удостоверението за наследници. Ако е така,банката следва да не даде да се разпореди с влоговете. Ако все още пък фигурира,опитайте с извлечение от книгата,вие да поискате да бъде премахнато. Честно казано не съм се интересувал за такъв изход на такова вероятно положение и се изказвам за последните редове,чисто логически разсъждавайки на записаното в закона. Но за предното съм убеден,сделки извършени след отказ от наследство са действителни и не виждам,как ще се противопоставите. После просто ще търсите задълженията от наследника.
- bobi9
- Потребител
Не искам да им забранявам сделки особено ако наследниците приемат наследството, говоря за следващите редове но не мисля за правилно тия дето са се отказали да теглят от сметката. Те държат в момента картата и пина. Проблемите които имам са основно с тях. Да не забравяме че отказ от наследство вписан в РС не може да се оттегля.
Мисля че пак говорим за 2 различни неща.
Мисля че пак говорим за 2 различни неща.
- pitasht
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|