начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Лишаване от наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лишаване от наследство

Мнениеот mariadd » 14 Сеп 2015, 14:47

Здравейте, имам нужда от съвет.

Дядо ми имаше къща, но той скоро почина и съответно баба ми и двете им деца наследиха имота. Тя иска да лиши един от синовете си от наследство и права върху тази къща (той не възразява), защото не одобрява брака му с жена, която според нея може да злоупотреби с правата си върху имота.

Какво трябва да се направи в тази ситуация? Достатъчно ли е да се напише завещание или трябва да се прехвърли имота? В случай, че трябва да се прехвърли, кой е най-добрият вариант (дарение, покупка..)?

Извинявайте за неинформираността ми и благодаря за отделеното време.
mariadd
Нов потребител

Re: Лишаване от наследство

Мнениеот lisi4ko » 22 Окт 2015, 11:30

Здравей,
не съм юрист, но имах взимане-даване с подобни въпроси и изчетох доста.
Първо...след смърта на дядото ти двете деца също имат дял (ако е била СИО би трябвало децата да имат по 1/6-та всеки).

Относно делът на бабата (би трябвало да е 4/6), ако не иска да го дава на едното си дете, имай предвид следното:
- универсалното завещание може да се оспори след смъртта на наследодателя (синът има право на запазена част) ... не съм много сигурен за частното;
- дарението също може да се оспори (синът пак има право на запазена част)
Най-чистият вариант е покупко-продажба на името на другото дете...повече пари за прехвърляне, но спестява главоболия.
- мисля, че има вариант прехвърляне (на другото дете) срещу гледане, но там юристите да кажат дали е толкова неоспорим, колкото покупко-продажбата.
lisi4ko
Младши потребител

Назад към Семейни казуси