начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Бащата на детето ми го "отвлече"

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бащата на детето ми го "отвлече"

Мнениеот manun » 15 Окт 2015, 13:29

Здравейте,
Имам следния казус:
Живея в чужбина и преди около месец реших да напусна бащата на детето си (нямаме брак). Една седмица се връщах да се грижа за 15 месечния си син, тъй като баща му каза, че е неспособен. През тази седмица направих постъпки в местната община, за да получа дом за мен и детето. В едната от сутрините, както с детето спим, баща му влезе в стаята, започна да крещи и посегна да ме удари, но аз се предпазих, каза да си взимам детето и да се махаме от къщата. Това и направих. Когато обаче се нанесохме в новото жилище, разбрах, че на детето документите липсват. Той ги беше свил от чантата ми... След този акт, аз продължих да му позволявам да вижда детето. И така две седмици. Когато ходех на работа (3 вечери седмично) той взимаше детето. И така до 25.09. Заведох детето, питах го за документите отново и той най-нагло, гледайки ме в очите, заяви, че те били неговата гаранция, че ще вижда детето и го е страх, че АЗ ще изведа детето от страната. Отидох на работа, прибрах се и на сутринта той ми звънна и ми заяви, че е с детето в България, че така било най-добре за него, че смята да го остави на майка си (65-годишна) и да се върне в Англия. Аз се свързах с инспектори и полиция и те ми обясниха, че макар и легално изведено от страната (затова поставих отвлечено по-горе в кавички) детето трябва да бъде върнато на майката в 30-дневен срок от датата на заминаване. След този срок се води криминално престъпление и той ще бъде съден. Този срок съответно изтича на 25.10. Аз виждам детето по скайп, в добро здравословно, психическо и физическо състояние е. Баща му ме заплашва със съд. ВЪПРОСА МИ Е:
МОЖЕ ЛИ ТОЙ ДА МИ ПРАТИ ПРИЗОВКА ТУК?
Той не знае пълния ми адрес.
И ИЗОБЩО СПОРЕД ВАС ИМА ЛИ ШАНС, АКО СЕ СТИГНЕ ДО БЪЛГАРСКИ СЪД, ТОЙ ДА ПОЛУЧИ ДЕТЕТО?
Тукашните власти ще си свършат работата 100%, но в България е... ... ...
manun
Нов потребител

Re: Бащата на детето ми го "отвлече"

Мнениеот borovinka » 15 Окт 2015, 15:42

Ако се стигне до български съд (а то най-вероятно ще се стигне, believe me), 200% таткото ще твърди, че си веете прашките сама из Англия и сте се дезинтересирала от детето, поради което се е наложило той, горкия, да го заведе при 65-годишната си родителка, която да се грижи за него.

Нямате много правни средства за доказване на противното (освен ако не разполагате с някаква мед.експертиза или доказателства за жалба за домашно насилие...) все документи, които се вадят от английските власти, щото епицентърът на събитията е бил по Албионско.

"Призоваването тук" (под "тук" разбираме Англия, нали?) никак няма да е необходимо. Предполагам, че все пак имате постоянен адрес в България, нали?
Е, там ще ви призоват съвсем редовно, без дори и да знаете. Също believe me.

Съветвам ви да не чакате, а веднага да си намерите адвокат и да действате с дело за родителски права (преди таткото да ви е преварил). Не е зле да пуснете и сигнал за отвлечено дете. Властите реагират светкавично.
Колкото по-дълго оставяте нещата така, толкова по-съмнително ще е за съда защо вие като майка не сте реагирала веднага да си потърсите детето, а сте си го виждала "по скайп".
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 15 Окт 2015, 17:34

Аз пък на английския съд вярвам два пъти по-малко, отколкото на българския. Примери-бол. И как примерните албионци са разрешили извеждането на детето от страната? Къде е родено детето и колко време прибивавате в Англия?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 15 Окт 2015, 19:32

sunrise написа:Аз пък на английския съд вярвам два пъти по-малко, отколкото на българския. Примери-бол. И как примерните албионци са разрешили извеждането на детето от страната? Къде е родено детето и колко време прибивавате в Англия?

+1. Няколко пъти са ме хвърляли в "шаш и паника".
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 16 Окт 2015, 11:50

teogeo написа:
sunrise написа:Аз пък на английския съд вярвам два пъти по-малко, отколкото на българския. Примери-бол. И как примерните албионци са разрешили извеждането на детето от страната? Къде е родено детето и колко време прибивавате в Англия?

+1. Няколко пъти са ме хвърляли в "шаш и паника".

+1 от мен. Но не вярвам, ако и двамата са българи, както се твърди, таткото да заведе дело там. Далеч по-лесно и евтино ще му е да действа по познатата схема оттук. А, ако майката си стои там, много вероятно е да се случи хипотезата, която съм описала по-горе. По-скоро питащата да вземе да се снабди с разни документи, че е подала сигнал за липсващо дете у Албионско.
Как и по какъв начин е пуснато от летището там, за да се донесе до тук е друг въпрос.
И да, важно е къде е родено.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот manun » 16 Окт 2015, 12:45

Боровинке,
Аз вече съм пуснала сигнала тук, в Англия и да, властите определено реагираха светкавично. С мен са и ще направят всичко възможно да ми върнат детенцето. И да, имам постоянен адрес в България, на който живеят родителите ми.
manun
Нов потребител

Мнениеот manun » 16 Окт 2015, 12:50

Сънрайз,
Детето е изведено напълно легално, тъй като баща му, му сви документите. Но това няма никакво, значение според тукашните власти, след като аз подавам сигнал, че детето е изведено от държавата без мое знание.
Последна промяна manun на 16 Окт 2015, 13:00, променена общо 1 път
manun
Нов потребител

Мнениеот manun » 16 Окт 2015, 12:55

И да, и двамата сме българи и точно защото му е по изгодно ще ме съди в България. Аз мога да се снабдя с много документи и да ги използвам в бг, но към този момент полицията ме съветва да стоя тук. Ако не заради тях още на първия час щях да тръгна... Детето е родено в бг, но това също казаха, че няма значение, защото то трябва да бъде върнато на майката до 30 дни. След тези дни е престъпление и той ще бъде съден в Англия, тъй като това се случва на тяхна земя. Поради тази причина аз все още стоя тук и броя дните.
manun
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 16 Окт 2015, 13:45

Стълкновителни норми на КМЧП...
Регламент 22/2011 г. на ЕО за семейните отношения....
Все едни такива ми ти сложни работи от международното частно право, които нито искам, нито имам време да ви разяснявам тук.

Накратко - по английското право липсата на детето в продължение на 30 дни може и да е престъпление (твърдите вие). Ама по българското право не е.
Пояснявам: Имаме двама български граждани с равни права, родители на трети български гражданин (15-месечен), роден в България и само неин гражданин. Който по желание на баща си е доведен обратно в родината си. Дотук за нашия закон няма престъпление. Английския закон няма основание да се намеси.
Има, както ви и споменах и както и таткото ще твърди, нежелание от Ваша страна да се занимавате с детето - не сте го потърсила в продължение на 30 дни.
Пред нашия съд в искането си за присъждане на родителските права бащата ще твърди точно това, бас държа.

Оттам насетне си умувайте дали да стоите още в Англия или не. Каза ви се, че техния съд не е "по-добър" от нашия, така че да ви свърши работа.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот octavia » 16 Окт 2015, 14:36

Няма смисъл дори да умуваме дали техния съд би си свършил работата, защото никой няма да го пита. Детето е в България и съм съгласна, че бащата ще съди тук. Пък дори той да иска да се върне в Англия, едно пълномощно стига да се движат тук процедурите. Съветът ми към авторката е веднага да се върне в България, дори това да не е много лесно за организиране. С копия от подадените сигнали пред английските институции - за да послужат тук, в евентуалното дело като доказателство, че сте търсила детето си. Ако можете да вземете детето физически да е при вас - направете го, ако не ви го дадат (де юре няма как да ви откажат, но на практика всякакви цигании се правят) - поискайте го вие от съда, не чакайте бащата да започне делата.
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 29 Окт 2015, 11:38

Какво стана с детето и евентуалното дело, че ми стана интересно?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси