начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Разпределяне на наследство между роден и едноутробен брат

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разпределяне на наследство между роден и едноутробен брат

Мнениеот krasi_mira » 12 Мар 2020, 11:15

Здравейте,
леля ми почина преди 5 месеца. 2-3год. преди нея почина съпругът и - лелинчо ми. И за двамата това беше първи брак и нямаха деца. Тяхните родители също не са живи. Лелинчо ми има един жив брат. Леля ми има двама братя - баща ми, който почина преди нея и е нейн роден брат и чичо ми, който е техен едноутробен брат (на баща ми и на леля ми). Наследници на починалият ми баща(разведоха се с майка ми преди да почине), родния брат на леля ми, сме ние с брат ми. Леля ми оставя в наследство спестовен влог и нежвижимо имущество - един панелен двустаен апартамент. За апартамента е възможно лелинчо ми да е съсобственик.
Въпросът ми е как би се разделило наследството на леля ми между нас наследниците на баща ни (нейният роден брат) и чичо ми (нейният едноутробен брат) в хипотезата, че не е оставила завещание. Естетвено, че ще си наемем адвокат, защото с брат ми не сме юристи и без юридическа помощ няма да се справим. :) Питам, защото ще се опитаме да направим доброволна делба с чичо ни, което е малко вероятно, но все пак ще опитаме и бих искала да съм подготвена по темата, защото чичо ни не желае да дели нищо с нас и счита, че всичко му се полага по право. :(
Предварително Ви благодаря за отговорите!
krasi_mira
Нов потребител

Re: Разпределяне на наследство между роден и едноутробен бра

Мнениеот ivanov_p » 13 Мар 2020, 02:55

Лелинчото освен съпругата, наследодателка на братята си, е оставил и друг наследник, брат си. Наследодателката се наследява от родния си брат с дял 2/3 и едноутробния - 1/3, ако правилно съм разбрал условието.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот krasi_mira » 13 Мар 2020, 10:34

Здравейте!
Правилно сте разбрал условието. :)
Благодаря Ви за отговора! :)
krasi_mira
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 21 Май 2020, 18:41

Здравейте!
Леко закъснял отговор, ама нали съм заплес ...

Нещата ги виждам така. Събитията са скорошни и хронологията е ясна. Има два отделни, макар и последващи случая.
Когато е починал лелинчото (свако, калеко) - той е имал два наследника. Преживяла съпруга и брат, който е наследник 3 ред. Тук трябва да се отчете, колко време е продължил брака им. Ако е над 10 години - лелята получава 2/3 от наследството, а брата - 1/3. Ако е по-малко от 10 години - обратното.
Уточнението е заради вероятната съсобственост на апартамента.

Разпределението след смърта на лелята е:
ivanov_p написа:Наследодателката се наследява от родния си брат с дял 2/3 и едноутробния - 1/3, ако правилно съм разбрал условието.

Тоест - тримата (питащия, брат му и чичото) получават по 1/3 от наследството на лелята.
jhoro
Активен потребител

Назад към Семейни казуси