начало

ВАС: Няма конфликт на интереси на прокурор по преписка за АЕЦ, където работи съпругата му ВАС: Няма конфликт на интереси на прокурор по преписка за АЕЦ, където работи съпругата му

ДАВНОСТ ПРИ ДЕЛО ПО ЧЛ.183, АЛ.1 НК?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДАВНОСТ ПРИ ДЕЛО ПО ЧЛ.183, АЛ.1 НК?

Мнениеот xarula » 14 Мар 2024, 16:44

Здравейте,
Наистина ли има давност при висящо дело по НК чл.183 за издръжка на деца?
Означава ли, че ако си си губил времето да ходиш по дела две години и накрая съда излезе с присъда, но междувременно бил изтекъл давностния срок на обвинението или пък се обжалва и през това време изтече, не се случва нищо, делото се губи, длъжника не плаща, не е и наказан даже и децата си остават без издръжка?

Моля да ме извините, но съм меко казано потресена!

Благодаря предварително!
xarula
Младши потребител

Re: ДАВНОСТ ПРИ ДЕЛО ПО ЧЛ.183, АЛ.1 НК?

Мнениеот ilian_todorov » 14 Мар 2024, 19:59

xarula написа:Здравейте,
Наистина ли има давност при висящо дело по НК чл.183 за издръжка на деца?
Означава ли, че ако си си губил времето да ходиш по дела две години и накрая съда излезе с присъда, но междувременно бил изтекъл давностния срок на обвинението или пък се обжалва и през това време изтече, не се случва нищо, делото се губи, длъжника не плаща, не е и наказан даже и децата си остават без издръжка?

Моля да ме извините, но съм меко казано потресена!

Благодаря предварително!

Краткият отговор е да, но не съвсем. Давността се прилага, че обвиняемият няма да бъде наказан за престъплението, което е извършил, демек ще се измъкне ненаказан бившия...Това обаче си има плюсове. Ако го опандизят, трудно ще плаща издръжката.
Осъден или не по наказателното дело, издръжката се дължи и може да извадите ИЛ и го дадете на ЧСИ. :idea: Парите не се губят. :idea:
ilian_todorov
Активен потребител

Re: ДАВНОСТ ПРИ ДЕЛО ПО ЧЛ.183, АЛ.1 НК?

Мнениеот xarula » 16 Мар 2024, 14:42

Здравейте, Ilian_Todorov и благодаря за отговора!

Как така, ако го опандизят няма да може да плаща? В конкретния случай става въпрос за длъжник с възможности. Същият, ако бъде наказан или заплашен от някако наказание или глоба поне, ще се опита да плати, иска ми се да вярвам.. Но да, да не забравяме, че живеем в племмената "мау-мау"...
Затова, всеки се замисля преди да реши да се върне отново в тази страна и колкото и носталгично да живее там, някъде, предпочита да е така, отколкото да е в страна, където не се зачитат даже и правата на децата, да не говорим за всичко останало!
xarula
Младши потребител

Назад към Семейни казуси