начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Издръжка на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издръжка на дете

Мнениеот cim20 » 21 Сеп 2012, 15:12

Здр
Въпроса е банален,но се надявам някой да ми отговори.
Имам съдебно решение за присъдена издръжка 90 лева за детето ми от бащата,което е влязло в сила от април 2012.
ДА ,но какво от това.Бащата се прави на разсеян,и не ми я плаща.ВЕднъж ми даде 40 лева,и чак сега септември ми даде 50 лева,и то чрез майка си,и ми беше заявено че са от други роднини за подарък на детето(понеже на същия ден моето дете имаше рожден ден). След две седмици аз си ПРОСЯ отново парите от издръжката,и ми заявавя"нали ти дадох" Аз питам парите дадени наръка от други хора(но са негови роднини--той се явава нещо като посредник,за да получа паричките)за подаръци,считат ли се за издръжка на детето му.
Въпроси:
1.Понеже ми писна да прося пари ,а уж си има ред за плащане,къде да подам жалба за неплатена издръжка---полиция,районна прокуратура,отново към районен съд?
Казаха ми че може да си извадя изпълнителен лист и да отида при съдия изпълнител.Да възможно е,но там се чака с години(аз имам такова изп.дело и голямо чакане падна).И най вероятно бащата ще се ядоса на постъпката ми,каквато и да е тя и ще продължава да не ми дава пари.Така няма да са както до тук 5 месеца,а докато чакам да се случи нещо ,като подам някъде жалба(защото още нямам представа къде и при кого най ефективно ще е да подам жалбата) ще минат още месеци без издръжка.
Понеже бащата твърди винаги"аз нали ти дадох пари" а те не са пълната сума,а само 10 или 15 лева,когато и както на него му е удобно ми ги дава,няма значение за кой месец,дали е прескочил месец.СЕга детето ми е първи клас,аз получих социална помощ за първокласник.пак му искам пари за издръжката а той ми отговаря."Какво искаш още,нали получи държавна помощ за първокласник,похарчила си ги за себе си и сега пак нямаш пари? Аз по принцип не съм длъжна да давам отчети на този човек ,какви пари,колко и как ги получавам и за какво ги харча нали?
Посъветвайте ме къде е най удачно да подам жалба,защото аз саморазправа не желая,така или иначе до консенсус няма да се стигне..Да уточня,бащата работи,има си кола и дом и всичко каквото има едно съвремено домакинство.Може за някой да звучи смешно,но аз държа да ми се плаща тази издръжка всеки месец,и няма да му опростя и едно забавяне повече, казано направо ще го "гоня до дупка"Нямам вече сили ,но нерви имам да се разбере че не може да се шикалкави с влязло в сила съдебно решение и то касаещо уж любимата му дъщеря.
cim20
Младши потребител

Re: Издръжка на дете

Мнениеот nk7702n » 22 Сеп 2012, 00:06

По гражданскоправен ред доста често си се колебаят кога и колко да плащат, обаче по наказателноправен ред като се започне производство, не само че си опресняват паметта, ами взимат да стават доста по - изпълнителни хората. Явно им действа далеч по - дисциплиниращо. :)
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот naivna » 23 Сеп 2012, 19:32

А няма ли вариант тези издръжки да се плащат, като се удържат още при работодателя и директно на сметката на другия родител? На мен ми предстои развод и вече виждам как бъдещия ми бивш ще плаче, че няма какво да яде, че стои на студено - няма да се учудя накрая аз да му давам някой лев...
naivna
Младши потребител

Мнениеот cim20 » 24 Сеп 2012, 02:18

doc03 написа:
Само информативно - какво купихте на детето за 150 лева ?

П.П. Не сте длъжна.

Когато ми зададоха този въпрос,аз още не ги бях получила парите,защото те не се получават предварително( юли или август примерно) а се получават най рано края на септември.Но ако толкова държите,мога да изброя всичко ,коевто съм купила на детето си за училище,което възлиза на повече.Като това са сравнително ефтинки неща,намерени с много обикаляне,следене за намаления,и пак са нови.
1.Облекло за 1 учебен ден: Пола-6 лева,риза-3 лева,тънко яке -10 лева,обувки--26лв.чорапогащник-1,50лева
2.За училище: Раница--36лв(и втора раница--първата се скъса на първия ден)-12лева,несесер(празен) 7.80,моливи-3.80лева,фулмастери--6 лева,химикали-1.75,линия и триъгълник--1.80,острилка-0.90,четки за рисуване(всички видове 4бр)--2.40лв,акварелни бой--2.70лв,темперни бойчки--4.90лева,чашка за четките-1.80,тетрадки 10 бр(0.30 всяка)--3лева,тетрадки други 10 бр--3 лева,облекла за учебници и тетрадки--общо 9 лева,ножичка-1.50 лв,галцово блокче 2бр--1лв,блокче за рисуване 4бр(по 1.10бройката)--4.40лв,пластелин и дъска--1.80лв,пастели-2.20лв,лепило-0.80 лв,гумичка-0.80,моливи 4бр--1лв.
3.Платени в училището--учебник по англиски(уж СИП ама се оказа задължително)--21 лева,и учебни помагала 16,50лева.Почерпка за първия учебен ден--9 лева
4.За физкултура и спорт---анцунг---20лева,гуменки--15лева,тениски бели 2бр(по 3,50) --7лева
5.За дома-ключ--4лева,малко портомоненце--1,80лева,чадърче--5лева,малка раничка за спортните неща--5лева.,и светло отражател за ръката 2лв.

Мисля че с това приключи списъка,на всичко което съм купила за един ученик 1 клас,бях достатъчно изчерпателна и точна.Не съм ви го смятала колко е
cim20
Младши потребител

Мнениеот cim20 » 24 Сеп 2012, 02:21

doc03 написа:Като начало - чл.183 /НК

Това добре,но къде се подава? И кой са другите врътки?Споделете ми ги.
cim20
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 24 Сеп 2012, 17:05

За да се образува изпълнителното ,трябва да е приключило гражданското с влязло в сила СР и издаден ИЛ. Важно е какъв ще е размерът на издръжката, който ще определи съдът, тоест отново Ви е необходимо съдействие и защита от колега адвокат.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот cim20 » 25 Сеп 2012, 00:51

doc03 написа: Наказателните дела може и да водят до присъда, но "в кошара не вкарват" :)
Това откъм милиционерската част :D
Отделно, независимо дали ще предприемете или не действията по-горе, можете да заведете изпълнително дело срещу бащата за дължимите суми. Не мисля, че ще се справите сама, така че как да стане това - адвокатът Ви ще Ви обясни.

Жалко че не"вкарват в кошара" тези Нак.дела,така или иначе той си го заслужава,за други действия над мен.С две думи да обобщим---аз каквото и да направя,няма да си получа издръжката.Бащата нито ще се стресне(най вече ще се ядоса,че му създаваме главоболия),нито има какво толкова да му вземе съдия изпълнител,той има една малка част от кола и част от къща по наследство.
Но така или иначе,аз ще направя и двете неща едновременоо,защото колкото и гадно да звучи той си го заслужава и трябва да разбере че с мен шега не бива.
Да поне за написването на молбата(заявлението ) до прокуратурата ще ползвам услугите на адвокат,за другото ИЛ,ще се справя и сама.
cim20
Младши потребител

Мнениеот cim20 » 25 Сеп 2012, 00:54

nk7702n написа:За да се образува изпълнителното ,трябва да е приключило гражданското с влязло в сила СР и издаден ИЛ. Важно е какъв ще е размерът на издръжката, който ще определи съдът, тоест отново Ви е необходимо съдействие и защита от колега адвокат.

Да да знам това.Аз имам СР с влязло в сила решение по гражданско дело,размера на издръжката много точно си е споменат в него.
Да ще държа в течение,който се интересува ,как вървят тези нак.дела и какви резултати имат.
cim20
Младши потребител

Мнениеот sisi19 » 26 Сеп 2012, 18:38

Ще започна първо с това, че НЕ съм адвокат, НО съм потърпевша и минах през всичкият този огън който описвате.
1. Имате решение на съд което е влязло в сила. От Това следва да се снабдите с изпълнителен лист срещу длъжника.
2. Жалби въз основа на чл.183 от НК може да подадете до Прокуратурата, НО само ако са изминали 2 месеца от неизплащане на присъдената сума.
3. Точка две ще важи в случай, че можете да докажете това ИЗЦЯЛО. До колкото разбирам, сте получавали някакви частични суми, които ако са документирани или са дадени пред свидетели , ще е трудно да получите адекватен отговор на основание чл. 183 от НК.
4. Когато си изкарате ИЛ, заведете ИП но с молба до СИ, заедно с Поканата за доброволно изпълнение да му се наложи запор на движимите или недвижимите вещи които има, както и запор въру банковите сметки които притежава.
Това е само за начало. Въоръжете се с търпение и много нерви.
Пожелавам ви успех
sisi19
Потребител

Мнениеот cim20 » 27 Сеп 2012, 01:13

sisi19 написа:2. Жалби въз основа на чл.183 от НК може да подадете до Прокуратурата, НО само ако са изминали 2 месеца от неизплащане на присъдената сума.
3. Точка две ще важи в случай, че можете да докажете това ИЗЦЯЛО. До колкото разбирам, сте получавали някакви частични суми, които ако са документирани или са дадени пред свидетели , ще е трудно да получите адекватен отговор на основание чл. 183 от НК.

Това е само за начало. Въоръжете се с търпение и много нерви.
Пожелавам ви успех

Никакви проблеми изминаха не 2 ,ами 6 месеца без да си получа парите.
Сумите ,който съм получавала,не са документирани,и не са пред свидетели давани,освен едни 50 лева,подарък за детето ни от други хора,но и те са ми давани от майка му(тоест бабата на детето ми)
Честно да ви кажа,аз и без тези пари съм живяла и ще продължавам да го правя колкото и да ми е тежко,но ще направя всичко по силите си да се разбере,че ако държи да се пише на баща,ще плаща и то не само пълния размер издръжка,ами и ще се научи да е редовно.Няма да "опрощавам" нищо
cim20
Младши потребител

Мнениеот bulgarboy » 27 Сеп 2012, 02:03

Вие като страна по спора можете само да считате и твърдите......и прилагате доказателства за твърденията си,а едно съдебно решение може да Ви даде въжможности да получите помощ от тати.Но разберете -Вие нито можете да опрощавате,нито да принудите тати
bulgarboy
Младши потребител

Мнениеот cim20 » 01 Окт 2012, 02:43

bulgarboy написа:..а едно съдебно решение може да Ви даде въжможности да получите помощ от тати.Но разберете -Вие нито можете да опрощавате,нито да принудите тати

Едното съдебно решение не ми даде никаква възможност,просто лист хартия,на който пише че ми дължат издръжка----имам си го вече 6 месеца в къщи.
За "опрощението" беше като лафче по принцип.Но и в същото време го има като вариянт ,ако дадеш някого на съдия изпълнител,пък после размислиш и му "опростиш"дължимите сумички,ей така безвъзмездно.Е,аз нямам намерение да правя това,даже напротив,ако можеше и в затвора бих го вкарала,жалко че не може,иначе желания много имам.НО като за начало,да ми изплати дължимото до тук и поне за напред да си плаща редовно--а дано успея. Това е,ако някой се нарича баща и има такива претенции би следвало от самосебеси да се разбира ,че аз нямаше да имам никакви проблеми ,НО.....Б крайна сметка все нещо ще стане след като подам жалба.
cim20
Младши потребител

Мнениеот sisi19 » 06 Окт 2012, 17:43

Така. Явно чашата е преляла.
1. Влизаш в сайта на Търговският регистър и по ЕГН-то на съпруга си виждаш какво има или не. Ако има нещо , ще искаш от СИ да сложи запор на дяловете му.
2. Регистрираш се в сайта на Агенцията по вписвания. Пак с ЕГН-то на съпруга си , ще видиш има или не недвижимо имущество. Ако има , искай от СИ да сложи възбрана върху него.
3.Искай от СИ да вземе справка за семейното му положение - там може да наложиш запор / възбрана.
4. Искай от СИ да изпрати писма до всички банки за да се види дали има банкови сметки, ако има такива-наложи запор.
5.Искай от СИ да направи справка в МВР за движимо имущество, ако има такова, искай възбрана върху него.
Всичко това го напиши в една молба до СИ.
Ако не свърши работа, искай разпродаването му на движимите вещи в дома му.
Само воля, търпение и магарешки инат оправят работата. На мен ми отне около 1 1/2 да се разправям с това.
Успех
sisi19
Потребител

Мнениеот naivna » 07 Окт 2012, 19:34

bulgarboy написа:..а едно съдебно решение може да Ви даде въжможности да получите помощ от тати.Но разберете -Вие нито можете да опрощавате,нито да принудите тати

Чакайте бе хора, каква ПОМОЩ?!?!?!?! Аз лично под помощ разбирам да дойде някой човек, дето не го и познавам, да ме потупа по рамото, да ми даде една торба пари и да каже "Айде вземи да ти е по-лек живота!", ама въпросния "ТАТИ" си има ЗАДЪЛЖЕНИЯ към неговите деца. Не сматам, че майката трябва да го гледа с влажни и благодарни очи докато полувава някоя огромна сума от 77 лв (цитирам, че на мен така предложиха да ми "ПОМОГНАТ", след като разбраха, че по-рано предложените 50 лв били под законния минимум).

Аз ще се възползвам пак да питам - може ли парите да се привеждат по банкова сметка директно от работодателя му - без да се налага някой да му припомня?
naivna
Младши потребител

Мнениеот cim20 » 08 Окт 2012, 00:59

naivna написа:
Аз ще се възползвам пак да питам - може ли парите да се привеждат по банкова сметка директно от работодателя му - без да се налага някой да му припомня?

Аз нямам нищо общо с юридическите лица,но мисля мога да ви отговоря.
Абсурдно е да си го помисляте дори. Няма как да стане.
Това е било в миналото,и то само защото законите се спазваха,трудовите договори си бяха реални и най вече ангажиращи,работодателите съвестни и хора(по сърце).Няма с кой документ да заставите някой да ви даде пари нищо че ви ги дължи за собственото си дете,камоли неговия работодател(дето почти винаги се оказва че и заплата не му дава).
А за припомнянето му въоръжете се с голямо търпение--всеки месец в продължение на 18 години най малко ще му го напомняте--------Човека(Бащата) ще се зарадва най много на пълнолетието на детето си,защото вече няма да му "муфтят" пари,който и без това дължи.
cim20
Младши потребител

Мнениеот ceco_5 » 02 Юли 2013, 00:41

cim20 написа:
naivna написа:

Аз нямам нищо общо с юридическите лица,но мисля мога да ви отговоря.
Абсурдно е да си го помисляте дори. Няма как да стане.
Това е било в миналото,и то само защото законите се спазваха,трудовите договори си бяха реални и най вече ангажиращи,работодателите съвестни и хора(по сърце).Няма с кой документ да заставите някой да ви даде пари нищо че ви ги дължи за собственото си дете,камоли неговия работодател(дето почти винаги се оказва че и заплата не му дава).
А за припомнянето му въоръжете се с голямо търпение--всеки месец в продължение на 18 години най малко ще му го напомняте--------Човека(Бащата) ще се зарадва най много на пълнолетието на детето си,защото вече няма да му "муфтят" пари,който и без това дължи.

"човека",бащата или в крайна сметка -чичкопаричо?????дайте д А
си го говорим направо бе преструвки защо е смешно??
ceco_5
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 02 Юли 2013, 09:05

Какъв "чичко-паричко"? Хайде да не ставаме вулгарни, че ще напиша нещо, което е далеч от добрия тон. (Като го е създавал това дете пак ли за чичко-паричко се е мислил или тогава е бил "големият лош мъжкар"?)
За да не е "чичко-паричко" този човек/индивид/тати - поискал ли е някога (един път поне) да осъществи личен контакт с детето си (както е по СР)? Познава ли го това дете, знае ли къде учи и какви са нуждите му?

Това с изплащането на издръжка от работодателя не е невъзможно. Трябва от съдебния изпълнител да се поиска на дължащия издръжка да бъде наложен запор върху трудовото възнаграждеиние. Сумите постъпват по сметка на ЧСИ, той ги привежда на детето чрез законния му представител.
Условие, за да се случи горното, е дължащият издръжка да работи по трудов договор. (Получи ли съобщение от СИ работодателят му е длъжен да започне да удържа и привежда сумите на СИ.) Друг въпрос е, че много от дължащите издръжка официално не работят (разбирай, не работят по трудов договор) и "не получават" трудово възнаграждение. В днешните объркани времена има и случаи, в които дори на работодателите не им се занимава всеки месец да правят отчисленията по ведомост и решават въпроса по сталинистки - "Имеят человек, имеят проблем". Така работникът/служителят, дължащ издръжка, много скоро се оказва "безработен" (или минава в сивия сектор на икономиката ни) и запорът върху трудовото му възнаграждение става безпредметен.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот fantasti4na » 15 Юли 2013, 17:02

Здравейте!

Извинявам се на автора на темата, че се намесвам, но въпросът ми касае също казуса "Издръжка" и не исках да пускам нова еднотипна тема във форума - и без това юристи и адвокати тук ни съветват безплатно, за което благодаря! :)

Накратко - сина ми навърши 18 год. В разговор с бившия му казах, че издръжка се дължи до 25 год , ако детето следва. Той отговори, че не знае за такова нещо :shock: Била до пълнолетие издръжката,..

Прочетох обаче, че за целта трябва да се заведе дело - така ли е?? Той е без работа, не знам дали изобщо сеосигурява, до сега е давал 50лв на месец. Може ли да се увеличи тази издръжка все пак - поне 100-150лв , при положение, че е безработен? Трябва ли да представям документи, с които да докажа разходи за курсове напр? Това ще помогне ли?

И наистина ли трябва да се завежда дело, за да продължи да дава издръжка до 25год?

И още нещо - след като е безработен и ако докаже, че няма никакви доходи - кой ще плаща издръжката и изобщо ще му бъде ли присъдена или ще го освободят(съмнявам се, но все пак да попитам) след като е пълнолетно детето

Благодаря предварително за отговора!
fantasti4na
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 16 Юли 2013, 08:43

Дело, но щом синът ви е вече пълнолетен, ищец по делото за увеличаване на издръжката трябва да е той лично.
Като доказателства за увеличената нужда се представя уверение от висше учебно заведение, че търсещият издръжка от родител пълнолетен е студент в редовна форма на обучение (за задочници не може, защото се счита, че те учат и работят).
Тази удължена издръжка до 25-годишна възраст на учащия се предоставя "ако за плащащия издръжка това няма да представлява особена трудност" - т.е. в евентуалното дело той ще трябва да представи документи, удостоверяващи семейното му положение, доходите и т.н. Оттам нататък преценката е според конкретните документи, конкретните нужди и усмотрението на съда.

Успех.
П.С. (Помислете си дали това искане от страна на 18-годишния ви син няма да обтегне отношенията баща-син, ако до момента са били добри или поне търпими. В много случаи за родителя е достатъчно и върши много по-добра работа от каквито и да било съдебни искове, една лична молба "Татко, наистина тези пари ми трябват, за да уча, моля те, помогни ми", отправена искрено и лично. За последното вие си знаете ситуацията и вие можете да си прецените. Според мен няма родител, който да не се гордее с порасналото си отроче и с радост би продължил да му помага доколкото му е възможно и в учението му.).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот windlove » 17 Юли 2013, 16:59

cim20 написа:Здр
Въпроса е банален,но се надявам някой да ми отговори.
Имам съдебно решение за присъдена издръжка 90 лева за детето ми от бащата,което е влязло в сила от април 2012.
ДА ,но какво от това.Бащата се прави на разсеян,и не ми я плаща.ВЕднъж ми даде 40 лева,и чак сега септември ми даде 50 лева,и то чрез майка си,и ми беше заявено че са от други роднини за подарък на детето(понеже на същия ден моето дете имаше рожден ден). След две седмици аз си ПРОСЯ отново парите от издръжката,и ми заявавя"нали ти дадох" Аз питам парите дадени наръка от други хора(но са негови роднини--той се явава нещо като посредник,за да получа паричките)за подаръци,считат ли се за издръжка на детето му.
Въпроси:
1.Понеже ми писна да прося пари ,а уж си има ред за плащане,къде да подам жалба за неплатена издръжка---полиция,районна прокуратура,отново към районен съд?
Казаха ми че може да си извадя изпълнителен лист и да отида при съдия изпълнител.Да възможно е,но там се чака с години(аз имам такова изп.дело и голямо чакане падна).И най вероятно бащата ще се ядоса на постъпката ми,каквато и да е тя и ще продължава да не ми дава пари.Така няма да са както до тук 5 месеца,а докато чакам да се случи нещо ,като подам някъде жалба(защото още нямам представа къде и при кого най ефективно ще е да подам жалбата) ще минат още месеци без издръжка.
Понеже бащата твърди винаги"аз нали ти дадох пари" а те не са пълната сума,а само 10 или 15 лева,когато и както на него му е удобно ми ги дава,няма значение за кой месец,дали е прескочил месец.СЕга детето ми е първи клас,аз получих социална помощ за първокласник.пак му искам пари за издръжката а той ми отговаря."Какво искаш още,нали получи държавна помощ за първокласник,похарчила си ги за себе си и сега пак нямаш пари? Аз по принцип не съм длъжна да давам отчети на този човек ,какви пари,колко и как ги получавам и за какво ги харча нали?
Посъветвайте ме къде е най удачно да подам жалба,защото аз саморазправа не желая,така или иначе до консенсус няма да се стигне..Да уточня,бащата работи,има си кола и дом и всичко каквото има едно съвремено домакинство.Може за някой да звучи смешно,но аз държа да ми се плаща тази издръжка всеки месец,и няма да му опростя и едно забавяне повече, казано направо ще го "гоня до дупка"Нямам вече сили ,но нерви имам да се разбере че не може да се шикалкави с влязло в сила съдебно решение и то касаещо уж любимата му дъщеря.

Аз лично ви съветвам да си извадите изпълнителен лист и да си заведете дело при ЧСИ - дори да излезе, че бившият ви няма никакво имущество или доходи, върху които да се изпълнява ще може да поискате от ЧСИ да ви подготви документи за изплащане на издръжка от съответната община и поне до навършване на 18 г. на детето ще си получавате сумите /говоря за текуща - едва ли ще ви изплатят стар период/ за месечната издръжка!
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси