начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Представителна власт на особен представител

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Представителна власт на особен представител

Мнениеот bird_of_paradise » 29 Юли 2015, 14:41

Колеги, имам един въпрос: какъв е обема на представителната власт на особен представител, назначен по реда на чл. 47, ал.6 ГПК и конкретно: един такъв представител има ли право да сключва споразумение за прекратяване на брак по взаимно съгласие?
Личното ми мнение е отрицателно- по чл. 47, ал.6 представителството е привременно, за да може да продължат съдопроизводствените действия( основно и само заради това) до момента, в който самата страна не се яви лично, или не упълномощи изрично представител ( което, вярно може да не се случи никога), но пък се намират тъдява редица съдебни актове, където е допуснато, което обуславя извод, че властта му е идентична с тази, която би дала лично самата страна в едно изрично пълномощно по реда на чл. 34 ГПК.
Е, да де, ама пак не е така- участието на страните при развод, съгласно чл. 330 ГПК- лично ( вярно е, че ползвам изрични пълномощни, с нотариално удостоверяване на споразумението и прочее доказателства за липсата на страната), но все таки намирам, че особения има общи пълномощия, но няма представителна власт, както при изричното упълномощаване.

Несъгласни?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Re: Представителна власт на особен представител

Мнениеот Melly » 29 Юли 2015, 14:53

Мисля, че няма власт да сключва споразумение за развод, ако не са му делегирани от страната изрично такива правомощия и същата да е в обективна невъзмжност (вкл. доказанелства) да се яви лично в о.с.з.
Не съм ровила в практиката, но това е мнение, продиктувано от принципа, че само страна по делото или упълномощен негов представител с конкретни права (в случая да сключи споразумение, а и не само това, а и текста на самото споразумение) може валидно да се разпореди с предмета на делото.
В хипотезата на назначен особен представител горното не намира приложение поради причина, че страната е в неизвестност - както за съда и за ищеца, така и за особения представител. Според мен.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Семейни казуси