начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Част от наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Част от наследство

Мнениеот ivan_ivanov23 » 25 Окт 2015, 22:13

Здравейте, на вуйчо ми сестрата почина, тя има осиновено дете, което при липса на завещание се явява пряк наследник. Земята е била нейно наследсво от баща й, получено по време на брака й. Според завещанието вуйчо ми получава цялата земя.Това дете получава ли някаква част от земята, защото в данъчно са вписани и двамата като съотношение 3/1.. ? Има ли закон, според който това дете ( не е дете, а човек на 50 год) може да изевява претенци за дял от земята ?
ivan_ivanov23
Нов потребител

Re: Част от наследство

Мнениеот portokal » 26 Окт 2015, 09:00

На вуйчо ти сестрата не ти ли е майка или леля? Или са с по един общ родител? Или наричаш вуйчо нещо друго?

Както и да е, осиновеното 50-годишно дете има право на запазена част като всяко дете на наследодателя независимо от възрастта и това, дали е осиновено. Виж ги в закона размерите на запазените части, по памет ми се струва, че при едно дете без жив съпруг беше 1/2 от цялото наследство, но може да греша. Ако сестрата на вуйчото е оставила и нещо друго, може запазената част да не е накърнена от завета (т.е. от завещаването на земята). Ако пък е накърнена, за да я получи детето тази запазена част, трябва да си я "поиска" по съдебен ред.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivan_ivanov23 » 26 Окт 2015, 21:56

Вуйчо викам на мъжа на сестрата на майка ми. Значи с това право на запазена част той независимо от завещанието може да получи част ? Според данъчната оценка и парите вписани срещу имената на вуйчо ми и на осиновеното дете съотношението е 3/4 на вуйчо срещу 1/4 на др.
ivan_ivanov23
Нов потребител

Мнениеот portokal » 27 Окт 2015, 08:30

Ясно, аз на тоя вид роднина му викам калеко. Други му викат свако, трети - лелИн. :lol:
Осиновеното дете че може да получи така наречената си запазена част - може, обаче за това трябва да води дело, и освен това частта е 1/2 от цялото наследство и въобще възстановяването става по друг начин (чл. 36 от ЗН). Може би завещанието е така - сестрата да е завещала 3/4 на брат си, или пък 50-годишното дете така да се е разбрало с... вуйчо си :D (щото аз викам вуйчо на брата на майката)?
Защо човекът не провери в общината, стига да му дадат данни, де, ама защо пък да не му дадат, щом според тях е един от собствениците, та да провери на какво основание частите са определени така, кой е декларирал имота и пр.?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivan_ivanov23 » 27 Окт 2015, 14:22

Той ще се свържи с адвокат и ще се разбере .. на мен ми е интересен самият казус, според който въпреки че цялата земя е завеща с нотариално заверено завещание на вуйчо ми, др човек има право на нея ..
ivan_ivanov23
Нов потребител

Назад към Семейни казуси