начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

брачен договор

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

брачен договор

Мнениеот yyayya » 23 Яну 2016, 18:40

Здравейте и имам въпрос за който ще се радвам да получа отговор.

Със съпругата ми имаме брак с имуществени отношения в режим на разделност.
ИСКА СЕ обаче да сключим договор които да се завери при нотариус
(доколко е нужно подписване на такъв договор няма да коментирам - по настояване на бабата е з ми е писнало от разправии)

Със сделката няма да има прехвърляния на имоти помежду мен и жена ми.
Кой каквото си има си е негово както в режима на разделност - моя апартамент мой този на жена ми си е нейн
т.е. всеки си описва собствеността/жилището/ ... .и всъщност ще продължим режима на разделност,
обаче вече ще е договор....

ТА Въпроса е колко ще трябва да платим на нотариуса при един такъв безсмислен договор
yyayya
Младши потребител

Re: брачен договор

Мнениеот katerinakuch » 23 Яну 2016, 21:25

Прочетете ориентировъчно Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Вашият нотариус ще определи размера на таксата.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот bobi9 » 25 Яну 2016, 15:11

Мани нотариуса. Задължително се съветвай с адвокат преди да го подпишеш, а ако още не е изготвен, твой човек да участва в изготвянето му. Особено по въпросите за издръжката на децата от брака, вашата издръжка по време на брака и след развода, както и по въпросите за управлението и разпореждането със семейното жилище. Да не стане после мяу.. :)
bobi9
Потребител

Мнениеот yyayya » 26 Яну 2016, 11:58

Данъчните оценки на имотите които си остават собственост на всеки един от съпрузите са :
50300лв. и 45000лв.
По мой груби сметки 50% от таксите са съответно 339,5лв и 309.3лв,
или общо 648,8 лв. (като са включващи нотариални такси , такси вписване и ДДС-то по нотар.такси)

Не ми е ясно обаче ще трябва ли да се добавя и общински данък както при покупко продажба при положение че няма да придобиваме собственост ??
( в случая той се явява доста висок за съответните данъчни оценки на имотите 1258лв и 1125 лв което са още 2410лв. )
yyayya
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 26 Яну 2016, 12:09

Щом няма да прехвърляте, какво вписване?
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот yyayya » 26 Яну 2016, 13:13

вписване на бр.договор в регистъра, ...
питането ми е дали ще трябва да се плащат и общински такси (както при покупко продажба)
yyayya
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Яну 2016, 07:26

:roll: аз ли нещо... или не знам.
За какво ти е брачен договор, дори тъщата да се тръшка, ако имотите, които ще уреждате са лична собственост ( придобити преди брака)?
Ако сте придобили нещо по време на брака- общо е, до доказване на противното, което означава, че с БД ще уреждате им. отношения- в тази хипотеза ли сте?

yyayya написа:Със съпругата ми имаме брак с имуществени отношения в режим на разделност.
- това как да си го обясня? - при сключване на брака представихте декларация с нот. заверка на подписите или ..., защото ако си в тая хипотеза, тъщата `що скача ( не, че е важно, де), след като придобитото преди и по време на брака е собственост на титуляра на правото.

yyayya написа:питането ми е дали ще трябва да се плащат и общински такси (както при покупко продажба)

не.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси