начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Мога ли са си променя бащиното име?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли са си променя бащиното име?

Мнениеот lqto2016 » 24 Авг 2016, 17:46

Здравейте,
Искам да попитам някой може ли да ми каже дали мога да променя бащиното си име и да взема името на майка ми? Човекът чието име нося в момента се оказа че не е моят биологичен баща и аз не искам повече да нося неговото име.
Благодаря ви предваеително.
lqto2016
Нов потребител

Re: Мога ли са си променя бащиното име?

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Авг 2016, 17:53

Но на колко сте години. Не името, а по скоро оспорване на бащинство моге. Името не може. Сега има едни неща - примерно - известни сте като Крумов/а, а по акт за раждане сте Петров/а. В някои случаи може да ви запишат с по-известното име, тоест, с това с което сте известни - не с това по документ.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот lqto2016 » 24 Авг 2016, 20:21

На 26 години съм.
lqto2016
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Авг 2016, 20:37

Еми значи само по пътя на промяна на името. Трябва да докажете, че сте по известни с другата си фамилия. Обикновено това става с доказателства - като публикации в печата, просто свидетели също може.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот lqto2016 » 25 Авг 2016, 16:31

Az ne iskam da smenq familnoto si ime a bachtinoto.
lqto2016
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Авг 2016, 18:02

Ясно, не съм довидял. Ми това пък съвсем няма как. Само по пътя на установяване на произход - тоест - оспорване на бащинство, което е имало възможност преди време, но сега е стабилизирано.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот laterol » 19 Ное 2016, 14:22

Според мен можете, казвам го от опит- имах дело, в което смених и трите имена на клиента си - от Никола стана Петър, името на биологичния му баща Съда промени БАЩИНОТО му име на човека, който го е отгледал от малък/ небиологичен баща/ и съответно прие и неговото фамилно име, понеже с него би бил логично и негов наследник. Казусът бе във Варненски Районен Съд в първите години след 2000 г- нямам спомен за номер на делото, но някъде в архивите ми съществува / вероятно 2002-2003 г/ Нужни са Ви свидетели за твърденията и документи/ които ще Ви послужат като доказателства в Съда при завеждане на делото. Моля, обадете ми се на 0884 882 024 - вечер, за да Ви дам пояснения.
laterol
Нов потребител

Назад към Семейни казуси