начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

спряна издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

спряна издръжка

Мнениеот vaneda » 20 Сеп 2016, 07:44

Здравейте, имам следното притеснение:Осъдих бащата на моето дете за издръжка(нямам сключен брак с него), след като не успях да го намеря за да я изплаща подадох молба да ми бъде давана такава от общината.В продължение на три години аз получавах сумата от 80 лв..Преди няколко дни разбрах ,че бащата на детето е починал преди 1г. и 9м.(?), но аз получавах тази пари до сега. Въпросът ми е следния- ще трябва ли да върна сумата която съм взела за тази една година и девет месеца? Детето ми след четири месеца навършва 17г. Има ли правото на пенсия при условие ,че не мога да докажа трудовия и осигурителен стаж на починалия родител? Благодаря!
vaneda
Нов потребител

Re: спряна издръжка

Мнениеот Pause » 25 Сеп 2016, 21:18

Здравейте ,получаването на издръжка от родител е безусловно задължение на всеки родител т.е. детето да се нуждае от такава ,а родителя да му осигури това следва от текста на чл.139 и 143, ал.1 от СК. Основанията , за спиране на издръжка са други е няма да ги коментирам понеже са погълнати от смъртта на единия родител което е и факт даващ право на прекратяването на изплъщането на издръжка от задълженото лице. Не дължите връщане на платените до сега средства понеже задължението по своето естество е безвъзмездно. Възможно е , да потърсите в по нататъшен ред издръжка от следващите по ред лица в чл.140,ал.1 от СК но затова е необходима ново дело и нови обстоятелства за обосноваване на гражданския иск по ваша воля.Важен въпрос по същество е също дали ,починалия родител е получавал пенсия и отговора е нормиран в чл.80,ал.1 от КСО.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Семейни казуси