Здравейте,
имам следния проблем: Във връзка с отдаването на нива на мой прадядо, поисках от кмета на селото да
ми бъде издадено Удостоверение за наследници. Имам всички удостоверения по моята линия.
Но въпреки, че си заплатих таксата, кмета не ми издава удостоверението заради липса на яснота при някои (починали) далечни роднини, за които не бил получил информация от другите кметове.
Ясно е, че аз съм наследник, но без удостоверението, не мога да подпиша договор с арендатора
То си е параграф 22 .... Или кмета ме будалка нещо ?
Има ли начин да се извади такова, дори да си пише на определените места "няма информация"
Благодаря.
- Дата и час: 21 Ное 2024, 22:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с удостоверение за наследници
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблем с удостоверение за наследници
Едно от малкото разумни предложения в исканите промени в ЗА беше УН да се издават от адвокати.
- ivanov_p
- Активен потребител
modelist написа:Здравейте,
имам следния проблем: Във връзка с отдаването на нива на мой прадядо, поисках от кмета на селото да
ми бъде издадено Удостоверение за наследници. Имам всички удостоверения по моята линия.
Но въпреки, че си заплатих таксата, кмета не ми издава удостоверението заради липса на яснота при някои (починали) далечни роднини, за които не бил получил информация от другите кметове.
Ясно е, че аз съм наследник, но без удостоверението, не мога да подпиша договор с арендатора
То си е параграф 22 .... Или кмета ме будалка нещо ?
Има ли начин да се извади такова, дори да си пише на определените места "няма информация"
Благодаря.
Да. Издаването на УН е административна услуга, което съгласно §8 от ПЗР на АПК (ако не бъркам) се приравнява на административен акт. Имате отказ, който можете да обжалвате пред съответния административен съд.
-
teogeo - Активен потребител
ivanov_p написа:Едно от малкото разумни предложения в исканите промени в ЗА беше УН да се издават от адвокати.
А по-добре - от нотариуси. Че 80% от адвокатите са ... трагедия.
-
teogeo - Активен потребител
Няма как УН да се издава от адвокат, защото това би противоречало на Регламент 650/2011 относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на решения и приемането и изпълнението на автентични актове в областта на наследяването и относно създаването на европейско удостоверение за наследство.
Съгласно чл. 64 от Регламента удостоверението се издава в държавата членка, чиито съдилища са компетентни съгласно член 4, член 7, член 10 или член 11. Издаващият орган е:
а) съд съгласно определението в член 3, параграф 2; или
б) друг орган, който съгласно националното право е компетентен да разглежда въпроси в областта на наследяването.
Адвокатът не е и не може да бъде държавен орган.
Повече информация за процедурата по издаване на удостоверение за наследство по българското право се съдържа в НАРЕДБА № РД-02-20-6 ОТ 24 АПРИЛ 2012 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЯ ВЪЗ ОСНОВА НА РЕГИСТЪРА НА НАСЕЛЕНИЕТО:
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135791928
Тук е мястото да отворя една скоба, че тази наредба до известна степен противоречи на Регламент 650/2011 г., тъй като не позволява като източници да се ползват данни от други регистри освен ЕСГРАОН - например съдебни актове и удостоверения относно отказ от наследство и недостойнство.
Съгласно чл. 64 от Регламента удостоверението се издава в държавата членка, чиито съдилища са компетентни съгласно член 4, член 7, член 10 или член 11. Издаващият орган е:
а) съд съгласно определението в член 3, параграф 2; или
б) друг орган, който съгласно националното право е компетентен да разглежда въпроси в областта на наследяването.
Адвокатът не е и не може да бъде държавен орган.
Повече информация за процедурата по издаване на удостоверение за наследство по българското право се съдържа в НАРЕДБА № РД-02-20-6 ОТ 24 АПРИЛ 2012 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЯ ВЪЗ ОСНОВА НА РЕГИСТЪРА НА НАСЕЛЕНИЕТО:
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135791928
Тук е мястото да отворя една скоба, че тази наредба до известна степен противоречи на Регламент 650/2011 г., тъй като не позволява като източници да се ползват данни от други регистри освен ЕСГРАОН - например съдебни актове и удостоверения относно отказ от наследство и недостойнство.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Моя проблем е малък, не на живот и смърт, но като се замисля, има хора за които това е много важно ....
Как се оправят те ?
Аз нямам писмен отказ, чакам година .... Обжалвам и какво ? Кмета ще намери необходимата информация ?
Как се оправят те ?
Аз нямам писмен отказ, чакам година .... Обжалвам и какво ? Кмета ще намери необходимата информация ?
- modelist
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|