Здравейте,
Благодаря предварително на всички, които ще отговорят на конкретния ми въпрос, а именно:
Възниква ли наемно отношение за семейното жилище, докато са в сила привременни мерки и съответно не е постановено и влязло в сила решение за развод, като няма поискан наем от страна по делото за развод?
И в този смисъл, допустимо ли е завеждането на иск за неоснователно обогатяване по чл.59, ал.1 ЗЗД при условие на предоставяне ползването на семейното жилище с привременни мерки и преди произнасяне на съда с окончателно решение в случай, че жилището е на трето лице и ще бъде предоставено за ползване в срок до 1 година, но след развода, доколкото до този период децата са оставени да се отглеждат от майката в същото жилище, до окончателното произнасяне на съда? (а бащата е отстранен от жилището по ЗЗДН)
Ако случайно сте попадали на ТР или решения или практика, където да може да се прочете?
Благодаря още веднъж!
- Дата и час: 21 Ное 2024, 17:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Възниква ли наем за с. жилище по време на привременни мерки
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Възниква ли наем за с. жилище по време на привременни мерки
Последна промяна xarula на 02 Фев 2022, 16:26, променена общо 2 пъти
- xarula
- Младши потребител
Re: Възниква ли наем за с. жилище по време на привременни ме
По този въпрос доколкото ми е известно няма тълкувателно решение.
Въпреки това аз мисля, че няма как да се иска наем, защото няма развод, а има брак. Това противоречи на семейното право, чиито правила са близки до морала, или поне така се твърди. Единият съпруг да иска наем от другия е доста фрапантно според мен, при положение, че още има брак и става дума за семейно жилище. Нека не забравяме и това, че жилището е семейно докато има деца, които не са навършили 18 години и там може да живее лицето, на което са дадени родителските права, ако то няма друго жилище. Тогава пак не би трябвало да има наемни отношения.
Въпреки това аз мисля, че няма как да се иска наем, защото няма развод, а има брак. Това противоречи на семейното право, чиито правила са близки до морала, или поне така се твърди. Единият съпруг да иска наем от другия е доста фрапантно според мен, при положение, че още има брак и става дума за семейно жилище. Нека не забравяме и това, че жилището е семейно докато има деца, които не са навършили 18 години и там може да живее лицето, на което са дадени родителските права, ако то няма друго жилище. Тогава пак не би трябвало да има наемни отношения.
- berto
- Потребител
Когато жилището е на трето лице, то има право на наем/или обезщетение вместо наем, независимо от статута на лицата, за които това жилище се явява семейно. Единственият проблем може да възникне, ако съпрузите имат общо право на ползване върху това жилище. Щото с това ЗЗДН е ясно, чия ще е вината за разтрогване на брака.
- dimist
- Потребител
Благодаря много за отговорите до момента!
Ще поясня още, че третото лице в случая е ЕООД на отстранената по ЗЗДН страна!
Ще поясня още, че третото лице в случая е ЕООД на отстранената по ЗЗДН страна!
- xarula
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|