начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Осигуряване в ООД

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осигуряване в ООД

Мнениеот niko_ » 02 Окт 2006, 13:49

Здравейте, имам следния въпрос. Има ли някаква пречка двамата управители на ООД-то (които го управляват и представляват) да бъдат назначени на трудов договор в същото и да бъдат осигурявани като работници, а не като управители (тъй като смятат да си работят те двамата). Благодаря Ви много предварително.
niko_
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 02 Окт 2006, 13:59

Не е необходимо тези лица да бъдат назначавани на трудов договор за да могат да упражняват дейността си. Те, в качеството си на управители могат да извършват всяка една дейност от предмета на дейност на фирмата. В тази връзка те се осигуряват въз основа на полученото бр.тр. възнаграждение след приспадане на нормативно признатите разходи, но върху доход не по-малко от минималния осигурителен праг на икономическата дейност, която извършва търговското дружество.
Дори и да бъдат назначени на тр. договор, няма да отпадне задължението им за осигуряване като управители.
При положение, че управителите не работят през целия месец, осигурителния доход е правопропорционален на отработеното време.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот niko_ » 02 Окт 2006, 14:14

Благодаря Ви, колега. Само, че не ми стана много ясно за бр. тр. възнаграждение (нали са управители). Ако са управители и си работят във фирмата - ще могат ли да се осигуряват само на 220,00лв.
или не? Ако са сключили трудов договор и ООД-то ги осигурява като работници, задължителна ли е осигуряването им като управители?
Багодаря Ви още веднъж.
niko_
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 02 Окт 2006, 14:25

Колега,

По-горе в изложението си, съм дал становище на въпросите ви, преди да ги бяхте задали. Моля ви, да прочетете отговорът ми отново.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот niko_ » 02 Окт 2006, 15:45

Благодаря Ви.
niko_
Младши потребител

Мнениеот niko_ » 02 Окт 2006, 15:52

Имам само още един въпрос. Нали когато едно лице е едноличен търговец и едноличен собственик и управител на едно ЕООД, той задължително се осигурява като ЕТ, а като управител в ЕООД-то само ако желае. Това имах предвид - няма ли, когато в случая двамата управители са с трудови договори, осигуровките им като управители да са само ако те желаят?
Простете ми, моля Ви моето невежество и моята упоритост.
niko_
Младши потребител

Назад към Данъчно право