начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

напускане по взаимно съгласие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

напускане по взаимно съгласие

Мнениеот bljasuk » 05 Ное 2006, 19:24

Интересува ме когато напуснеш работа по взаимно съгласие /без да се изчака 1 месец предизвестието/ от двете страни,работодателя ще плати ли на работника последната заплата и платената отпуска?Благодаря Ви за отговора.
bljasuk
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 05 Ное 2006, 19:37

Това,което имате в предвид не е прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие - чл.325,т.1 от КТ.В конкретния случай говорите за прекратяване на трудовото правоотношение от страна на работника с предизвестие по чл.326 от КТ.
В последният случай-при прекратяване на трудовия договор по чл.326 от КТ при неспазено предизвестие работника дължи обезщетение на работодателя в размера на неотработените дни.
Относно изплащането на платения отпуск - работодателя е задължен при прекратяване на трудовото правоотношение да изплати олбезщетение за неизползвания отпуск,пропорционално на времето зачитащо се за трудов стаж,съгласно чл.224 от КТ.Работодателят няма право да прави удръжки и от трудовото възнаграждение извън случаите по чл.272 от КТ-а там не е предвидено удръжка на последната работна заплата при прекратяване на трудово правоотношение по инициатива на работника.
Препоръчвам Ви да постигнете споразумение с работодателя си за прекратяване на трудовия договор по чл.325,т.1 от КТ.
gosho72
Потребител

Мнениеот bljasuk » 05 Ное 2006, 19:51

gosho72 написа:Това,което имате в предвид не е прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие - чл.325,т.1 от КТ.В конкретния случай говорите за прекратяване на трудовото правоотношение от страна на работника с предизвестие по чл.326 от КТ.
В последният случай-при прекратяване на трудовия договор по чл.326 от КТ при неспазено предизвестие работника дължи обезщетение на работодателя в размера на неотработените дни.
Относно изплащането на платения отпуск - работодателя е задължен при прекратяване на трудовото правоотношение да изплати олбезщетение за неизползвания отпуск,пропорционално на времето зачитащо се за трудов стаж,съгласно чл.224 от КТ.Работодателят няма право да прави удръжки и от трудовото възнаграждение извън случаите по чл.272 от КТ-а там не е предвидено удръжка на последната работна заплата при прекратяване на трудово правоотношение по инициатива на работника.
Препоръчвам Ви да постигнете споразумение с работодателя си за прекратяване на трудовия договор по чл.325,т.1 от КТ.

С работодателя си постигнах споразумение за прекратяване по чл.325 т.1,но ме интересува ще ми се изплати ли последната заплата и платената ми отпуска?Благодаря Ви за отговорите.
bljasuk
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 05 Ное 2006, 21:15

bljasuk написа:С работодателя си постигнах споразумение за прекратяване по чл.325 т.1,но ме интересува ще ми се изплати ли последната заплата и платената ми отпуска?Благодаря Ви за отговорите.

Задължен е да Ви ги изплати,но дали ще го направи няма как да Ви отговорим.При неизплащане на дължимото Ви възнаграждение имате право да предявите иск по чл.358,ал.1,т.3 от КТ в срок от 3 год.
gosho72
Потребител

Re: напускане по взаимно съгласие

Мнениеот monteskio » 05 Ное 2006, 23:06

bljasuk написа:Интересува ме когато напуснеш работа по взаимно съгласие /без да се изчака 1 месец предизвестието/ от двете страни,работодателя ще плати ли на работника последната заплата и платената отпуска?Благодаря Ви за отговора.

Повече относно възможността за прекратяване ан договора по взаимно съгласие, както и последицит еот това - изплащане на неизпозлвания платен годишен отпуск, можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право