начало

Адвокатурата призова парламента да не „пипа“ Семейния кодекс без широко обсъждане Адвокатурата призова парламента да не „пипа“ Семейния кодекс без широко обсъждане

Задължение към GSM оператор,могат ли да ме осъдят?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължение към GSM оператор,могат ли да ме осъдят?

Мнениеот tsanov » 20 Фев 2007, 20:34

Имам задължение към GSM оператора Мтел на стойност 86 лева.Задължението е от преди 6 месеца за ползвани разговори.Мтел работят с фирмата Кредитреформ която се грижи за уреждане на въпросите с нередовните платци.От Кредитреформ ми казват,че ще ме дадът на техния правен отдел и ще ми заведът дело,за да възвърнат дължимата сума на оператора,от която ще си вземат съответната комисионна.ВЪПРОСЪТ ми е може ли да ми заведът дело за 86 лева в съда?КОЛКО е минималната дължима сума за която би се занимавал съдът?По кой закон могат да заведът дело срещу мен,за да мога да се запозная с него? За отговорите благодаря предварително!!![color=black][/color][size=18][/size]
tsanov
Нов потребител

Мнениеот lakov » 20 Фев 2007, 22:32

могат да Ви осъдят и за левче - няма праг... освен това ще Ви натоварят и с разноски по делото, лихви и разноски по изпълнението ... я си платете и забравете ...
lakov
Потребител

Мнениеот mm222 » 21 Фев 2007, 09:46

Колегата е прав и като те осъдят ще ти излезе тройно че и четворно !
mm222
Потребител

Мнениеот pitasht » 23 Фев 2007, 11:23

Аз съм чувал, че съдят само тези дето са над 100 лева, но това се тиражира неофициално.
Но не чакайте много, защото се натрупват лихви и ще платите и всички такси при завеждане на делото.
pitasht
Активен потребител

Не се притеснявай.

Мнениеот vineh1 » 12 Мар 2007, 01:29

Мен ме търсят от години и нищо.
vineh1
Нов потребител

Мнениеот pvassilev » 03 Май 2007, 21:55

Тия компании за събиране на вземания по принцип залагат повече на убеждението и на психологическия натиск. Ама чат-пат може и да осъждат по някой. Могат да те осъдят и за тая сума, но преди това трябва да те поканят писмено да се издължиш в 7-дневен срок и ти трябва да се подпишеш че си уведомен. Ако няма твой подпис че си получил покана за доброволно издължаване можеш да обжалваш евентуално съдебно решение. Номер, който правят е да хванат някой съсед да се подпише, че ще ти го предаде, затова предупреди съседите си да не вземат нищо за тебе и да не подписват нищо.
pvassilev
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 03 Май 2007, 22:21

А ако са изтекли повече от 5 год. от неплатената сметка и длъжникът не е търсен, погасено ли е вземането на оператора по давност?
Gabi1
Потребител

Мнениеот slavi_kotarov » 04 Май 2007, 15:46

pvassilev написа:Тия компании за събиране на вземания по принцип залагат повече на убеждението и на психологическия натиск. Ама чат-пат може и да осъждат по някой. Могат да те осъдят и за тая сума, но преди това трябва да те поканят писмено да се издължиш в 7-дневен срок и ти трябва да се подпишеш че си уведомен. Ако няма твой подпис че си получил покана за доброволно издължаване можеш да обжалваш евентуално съдебно решение. Номер, който правят е да хванат някой съсед да се подпише, че ще ти го предаде, затова предупреди съседите си да не вземат нищо за тебе и да не подписват нищо.

Защо пък да е задължително да те уведомяват с покана? Става въпрос за неизпълнен договор
slavi_kotarov
Младши потребител

Мнениеот olga » 04 Май 2007, 16:03

А ако са изтекли повече от 5 год. от неплатената сметка и длъжникът не е търсен, погасено ли е вземането на оператора по давност?

Мисля, че и три години са достатъчни, защото става дума за периодични плащания - 111, б.в от ЗЗД
olga
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 04 Май 2007, 19:02

olga написа:

Мисля, че и три години са достатъчни, защото става дума за периодични плащания - 111, б.в от ЗЗД
Няма нужда да се връщаме към една отдавна и двукратно обсъждана тема в този форум. (Има си търсачка. Впрочем, едното становище беше, че абонаментната такса е периодична, а "изговорените суми" са "непериодични".)
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот pvassilev » 04 Май 2007, 21:07

slavi_kotarov написа:
pvassilev написа:...

Защо пък да е задължително да те уведомяват с покана? Става въпрос за неизпълнен договор

Ако не е нотариално заверен договора.
ГПК
Чл. 237. Подлежат на принудително изпълнение:
...
ж) (Нова - ДВ, бр. 124 от 1997 г.) спогодби и други договори с нотариална заверка на подписите относно съдържащите се в тях задължения за плащане на парични суми или други заместими вещи, както и задължения за предаване на определени вещи, ...

Навремето съдих един съсед, който дължеше към 500 лв за общи нужди и вода на блока, та помня, че най-трудното беше да го хванем да се подпише, че е получил екзепляр от покана за доброволно плащане в определен срок. За щастие той подписа, а аз успях да разбера къде живее, та оттам нататък нямаше проблеми - направо касиерката му ги превеждаше от заплатата.
pvassilev
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 04 Май 2007, 22:36

Хубаво, че човекът така и така си дължи парите, та и да го объркате, не е фатално.

1) това, за което е било зорът не е била нотариална покана, а Призовка за ДИ от СИ
2) цитираната разпоредба е ирелевантна. Решенията на ОС на ЕС са Извънсъдебни ИО.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Назад към Общи дискусии