- Дата и час: 10 Мар 2025, 22:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да разпознаваме добрите адвокати?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
56 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Всъщност не виждам никакви адекватни отговори по темата.
Сигурен съм, че има признаци, по които може да се определи дали един адвокат е съвестен, още от влизането в кабинета му и първия разговор.
Аз примерно съм се научил кои КАТ-аджии и полицаи взимат подкупи(т.е. не са съвестни), и кои не взимат(съвестни служители). Мога да преценя това още преди да съм си отворил устата. Ако се представи по име и каже от кое районно е - значи е съвестен. Поиска ли веднага документите - значи е отворен за предложения.
Би трябвало да има и нещо такова за адвокатите. Колегите могат да кажат.
Сигурен съм, че има признаци, по които може да се определи дали един адвокат е съвестен, още от влизането в кабинета му и първия разговор.
Аз примерно съм се научил кои КАТ-аджии и полицаи взимат подкупи(т.е. не са съвестни), и кои не взимат(съвестни служители). Мога да преценя това още преди да съм си отворил устата. Ако се представи по име и каже от кое районно е - значи е съвестен. Поиска ли веднага документите - значи е отворен за предложения.
Би трябвало да има и нещо такова за адвокатите. Колегите могат да кажат.
-
Trapped - Потребител
Re: Как да разпознаваме добрите адвокати?
MariLena написа:Здравейте всички адвокати! Как да разпознаем добрия от лошия адвокат? Мнението ви ще е полезно за всички нас, които не сме юристи.
...
Отивам при адвокат за помощ, а той не само, че не ми помага, но ми взима парите и на всичкото отгоре като е написал моето име, ме излага.
Добри адвокати в смисъла, който вероятно влагате, няма.
Адвокатите сме такива, каквито сте и вие - клиентите.
Няма универсална рецепта, както няма отговор и на въпроса кой е добрият лекар, кой е добрият учител и пр.
В този ред на мисли се сещам за болния въпрос за много отговорни родители, кое е елитно училище?
Елитни училища няма - те се правят от учителите и учениците в него. А сама разбирате, че учениците са проекция на своите родители - как едно училище да е " елитно", като родителите не знаят, че имат право не само да плащат, но и да не плащат. Ако сте родител самата вие или имате познати с ученици, предполагам се досещате за какво говоря.
Така е и с адвокатите - мисля, че знам какво ще отговорите на въпроса ми: отидохте ли обратно да си искате парите и какво направихте вие лично.
Докато така постъпвате, ще берете плодовете на вашето безучастие.
Помнете, адвокатите не са виновни - ние работим така, както ни позволявате вие- клиентите.
И ако се чудите защо пиша всичко това, все пак и аз съм от заинтересованите - така е, но адвокатът живее сред такива като вас и цената на неучастието в собственото ви житие, я плащаме наравно с вас.
- zelen
- Потребител
Интересна дискусия, но кой е добър, зависи преди всичко от очакванията на клиентите.
За някой е добър този ,което колегите по-горе посочиха. Но има и категория клиенти, на който като му кажеш ,че неговата работа няма да стане,защото няма право да получи това което иска, те вписва в графа"Слаб адвокат". После отива при друг , който е склонен и по незаконни пътища да осъществи целите си. И ако въпреки това не успее е виновен съдията, прокурора, попа и който друг се сетите.
Така, че да има лоши адвокати в голяма степен зависи от клиентите.
А иначе всички знаем ,че :"ДЗобър адвокат е не този , който познава закона, а този , който познава съдията."
За някой е добър този ,което колегите по-горе посочиха. Но има и категория клиенти, на който като му кажеш ,че неговата работа няма да стане,защото няма право да получи това което иска, те вписва в графа"Слаб адвокат". После отива при друг , който е склонен и по незаконни пътища да осъществи целите си. И ако въпреки това не успее е виновен съдията, прокурора, попа и който друг се сетите.
Така, че да има лоши адвокати в голяма степен зависи от клиентите.
А иначе всички знаем ,че :"ДЗобър адвокат е не този , който познава закона, а този , който познава съдията."

- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:А иначе всички знаем ,че :"ДЗобър адвокат е не този , който познава закона, а този , който познава съдията."
Да допълним... а най-добрия адвокат е този, който си е взел хонорара предварително

- Clavdivs.
- Потребител
kaleva написа:За съжаление все по-често се срещат и такива адвокати-некомпетентни,но самонадеяни на всичкото отгоре!Едно добро решение е по-прецизно да си избирате адвокат ,а малко по-кардинално да се оплачете в адвокатският съвет към съответната адвокатска колегия
Но, ако адвокатският съвет към съответната адвокатска колегия реши случая в полза на адвоката, по всяка вероятност след това ще те осъди за нанесени вреди.
- 445566
- Нов потребител
Nai-dobre e da se vzeme preporuka za advokat za konkretnia kazus. Profesor po vsichko e nai-loshia izbor!
- smiley
- Нов потребител
всички яко нахапахме advokat_nikolov обаче и аз не мога да се сдържа. познавам човек, който когато облича костюм се вмества в категорията, посочена от advokat_nikolov обаче..... само толкова
според мен добрият адвокат е този, който няма да поеме нещо, с което не може да се справи, ще седне и ще почете когато трябва, ще проучи съдебна практика и т.н.
според мен добрият адвокат е този, който няма да поеме нещо, с което не може да се справи, ще седне и ще почете когато трябва, ще проучи съдебна практика и т.н.
- adiko
- Потребител
1.Мисля,че трябва задължително да носи очила.Това говори,че е чел доста.
2.Ризата задължително трябва да е измачката.Това сочи,че е чел цяла нощ.
3.Мъничко прясно-леке от хамбургер,което говори,че се е запознавал с проблема Ви,докато се е хранил.
4.Задължително разсеян.Това говори,че има стотици дела и клиенти.
5.Мъжете са за предпочитане,защото жените 5-дни в месеца са кисели и опасни...
6.Кантората,трябва да е разхвърляна и телефона да се намира под сутришния вестник.
7.Ченгетата го гледат накриво,а съдийките му се подсмихват...
П.П.
Точка пет(5) се заличава поради... семеен спор.
Зад кадър:
-Миличко моля ти се...това бе ваза от династията Мууун
Това е отговора за хора с чувство за хумор

Законът защитава зрящите, а не спящите.
- lidi07
- Младши потребител
Прочетох всички ваши мнения и все още считам, че изборът на точния адвокат, който ни трябва за съответния казус наистина е много сложен. Уж питах, разпитвах за добър ваш колега, насадиха ме при една адвокатка...Молбата ми за развод беше по негова вина, имах трима свидетели, които се явиха, но така и не влязоха в залата. Вярвах й, когато ме посъветва да приема развод по взаимно съгласие и с това започнаха проблемите. За нищо не сме се споразумявали (както пише в решението за развода), насади ни да живеем заедно заради запазеното му право на ползване и въпреки домашното насилие, което продължава по-страшно от преди (при наличието на две непълнолетни деца). Неговата адвокатка пък му обещала, че ще му издейства една самостоятелна стая от гарсониерата, в която живеем (?!) Ходенето по мъките продължи с търсенето на нов ваш колега, който да ми окаже помощ за завеждане на дело против домашното насилие. Никой не се наемаше, законът бил нов, нищо нямало да излезе...В края на краищата се оплаках на мой познат прокурор, който лично ми помогна да намеря наистина добра адвокатка. Едва ли е етично тук да споменавам името й, но тя наистина е чудесна. Приех я като спасител на децата ми и знам, че колкото и да й платя, ще й остана винаги длъжна за това, което направи за нас. На нея и на всички, които като нея първо защитават истински интересите ни и след това мислят за хонорара най-искрено желая здраве и много клиенти. За мен тя е единствена! 

- MariLena
- Нов потребител
MariLena написа:Прочетох всички ваши мнения и все още считам, че изборът на точния адвокат, който ни трябва за съответния казус наистина е много сложен. Уж питах, разпитвах за добър ваш колега, насадиха ме при една адвокатка...Молбата ми за развод беше по негова вина, имах трима свидетели, които се явиха, но така и не влязоха в залата. Вярвах й, когато ме посъветва да приема развод по взаимно съгласие и с това започнаха проблемите. За нищо не сме се споразумявали (както пише в решението за развода), насади ни да живеем заедно заради запазеното му право на ползване и въпреки домашното насилие, което продължава по-страшно от преди (при наличието на две непълнолетни деца). Неговата адвокатка пък му обещала, че ще му издейства една самостоятелна стая от гарсониерата, в която живеем (?!) Ходенето по мъките продължи с търсенето на нов ваш колега, който да ми окаже помощ за завеждане на дело против домашното насилие. Никой не се наемаше, законът бил нов, нищо нямало да излезе...В края на краищата се оплаках на мой познат прокурор, който лично ми помогна да намеря наистина добра адвокатка. Едва ли е етично тук да споменавам името й, но тя наистина е чудесна. Приех я като спасител на децата ми и знам, че колкото и да й платя, ще й остана винаги длъжна за това, което направи за нас. На нея и на всички, които като нея първо защитават истински интересите ни и след това мислят за хонорара най-искрено желая здраве и много клиенти. За мен тя е единствена!
Което ме подсеща, че за да бъде един адвокат добър, той трябва да бъде и като човек...опитен. Даже да си е малко психолог. Особено в разните дела за развод. Житейски опит си трябва, не само познаване на нормативната база.
-
Trapped - Потребител
е, хайде хсега колега
знаете какво има предвид Trapped. няма пряка връзка, но и двете са необходими.

- adiko
- Потребител
От всичко написано, най-вярното е това, че добрият адвокат не претендира да разбира от всичко и ако казусът не е в неговата област, препраща клиента към друг адвокат. Най-често неговата препоръка е добра. Освен това, добрите адвокати са скъпи. Ако решат да проявяват благотворителност, не се пазарят и не намаляват хонорара, а правят услуга без пари. С 30 и без 30 лева - все тая.
- Ivailo5rov
- Активен потребител
MariLena написа:Никът много Ви отива...zloben2...както и всичките останали преди този...
А не мислите ли ,че това сте заслужила ?
От вечно " плачещи върби " като Вас вече стана отвратително и гадно ...
- zlobolyub
- Нов потребител
Ivailo5rov написа:От всичко написано, най-вярното е това, че добрият адвокат не претендира да разбира от всичко и ако казусът не е в неговата област, препраща клиента към друг адвокат. Най-често неговата препоръка е добра. Освен това, добрите адвокати са скъпи. Ако решат да проявяват благотворителност, не се пазарят и не намаляват хонорара, а правят услуга без пари. С 30 и без 30 лева - все тая.
Това е много точно казано.
Не искам да казвам нищо, което би могло да обиди колегите, но до сега не съм взела пари на някого, защото е дошъл и е изложил проблема си. Хонорара се получава (според мен), когато клиента те ангажира за дело или за нещо конкретно. Да вземеш на някого 50 лева затова, че си го изслушал не ми се струва уместно. Е да... това си е устна консултация,.... но всеки си преценява. Отделен е въпроса, ако едно дело/казус се нуждае от по-задълбочено проучване. Тогава според мен е редно да се каже: " Проучването но проблема ще ми отнеме време и ако го искате ще ви струва .... лева."
Наистина добрите адвокати са скъпи, ...но обратното не винаги важи. Скъпите адвокати не винаги са добри....
Смятам, че благотворителност отвреме-навреме не би навредила на никого. И ние сме хора и да помогнеш на някой, който няма възможност или просто така е в реда на нещата.
На проблема.
Добрият адвокат е този, който не би спестил от времето си да проучи проблема максимално, за да може да прецени евентуалния изход или шанс за печелене на делото. Важно е и да умее да "изстиска" пълната информация, която може да му даде клиента, защото нерядко има неща, които макар и да изглеждат на клиента маловажни , всъщност имат голямо значение.
И накрая освен, че не трябва да "обещава" добрия край на делото трябва да има познати навсякъде, които да му свършат някоя дребна и съвсем законна услуга.
-
Magnollia - Потребител
Добрият адвокат е твоя адвокат, който е станал твой след задълбочено проучване за неговия морал и знания. И след като е станал твой адвокт да му се довериш така както се доверяваш на твоя лекар и да се допитваш до него преди да си направил белята. 

- jannnet
- Младши потребител
Добрият адвокат е твоя адвокат, който е станал твой след задълбочено проучване
Това по-скоро ми прозвучава за приложимо към друг тип човешки отношения,свързани пак със задълбочено.......
- punisher
- Потребител
56 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
|
|