начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Решения по дела за разваляне на ДИГ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Решения по дела за разваляне на ДИГ

Мнениеот sharenkov_g » 30 Юни 2008, 15:52

Колеги,
Някой разполага ли с решения на ВКС, по които се отхвърлят искове за разваляне на ДИГ.
При справка в АПИС не можах да открия такива.
Благодаря предварително!
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот blossom » 01 Юли 2008, 08:43

Практиката е толкова изобилна, че няма как да ви я изпрати някой. има една чудесна книжка на П.Венедиков за ДИГ, където е цитирана съдебната практика по всички аспекти на договора - горещо ви я препоръчвам. Ако ви интересува само ad hoc търсете в АПИС по чл.87 ЗЗД или пишете по-конкретно каква практика ви е необходима
blossom
Потребител

Мнениеот sharenkov_g » 01 Юли 2008, 12:51

Благодаря колеги!
Запознат съм с книжката на Венедиков, а и със съдебната практика...в огромната си част не ми е от полза.
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот sharenkov_g » 01 Юли 2008, 13:49

Ще се радвам, ако някой иска да поразсъждава по темата за трансформацията на задълженията за издръжка и гледане:
Приема се, че искът чрез който се предявява е конститутивен. От друга страна, според проф. Сталев, "с КИ ищецът може да си послужи само в предвидените от закона случаи.". Тъй като ДИГ се урежда само от съдебната практика - какво представлява трансформацията?
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот law_master » 01 Юли 2008, 13:55

доколкото съм наясно приобретателят е задължен да поиска трансформация на задължението си в пари ако не е в състояние да полага грижи или кредиторът не указва съдействие да бъде гледан.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот sharenkov_g » 01 Юли 2008, 14:04

А как да процедира длъжника, когато липсата на съдействие започва едва след вписване на и.м.?
Задължен ли е да трансформира с насрещен иск? Ако "да" - откъде следва това?
Допустим ли е отделен иск за трансформация при висящ процес за разваляне на договора?
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот Гост » 01 Юли 2008, 15:23

sharenkov_g написа:А как да процедира длъжника, когато липсата на съдействие започва едва след вписване на и.м.?
Задължен ли е да трансформира с насрещен иск? Ако "да" - откъде следва това?
Допустим ли е отделен иск за трансформация при висящ процес за разваляне на договора?

law_master написа:доколкото съм наясно приобретателят е задължен да поиска трансформация на задължението си в пари ако не е в състояние да полага грижи или кредиторът не указва съдействие да бъде гледан.

Това е истината ! За да се достигне до разваляне, обаче, нещо ми звучи доста фалшиво, че липсата на съдействие е след вписване на ИМ. Има практика, че неизпълнението трябва да е трайно ...
Не виждам пречка и за искане за трансформация в отделен , паралелен процес !... Така както и би следвало да се процедира и без налична искова молба ...
Вижте и в практиката, която Ви изпратих !...
Ако мога да бъда полезен с още нещо- насреща съм :wink:
Гост

Мнениеот sharenkov_g » 01 Юли 2008, 15:41

Благодаря spycleaner!
sharenkov_g
Потребител

Назад към Договор за издръжка и гледане