- Дата и час: 06 Фев 2025, 16:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дайте казуса от вчерашния изпит за прокурори?
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Дайте казуса от вчерашния изпит за прокурори?
Хайде колеги! Учудвам се, че още не е качен казуса от вчерашния изпит за прокурори и не е дискутиран. За всички ще е интересно да разберем какъв бе той като степен на сложност.
- ARlet
- Младши потребител
![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
Въпроси:
1. Как ще се квалифицира престъпната деятелност на Траянов?
2. Има ли превишаване пределите на неизбежна отбрана?
3. Процесуално допустимо ли е образувано производството пред първоинстанционният Съд?
4. Има ли процесуално нарушение при изготвяне на мотивите? Съществено ли е то?
5. Има ли други процесуални нарушения?
- radi1976
- Нов потребител
престъпната деятелност на Траянов би следвало да се квалифицира по чл. 129. ал. 1 във връзка с ал. 2 - Средна телесна повреда.
Превишаване пределите на неизбевната отбрана има ако защита явно не съответства на опасността и характера на нападението. в случая Възев напада василева с железен прът а тя се защитава с дъвен
1. И двете действия са насочени към засягане на здравето, евентуално живота на нападателя респ нападнатия от където следва че няма несъответствие по характер - ценноста на нападнатия интерес;
2. Възмовността за увреждане на Василева от страна на Възев е по-голяма тъй като с метален прът той може да нанесе по-тежки увреждания на жертвата. освен това е мъж което предполага по-голяма физ. сила. Следователно Няма несъответствие и по опасност и не се излиза от пределите на НО.
3. Когато Троянов се намесва той също действа в състояние на НО тъй като увревдането над Василева все още не е приключило и деецът не се е отказъл сам от него. Тъй като се намесва с голи ръце няма несъответствие по опасност, и тъй като се атакува здравето/живота на дееца няма несъответствие и по характер.
Квалификацията по 118 (без да съм 100% сигурен) е неправилна
Траянов не може да бъде ангажиран със смъртта на Възев тъй като не е проявил вина за тези последици на своето деяние. той може да бъде ангажирн по чл. 129 ал. 1 във връзка с ал. 2 но обществената опасност на това деяние следва да се изключи от състоянието на НО.
толкова по пъвите въпроси, ако имам време ще драсна нещо и за останалите
Превишаване пределите на неизбевната отбрана има ако защита явно не съответства на опасността и характера на нападението. в случая Възев напада василева с железен прът а тя се защитава с дъвен
1. И двете действия са насочени към засягане на здравето, евентуално живота на нападателя респ нападнатия от където следва че няма несъответствие по характер - ценноста на нападнатия интерес;
2. Възмовността за увреждане на Василева от страна на Възев е по-голяма тъй като с метален прът той може да нанесе по-тежки увреждания на жертвата. освен това е мъж което предполага по-голяма физ. сила. Следователно Няма несъответствие и по опасност и не се излиза от пределите на НО.
3. Когато Троянов се намесва той също действа в състояние на НО тъй като увревдането над Василева все още не е приключило и деецът не се е отказъл сам от него. Тъй като се намесва с голи ръце няма несъответствие по опасност, и тъй като се атакува здравето/живота на дееца няма несъответствие и по характер.
Квалификацията по 118 (без да съм 100% сигурен) е неправилна
Траянов не може да бъде ангажиран със смъртта на Възев тъй като не е проявил вина за тези последици на своето деяние. той може да бъде ангажирн по чл. 129 ал. 1 във връзка с ал. 2 но обществената опасност на това деяние следва да се изключи от състоянието на НО.
толкова по пъвите въпроси, ако имам време ще драсна нещо и за останалите
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Траянов не е извършил престъпление. Няма превишаване пределите на неизбежна отбрана, няма чл 118 НК ( 100% съм сигурен
)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
- pokerman
- Потребител
Аз отдавна съм зарязала пеналистиката, поради което отношение няма да взема, но се чудя къде е нашият виден пеналист адв.Николов
да Ви реши казуса...
П.С. Извинете за спама колега, но не се сдържах!
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
П.С. Извинете за спама колега, но не се сдържах!
- gery
- Потребител
gery написа:Аз отдавна съм зарязала пеналистиката, поради което отношение няма да взема, но се чудя къде е нашият виден пеналист адв.Николовда Ви реши казуса...
П.С. Извинете за спама колега, но не се сдържах!![]()
![]()
Не питай, защото знаеш приказката- внимавай, какво си пожелаваш...
Николов сега работи по въпроса за адв. кантора- Адвокат Николов и....
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Кои ли са несретниците?
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
п.п. и аз моля да ме извините...
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
- Гост.
- Старши потребител
Ами той човекът умрял от предозирана упойка, да не би Траянов да му я е бил?
Не се занимавам много с наказателно, даже почти хич, ама този чл.118 много измислен ми се струва. Аз не виждам афект, а по-скоро неизбежна отбрана.
Успял да му избие металния прът , но не и ножа.
И в крайна сметка , смъртта е настъпила от предозиране на упойка.
Не се занимавам много с наказателно, даже почти хич, ама този чл.118 много измислен ми се струва. Аз не виждам афект, а по-скоро неизбежна отбрана.
Успял да му избие металния прът , но не и ножа.
И в крайна сметка , смъртта е настъпила от предозиране на упойка.
- sunrise
- Активен потребител
относно мотивите - да има поцесуално нарушение, но то не е съществено,защото е неотстранимо, имаше някаква такава трактовка в едно т.р. на ВКС, няма как да се върне времето и да се изготвят в срок, освен това за съда сроковете са инструктивни и неизготвянето на мотивите в срок НЕ означава липса на такива
- kreia
- Младши потребител
Относно сроковете съм склонна да се съглася, но че нарушението е съществено, само ако е отстранимо... би ми било интересно да видя това решение ![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
- julebg
- Младши потребител
да се поправя и да поясня- решението е №2 от 2002 г. и касае нарушения, допуснати на предварителното - тогава - производство. За съдебната фаза изводът може да се направи от чл.352 ал.3 т.1 и ал.4 - изводът е , че нарушението е съществено, когато е отстранимо и не е отстранено. Не се занимавам с пеналистика, но съм почти сигурна на 100%, че съм права в случая. Ще се радвам някой да ме опровергае!
- kreia
- Младши потребител
radi1976 написа: 3. Процесуално допустимо ли е образувано производството пред първоинстанционният Съд?
4. Има ли процесуално нарушение при изготвяне на мотивите? Съществено ли е то?
5. Има ли други процесуални нарушения?
Аз мисля така по тези въпроси
3.Производството е образувано процесуално допустимо./ забавата на прокурора не е СПН, което да ограничава правата на обв/ пострадал- не е такова, което да влияе върху правилното решаване на делото и огр.правата на страните-всъщност тук още няма страни, отнася се само за субектите - граждани- да осъществяват функцията по обвинение и защита със средствата на процеса.Просрочието може да се яви нарушение на правото на надлежен съдебен процес в разумен срок по чл.6 ЕКЗПЧОС/чл.22 ан НПК, това нарушение не може да с е изправя с връщане в предходен проц.стадий, нито прави един краен акт неправилен сам по себе си.Средствата за "компенсиране" на такова нарушение са други и връщането/ отмяната на присъда, решение не е сред тях.
Не разбрахме с какво обвинение е внесен ОА.Единственият случай да е внесено недопустимо обвинение от прокурор, който да се връзва със ситуацията, е ако е внесен за СТП в състояние на силно раздразнение?Тогава престъплението е от частен х-р.Сигурно тук нещо от казуса липсва?
4.Просросчието при изготвяне на мотивите не е съществено процесуално нарушение, което да ограничава правата на страна./неразумната продължителност на нак.производство по отношение на обвиняемите не може да се изправи с предизвикване на още такава продължителност - с връщане на делото,/
Вън от казуса - за отстранимостта и съществеността на едно нарушение:
Едно нарушение може да си е много съществено и когато е неотстранимо.Не е критерий отстранимостта за съществеността на нарушението, а рефлексията върху самото това дело и правата на проц.субекти.След като се констатира, че нарушението е същ,се преценява дали е отстранимо или не.Делото има смисъл да се връща в предходен процесуален стадий / фаза / и крайният акт на този стадий да се отменя, само когато констатираното съществено проц.нарушение не е било отстранено и подлежи на отстраняване.Учебникарският пример, който се дава в този случай е обвиняем, който е станал пълнолетен вече в съдебната фаза, а е бил непълнолетен в досъдебната и не привлечен със защитник.Др.пример дава и самото т.р. - не могат да се връща за изправяне на нарушение на правата на участник в производството, който е прекратил участието си.Пострадал, който не е се е конституирал като ЧО / ГИ в съд.фаза.Обвиняем/ подсъдим, по отношение на който производството е прекратено, ГИ при оттеглен гражд.иск.
СПН може да се допусне и при събиране и оценка на доказат.материал, когато делото е основано върху негодна доказат.основа, когато е нарушено единството на вътрешното убеждение, както и когато не е изпълнена императивно установена съд.компетентност.
Не става ясно по кой текст е внесено обвинение.Но по практическа презумпция
5.ако е осъден по 118 без СПЕ - това също е СПН.Вън от установяването на противоправното поведение на пострадалия, съдът следва да уст. дали подс.се е намирал в състояние на физиол.афект, за което няма спец.знания.Но този факт може да си го установи и въззивния съд,без да връща , а може и да не се нуждае от установяване ..Установените други факти/ условно казано, защото конкретното събитие и един казус се различават по подробностите и доказателствата
Аз не разбрах дали човекът е ударен с кола по челюстта или с юмручен удар.Ако не беше при такава ситуация - на отбрана, и ако пострадалият не го бяха уморили в болницата допълнително, ударът с кол в главата, с достатъчна сила, е опит за умишлено умъртвяване?Но не изглежда като да е с кол ?
- kpavlova
- Активен потребител
Колеги, ами какво ще кажете за това, че мотивите са изготвени от член на състава (докладчика), който е бил на особено мнение. Тук според мен има процесуално нарушение, но доколко то е съществено и аз не знам.
- sogio
- Потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|