начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Разваляне на договор

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Разваляне на договор

Мнениеот Justus® » 08 Мар 2004, 19:52

Здравейте колежке,
Посочвате много интересна практика по чл.87(3) ЗЗД (Определение № 438/29.12.2002 г. на ВКС ІІ г.о. по ч.гр.д.414/2002), като казвате,че разполагате и с още подобни съд.актове.
Ще Ви бъда признателна,ако ми изпратите тази практика в пълните им текстове,както и сламка за така извършено разваляне на договор.
Опитах се да Ви изпратя координати(+факс) на посочения мейл,но получавам съобщение,че няма такъв адрес,затова тук давам моите мейли::
justus@lex.bg
justus@vip.bg
justusBG@hotmail.com

Много благодаря предварително.
Justus®

Мнениеот Гост. » 07 Окт 2008, 16:16

:roll: Повдигам темата.. защото е интересна. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 09 Окт 2008, 12:08

Браво Поли,

Не си спомням дали някъде в друга подобна тема не изразих становище, в смисъл, че трябва да се сключи нов догово, с който да си разменят престациите, но в никакъв случай не съм имала предвид основанието да е с характер на спогодба :roll:

По-добре късно, отколкото никога... да ти светне :idea:

Поздрави и усмивки! :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 09 Окт 2008, 15:47

За мен има логика в това/ разбирай определенията/!
От друга страна- в ПВ не е предвиден за вписване НА, обективиращ такава спогодба/ хм...резерви по отношение употребената дума/, :? ... но е провокация. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 09 Окт 2008, 16:00

Много странно. Винаги съм смятал, че нотариусите не са легитимирани да жалят отказите /не са страни по сделките/, а доколкото разбирам в случая нотариуса е жалещия. Моите уважения, но това е поредното "странно" решение /определение/ :roll: на "върховните"
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 09 Окт 2008, 16:31

Колеги, ако някой разполага в цялост с посоченото определение, Моля да го сподели и с нас. Ако са налични и други- нека и тях..
В сиела и апис го няма.

Що се отнася до странностите- имената на първите двама от с.състав са ми достатъчни, особено първото!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот mishi_83 » 14 Окт 2008, 11:01

Поли, ти и колегите наистина поставяте началото на една доста интересна и ползотворна дискусия. В ЗЗД са използвани различни изрази - "разваляне", "прекратяване", "отказ", "отмяна", "измененние".. До колкото съм запознат, този проблем не е изследван обстойно в теорията, а много автори дори слагат знак за равенство между посочените понятия. Все пак разлика съществува - било в предпоставките, било в правните последици.

Що се отнася до цитираното решение на ВКС, според мен е неправилно да се твърди, че страните се отказват от договора, тъй като отказът сам по себе си представлява едностранна сделка, чрез която се упражнява субективно потестативно право. По-точно е да говорим за прекратяване, а още по-правилно за отмяна.

П.П. И аз не мога да открия решението :oops:
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот Гост. » 26 Фев 2009, 17:11

:roll: Стига де- въпроса е интересен :idea: / бях го забравила, но благодаря, че повдигна темата/ пък и пишещите са преобладаващо юристи. :wink:

Ако имаш определенията.... не възразявам да ги получа. :lol: Дори и други- но да са в този смисъл. Благодаря!
Гост.
Старши потребител

Предишна

Назад към Договор за издръжка и гледане